HELMS DEEP: “Treacherous Ways”

ALBUM

Είδος: Heavy metal
Εταιρία: Nameless Grave Records
Ημ. κυκλοφορίας: 3 Νοεμβρίου 2023

Όνομα μπάντας με αναφορά στον Άρχοντα τον Δαχτυλιδιών, σπαθιά στο λογότυπο, εξώφυλλο που κάνει κάθε λογικά σκεπτόμενο heay metaler να θέλει να ρισκάρει την πληρωμή του αντιτίμου και σύνθεση που περιέχει μέλη των θρυλικών Raven. Πόσους άλλους λόγους θα χρειαζόσουν για να ρίξεις μια ματιά στο ντεμπούτο album των Helm’s Deep;

Οι Helm’s Deep είναι λοιπόν, ο τρόπος του κιθαρίστα/τραγουδιστή Alex Sciortino να δείξει την αγάπη του στο κλασσικό heavy metal και φέρνει στο πλάι του τους John Gallagher στο μπάσο (Raven) και Mike Heller στα τύμπανα, που βοηθάει μάλιστα, και στη σύνθεση των κομματιών (Raven, Malignancy), έτσι ώστε να σιγουρέψει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Οι Αμερικάνικη καταγωγή της μπάντας δεν την αποτρέπει από το να αφομοιώσει όσα καλά στοιχεία κατέδειξε ο ήχος εν περιόδω NWOBHM, αλλά αντλεί έμπνευση και από τους πατεράδες Judas Priest, αλλά και από τη γερμανική power metal σκηνή (στην απαρχή της τουλάχιστον).

Η παραγωγή είναι νοσταλγική και αυτή, χωρίς να σνομπάρει τη σύγχρονη τεχνολογία, όμως η αναγκαία βαρύτητα και αγριάδα που χρειάζεται ο ήχος για να γίνει πιο “πολεμικός” έχει διατηρηθεί, και κομματάρες σαν τα “Breaking the Seal” και “Sorcery”, μπορούν να πείσουν ακόμη και όσους έχουν ενδοιασμούς.

Η φωνή του κυρίου Sciortino είναι καλή, έχει όμορφη μπάσα χροιά, αλλά δεν φοβάται να ανέβει ψηλά σε κορώνα και να υμνήσει τον δάσκαλο Rob Halford. Μουσικά μιλώντας, στο σύνολο του ο δίσκος έχει πολλές και ποικίλες εναλλαγές ρυθμού και μελωδίας, με εμπνευσμένα solos, δακρύβρεχτα ήρεμα σημεία και πιο speed στιγμές, δημιουργώντας έναν δίσκο που θα αγαπήσουν όλοι όσοι έχουν φτάσει την ανάγνωση της κριτικής ως εδώ.

Ένα έξτρα στοιχείο που θα ψήσει κάποιους ακόμα είναι η κυκλοφορία του και σε περιορισμένη έκδοση βινυλίου 500 αντιτύπων που το μετατρέπει άμεσα σε collector’s item.

Ένας ακόμη δίσκος της ευρύτερης NWOTHM αναβίωσης που θα απασχολήσει φέτος και παρέα με το Tower Hill που επίσης με ικανοποίησε, σίγουρα θα συζητηθούν σε πηγαδάκια του είδους.

Facebook: https://www.facebook.com/HelmsDeep666
Bandcamp: https://helmsdeep666.bandcamp.com/album/treacherous-ways

359

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.