JONATHAN HULTÉN: “Chants From Another Place”

ALBUM

Είδος: Folk
Δισκογραφική: Kscope
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13/3/2020

Η μεγαλύτερη ευλογία είναι οι δέκτες ενός έργου να καταφέρνουν να ταυτιστούν κάπως με τον καλλιτέχνη που το γέννησε, ακόμα και αν η ερμηνεία τους απέχει παρασάγγας από την αρχική έμπνευσή του. Μία αμφίδρομη, σιωπηλή ευχαριστία, η οποία εμπεριέχει το σπόρο της δημιουργίας, ο οποίος λαμβάνει ζωή από αυτόν που απολαμβάνει το τελικό αποτέλεσμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το νέο, ντεμπούτο άλμπουμ του Jonathan Hultén, του οποίου οι ήχοι ενδέχεται να έχουν μία καθολική επιρροή στην ψυχή όσων το αφουγκραστούν.

Ο Σουηδός αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση μουσικού, όπως γνωρίζουν όλοι από τη συμμετοχή του στους Tribulation, εκ καταβολής του συγκροτήματος. Το κιθαριστικό του ύφος είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμο και κάθε του νέα “μουσική φρασεολογία” σε κάνει να εύχεσαι να είχες γράψει αυτά τα “χορταστικά” του leads (μόνο εγώ; τί εννοείτε πώς δεν έχετε ακούσει το “Melancholia” από το εμβληματικό “Children Of The Night”;).

Αυτήν τη φορά, μακριά από την εξαιρετική heavy (με αέρα death) metal σύμπραξή του με τους υπόλοιπους συντοπίτες του, γυμνώνεται το απόκοσμο στυλ τους και, αναλαμβάνοντας όλα τα οργανικά και φωνητικά καθήκοντα, μας παραδίδει μαθήματα σύχρονου folk με διαχρονική ψυχή. Η εκτελεστική του δεινότητα είναι αδιαμφισβήτητη, με τους ήχους της ακουστικής του να έχουν μία αβίαστη ροή από αιθέρια χάδια, με αρπίσματα σε στακάτες συγχορδίες, που αγκιστρώνουν στη συνείδηση για να χυθούν από πάνω τα επόμενα τραυλίσματα των χορδών στα τάστα.

Συνοδευτικά, πάνω στον ακουστικό όγκο πάλλονται ανεπαίσθητα ηλεκτρικά leads, με μία υποψία από κάποιους ήχους από synths στα hooks των ρεφρέν. Το μπάσο έρχεται απευθείας από τις χαμηλότερες (τονικά) χορδές, δίνοντας έναν φυσικά ομοιόμορφο ήχο, ο οποίος καλύπτει τη μηχανική φύση του (σπάνια συμμετέχοντος) drum machine. Η φωνή του ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς έχει εκφραστικό βάθος σε όλα τα ύψη, με τα overdubs να δίνουν την απαραίτητη επικότητα στον τόνο του.

Το μήνυμα, το οποίο κυρίως περνάει με τη φωνή του και συνοδεύει με τα υπόλοιπα όργανα είναι εκείνο της, εσωτερικής, προσωπικής αναζήτησης. Όλη η κυκλοφορία βρίθει από αυτοαναφορικότητα, αφού και το artwork που συνοδεύει τη μουσική είναι δικής του εμπνεύσεως, με αποκορύφωμα το εξώφυλλο, το οποίο είναι ξεκάθαρη εικόνα του ίδιου με το χαρακτηριστικό του βάψιμο στο πρόσωπο, με μία ανδρόγυνη φύση ωστόσο. Η όλη ατμόσφαιρα, η οποία πηγάζει απευθείας μέσα από τον Hultén, παρά τη “σκοτεινή” μάζα που συσσωρεύει στη μεσότητα του άλμπουμ, έχει ως σκοπό να ξεκινήσει εικονοπλαστικές διεργασίες στο νου των ακροατών, κάτι το οποίο πετυχαίνει με μεγάλη ευκολία.

Το “Chants From Another Place”, ενώ σαν τίτλος δημιουργεί την αίσθηση του αψηλάφητου, απάτητου κόσμου, είναι το πεμπτουσιώδες άκουσμα για να εντρυφήσει κανείς στον εαυτό του. Μέσα στην ευθύτητα που το διακρίνει, μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να θωρούμε προς τα έσω, σε έναν κόσμο ο οποίος αν και (συγκριτικά) πράος, έχει την ίδια αξία με το πρόσταγμα της σάρκας, το οποίο αναμφίβολα κάνει περισσότερη φασαρία. Σε αυτό το άλμπουμ, η ψυχή βρίσκει για ακόμη μία φορά τη φωνή της. Μέσα σε αυτό το ταπεινό οδοιπορικό, αναμφίβολα η μεγαλύτερη περιπέτεια είναι το γεγονός της εκ νέου ανακάλυψης της ίδιας της ουσίας του ανθρώπου. Ενός όντος που είναι φτιαγμένο να θωρεί ψηλά και να προσπαθεί ακόμα ψηλότερα, ακολουθώντας τη σπλαγχνική του φλόγα.

Η έξοδος του πρώτου αυτού πονήματος του Σουηδού, βρίσκει τον ακροατή-πρωταγωνιστή, μακριά πλέον από τη δίχως φως αβεβαιότητα της καθημερινής του πάλης για επιβίωση (οι όροι άλλαξαν, είναι πια κοινωνική). Σε μία φωτεινή νύχτα, η οποία είναι πλέον καθαρή από τους ρύπους της μονότονης επαναληψιμότητας, ένα στοίχημα το οποίο φέρει σε πέρας με την ονειρική, ταξιδιωτική του διάθεση. Μας αφήνει λοιπόν με την ελπίδα, ότι αλλάζοντας τον κόσμο μέσα μας, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος ορίζοντας έξω.

Υ.Γ.: Για όσους αρέσκονται στο να ψυχαγωγούνται και να διασκεδάζουν με τα βιντεοπαιχνίδια, οι ήχοι του Jonathan Hultén σίγουρα θα φέρουν στο μυαλό “δασώδη” περιβάλλοντα, σκιαγραφώντας μονομαχίες επικών διαστάσεων, σχεδόν συνειρμικές της ατέρμονης μάχης μας με το “θεριό της ρουτίνας”. Εμένα σίγουρα με ταξίδεψε, στην αχανή χώρα του “Shadow Of The Colossus”, εκεί όπου όσο μεγαλύτεροι είναι οι στόχοι τόσο πιο ισχνά και δυσδιάκριτα τα πραγματικά κίνητρα εκπλήρωσής τους.

Facebook: https://www.facebook.com/chantsfromanotherplace/

Instagram: https://www.instagram.com/jonathanhulten/

Official Site: https://www.jonathanhulten.com/

609

Avatar photo
About Χαράλαμπος Σακάτης 40 Articles
Απεχθάνεται τις ταμπέλες, αλλά αν χρειαστεί θα σου προτείνει το πιο καυτό post shoegaze-avant garde-folk punk με ψήγματα new wave-kraut rock που έχεις ακούσει ποτέ. Αν αντέξεις να διαβάσεις ως εδώ, να ξέρεις επίσης ότι λατρεύει τις συνειρμικές περιπλανήσεις στα θεματικά πεδία των αγαπημένων του άλμπουμ.