HEILUNG: “Drif”

ALBUM

Είδος: Amplified History
Εταιρία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Αυγούστου 2022

Heilung σημαίνει θεραπεία, ίαση.

Η μουσική τους είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Ιστορία μετατρεπόμενη σε ήχους. Όπως ακριβώς την περιγράφουν οι ίδιοι.

Από την ίδρυση είχαν πάρει την απόφαση να διηγηθούν ιστορίες των αρχαίων γερμανικών φύλων, της θρησκείας τους Jotnar και όσων ακόμα περιλαμβάνονταν στην τότε ζωή των ιθαγενών ανθρώπων της Βόρειας Ευρώπης.

Τρεις Δανοί λοιπόν, ο Kai Uwe Faust, λαρυγγικός τραγουδιστής, ο Christopher Juul που αναλαμβάνει το μεγάλο κομμάτι της σύνθεσης/παραγωγής και η Maria Franz, επίσης τραγουδίστρια, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους “Ofnir” το 2015, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές που τους οδήγησαν στις αγκάλες τις Season of Mist.

7 χρόνια αργότερα, κυκλοφορούν το τέταρτο (συμπεριλαμβανομένου και του live “Lifa”) ολοκληρωμένο τους album “Drif” και αποφασίζουν να φύγουν και λίγο εκτός της γνωστής γεωγραφικής τους σφαίρας και να ακολουθήσουν τον δρόμο του μεταξιού τρόπον τινά.

Αφού ολοκλήρωσα την ακρόαση του “Drif”, μπορώ να υπογραμμίσω πως είναι ίσως το πιο προσιτό τους πόνημα ως τώρα (αν μπορεί κανείς να πει κάτι τέτοιο), αφού ο Kai κρατάει σε πιο λογικές συχνότητες τους λαρυγγισμούς του και λείπουν κάπως εκείνες οι άβολες για τον ακροατή τελετουργικές τους εκφάνσεις.

Όπως και στις προηγούμενες τους δουλειές, οι στίχοι είναι βασισμένοι σε αρχαιολογικά ευρήματα που φτάνουν μέχρι τους πρώτους μ.χ. αιώνες. Ερωτικά ή παραδοσιακά τραγούδια, ξόρκια ή κατάρες, ενώ το “Urbani” είναι ένα τραγούδι που τραγουδούσε ο ρωμαϊκός στρατός, με το album να τελειώνει με τα 50 διαφορετικά ονόματα του Μεσοποτάμειου θεού, “Marduk”.

Η μουσική είναι έτσι ποιημένη, ώστε να βοηθήσει τον ακροατή στο νοητό του ταξίδι μέσα στους αιώνες, περνώντας από τον Μεσαίωνα ως και την εποχή του χαλκού. Πάνω από 20 μουσικοί συμμετέχουν στο album και δεκάδες μουσικά όργανα και αντικείμενα χρησιμοποιούνται για να δώσουν τη σωστή αίσθηση του χρόνου σε εκείνους που θα εμπιστευτούν τους Heilung. Κουδουνίστρες, κόκκαλα, διαφόρων ειδών τύμπανα, κουδούνες και άλλα πολλά, στη διάθεση του Christopher Juul που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την παραγωγή, η οποία αξίζει πολλά συγχαρητήρια.

Για να αναλύσει κάποιος εις βάθος όμως, μια δουλειά των Ηeilung χρειάζονται ενδεχομένως, πολλές περισσότερες σελίδες και ίσως πανεπιστημιακή ειδίκευση. Είμαι ένας ταπεινός συντάκτης και κάποτε λάτρης της ιστορίας/αρχαιολογίας (δεν προλαβαίνω πια) και οι Heilung με έβαλαν σε μια μηχανή του χρόνου και με ταξίδευσαν σε τόσα πολλά μέρη που ποτέ δεν περίμενα να φανταστώ.

Όσοι λοιπόν, είστε οπαδοί της μουσικής ιστορίας, ψάχνεστε με παραδοσιακούς ήχους και έχετε περιφερειακή όραση, πρέπει να αφήσετε αυτή την εμπειρία να χαϊδέψει τα ώτα σας.

Έχω μείνει με ανοικτό το στόμα και αυτή τη φορά, δεν χρειάστηκε δεύτερη ακρόαση για να κατανοήσω. Παρόλο που οι γλώσσες αυτές μου είναι παντελώς άγνωστες!

Αυτό και είναι κάτι πειραματικό!

Facebook: https://www.facebook.com/amplifiedhistory

795

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.