FM: “Thirteen”

ALBUM

Είδος: AOR, melodic hard rock
Εταιρεία: Frontiers
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Μαρτίου 2022

Τους αειθαλείς FM τούς ξέρεις ακόμα κι αν θα έλεγες πως δεν τους ξέρεις. Μπορεί να είσαι die-hard fan και να ξενερώνεις επειδή όλοι/ες ακούνε μόνο τα χιτάκια και αγνοούν ότι το “Shot in the Dark” ο Ozzy το έκλεψε από αυτούς. Μπορεί να έχεις κενά στη rock παιδεία σου και απλώς να γνωρίζεις τη διασκευή των Iron Maiden στο “That Girl”. Ένα είναι σίγουρο: έχεις περάσει καλά με κάποιες από τις εξαιρετικά όμορφες συνθέσεις που έχουν καταθέσει κατά την 36ετή πορεία τους. Γι’ αυτό δεν είναι να απορεί κανείς που αποτελεί είδηση η κυκλοφορία ενός ακόμη album τους· το δέκατο τρίτο, παρακαλώ!

Το “Thirteen” έρχεται δύο χρόνια μετά το πάρα πολύ καλό “Synchronized”. Συνεχίζεται, λοιπόν, η παράδοση που τηρούν οι FM στη β’ περίοδό τους, δηλαδή από το 2007-10 κι έπειτα, να κυκλοφορούν νέες δουλειές σε τακτά χρονικά διαστήματα, πιστοί στο ραντεβού με το κοινό τους. Αυτό επιβεβαιώνει αναντίρρητα ότι η επανασύνδεση των FM είχε πραγματικό λόγο να γίνει και δεν ανήκει στην κατηγορία των reunion-αρπαχτή που αποσκοπούν στο “άρμεγμα” της εκάστοτε fanbase. Οπότε, θα σέβεστε.

Τα έντεκα τραγούδια του “Thirteen”, συνολικής διάρκειας 52 λεπτών, συγκεντρώνουν πολλά από τα στοιχεία που αγαπήσαμε και αγαπάμε στους FM: τη ζεστή, αισθαντική και αγέραστη φωνή του Steve Overland, πιασάρικες φωνητικές γραμμές, rock και bluesy κιθάρες με feel-good διάθεση, στιβαρό rhythm section, ωραία ρεφρέν και αξιοζήλευτη αμεσότητα. Η κομψή ελκυστικότητα τραγουδιών όπως τα “Waiting on Love”, “Turn This Car Around”, “Fight Fire with Fire” και “Talk Is Cheap” τα κάνει να ξεχωρίζουν χάρη στην ανεβαστική επενέργειά τους. Από την άλλη, είναι από τις λίγες φορές που ακούω ένα album των FM και εντοπίζω περισσότερες από δύο ή τρεις συνθέσεις που ρέπουν επικίνδυνα προς το αδιάφορο. Δεν θα έλεγα ότι είναι fillers, αλλά οπωσδήποτε δεν αποπνέουν τη ζωντάνια, τη σαγήνη και τη συνθετική αρτιότητα που απαντά στα tracks που αναφέρω παραπάνω. Ενδέχεται να με ενοχλεί η υπερβολική “γλυκύτητα” που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος του “Thirteen” και να μου λείπει το τσαγανό και η τσαχπινιά που με είχε ξαφνιάσει ευχάριστα στο “Synchronized” και στο αμέσως προηγούμενο “Atomic Generation” (2018). Ο Overland δεν απογοητεύει ποτέ, αλλά θα ήθελα τα hooks του πιο εθιστικά και sexy. Και η κιθαριστική δουλειά του Jim Kirkpatrick, μολονότι δεν παύει να είναι απολαυστική, αυτήν τη φορά υστερεί σε αλητεία και αιχμή πιο συχνά απ’ ό,τι μπορώ να αντέξω. Ίσως στο “Thirteen” δεν κατάφεραν να πετύχουν αυτό που έως τώρα φάνταζε τόσο εύκολο για την μπάντα: ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις βρετανικές και στις αμερικανικές μουσικές καταβολές.

Φυσικά, οι FM δεν έχουν τίποτα να αποδείξουν εν έτει 2022, πέραν του ότι έχουν ακόμα λόγο ύπαρξης, πράγμα που βγάζει μάτι στο “Thirteen”. Δεν πρέπει να περιμένουμε από αυτούς να επαναλάβουν τις “χρυσές” στιγμές του “Indiscreet”, του “Tough It Out” ή, έστω, του “Aphrodisiac”. Είναι αρκετό που μια παρέα βετεράνων του τόσο “κουρασμένου” AOR ήχου μπορεί να ακούγεται κεφάτη και απτόητη, ενώ παράλληλα σέβεται τρομερά τόσο τον εαυτό της όσο και τον κόσμο προς τον οποίο απευθύνεται.

Σε κάθε περίπτωση, το “Thirteen” είναι must για fans των FM και του μελωδικού, radio-friendly hard rock, και κάποια τραγούδια του πολύ εύκολα και επάξια θα καπαρώσουν μια θέση στις συναυλίες της μπάντας και στις δικές μας setlists για αυτοκινητάδες, μπαρότσαρκες και τσαλάκωμα των σεντονιών.

Official Site: http://www.fmofficial.com/fmofficial/index.html
Facebook: https://www.facebook.com/FMofficial
Instagram: https://www.instagram.com/fmofficialband/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3BxngwxP94n0itZ8q1hwf9?si=n2XzQ7dMTPKJNPTM2C2lEQ

529

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.