NEW YEARS DAY: “Half Black Heart”

ALBUM

Είδος: Alternative Metal
Δισκογραφική: Century Media / Sony Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου 2024

Οι New Years Day είναι από αυτές τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να είναι τεράστιες στον χώρο τους, αλλά οι πάμπολλες αλλαγές στη σύνθεση και η οριακά τουριστική προσέγγιση κυκλοφοριών (5 full length μέσα σε 17 χρόνια), άφησαν το σχήμα σε έναν μόνιμα καλό β’ ρόλο, που παρότι είχε το ταλέντο να πρωταγωνιστήσει, ήταν οκ με ένα συγκεκριμένο ταβάνι, το οποίο είχαν ήδη φτάσει.

Το “Half Black Heart” είναι η 5η δουλειά λοιπόν, η οποία έρχεται 5 χρόνια μετά το “Unbreakable”. Τι έχει αλλάξει; Από πλευράς μουσικής όχι πολλά, από πλευράς group όμως, αρκετά. Η σύνθεση του δίσκου αποτελεί ουσιαστικά ένα mini reunion μελών, καθώς οι Nikki Misery, Trixx Daniel, Jeremy Valentyne και Brandon Wolfe επέστρεψαν σε lead κιθάρα, drums, ρυθμική κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα, πλαισιώνοντας ξανά την Ash Costello, η οποία είναι και η μόνη σταθερή από το 2005, αποτελώντας τη σημαία και τον λόγο ύπαρξης του group.

Η σύνοψη της νέα τους κυκλοφορίας θα μπορούσε να είναι η εξής: Ναι, οι New Years Day έχουν λόγο ύπαρξης εν έτει 2024, καθώς το “Half Black Heart” είναι ένας πάρα πολύ καλός δίσκος. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θα σου αλλάξουν τη ζωή, ούτε θα επαναπροσδιορίσουν κάτι στη σύγχρονη female fronted σκηνή.

Πιο αναλυτικά, το στόρι πάει ως εξής: Το μπάσιμο με το “Vampyre” είναι πολύ δυνατό και προϊδεάζει θετικά με την dubstep προσέγγισή του (by the way, μου θύμισε στο refrain κάπως το “Psycho” των Asking Alexandria). Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου συνεχίζει να χτίζει την (ας την πούμε) dark ατμόσφαιρα της αρχής, με radio friendly αισθητική, καθώς το mainstream προσωπείο της μπάντας, έχει τον πρώτο λόγο σε κάθε τραγούδι.

Τα κομμάτια είναι σε μεγάλο βαθμό μπολιασμένα με σύγχρονα μπλιμπλίκια και ηλεκτρονικά στοιχεία, κάνοντας τον δίσκο relevant με τη «νεολαία», πατώντας πάντα φυσικά στο στιλ που τους ανέδειξε.

Το πιο στακάτο “Hurts Like Hell”, όπως και το ανθεμικό “Secrets” που ακολουθεί, αποτελούν soundtrack απευθυνόμενο σε μια νεότερη γενιά, καθώς εύκολα φαντάζεσαι νεογκόθ μαθητές και μαθήτριες κολεγίου στην Αμερική να χορεύουν στον ρυθμό τους. Το ίδιο ισχύει και για το “Fearless” ως έναν βαθμό, χωρίς τον γκοθ χαρακτήρα (αυτό ίσως ταίριαζε σε κάποια άλλη φυλή του λυκείου).

Σε περίπτωση που δεν έχει κατανοητό, το “Half Black Heart”, ταργκετάρει (μεταξύ άλλων), ηλικίες με σχολικές ανησυχίες ή τέλος πάντων άτομα στη μετεφηβεία που ψάχνουν ακόμα να βρουν τον εαυτό τους, γεγονός διόλου μεμπτό, καθώς το κάνει με πολύ ωραίες και αρκούντως εύπεπτες συνθέσεις.

Το “Bullet Proof” θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Linkin Park εκδοχή των Evanescence, με το “Burn it Down” να διατηρεί την πιο συναισθηματική πλευρά του group, η οποία ξεκίνησε με το “Fearless”. Την τριλογία «κοιτάζω νωχελικά έξω από το παράθυρο», διαδέχεται το “Enemy”, το οποίο αποτελεί τη φυσική απόρροια του παραπάνω, καθώς έχει μια πιο «τώρα στέκομαι στα πόδια μου» λογική.

Το ”I Believe” ανεβάζει πάλι το tempo, με ένα ακόμα «πάμε όλοι μαζί» ρεφρέν,  ενώ το “Unbreak my Heart” αποτελεί μια «σηκώστε-όλοι- α̶ν̶α̶π̶τ̶ή̶ρ̶ε̶ς̶ κινητά» youth ballad.

Επιστροφή στα κολεγιακά hit με το super-fun “So Sick” και κλείσιμο με το In This Moment infused “Creature of Habit”, το οποίο ρίχνει την αυλαία σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, η οποία είναι πολύ «εύκολη» για τους ροκάδες, αλλά συνάμα κι αρκετά «ροκ» για τους ποπάδες.

Προσωπικά πέρασα καλά ακούγοντας το album, χαίρομαι που οι New Years Day φαίνονται κατασταλαγμένοι και δεν υπερπροσπαθούν. Ξέρουν το ταβάνι τους και φροντίζουν να το αγγίξουν και με αυτήν την κυκλοφορία, δίνοντας ένα εύγευστο κι εύπεπτο προϊόν με υποδειγματική παραγωγή, προς ηχητική κατανάλωση.

Το “Half Black Heart” είναι μια εξαιρετική περίπτωση εύπεπτου alternative metal δίσκου, με radio friendly φιλοσοφία, που θα αγγίξει περισσότερο τις πιο τρυφερές ηλικίες, αποτελώντας την ιδανική ηχητική υπόκρουση σε emo, goth (και όχι μόνο) πλάσματα, που έχουν τα δικά τους βάσανα.

Ευελπιστώ σε ανάλογη συνέχεια και όχι ύστερα από μεγάλο κενό πάλι.

Website: https://nydrock.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/nydrock/ 
Twitter: https://twitter.com/NYDrock 
Instagram: https://www.instagram.com/nydrock/ 
Spotify: https://spoti.fi/3djek6i 

176

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.