HILLTOPS ARE FOR DREAMERS: “In Disbelief”

ALBUM

Είδος: Alternative metal, metalcore
Εταιρεία: Rockshots Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2022

Μυστήριο τρένο η περίπτωση των Hilltops Are For Dreamers (εφεξής HAFD). Πρόκειται για ένα σχήμα που μάλλον αψηφά τις εύκολες ταξινομήσεις. Η σταθερά είναι μία: ανήκει στον σκληρό, κιθαριστικό ήχο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως.

Οι HAFD είναι ένα τριμελές συγκρότημα με ιθύνοντα νου τον Βασίλη Παπαγεωργακόπουλο (κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, programming), τον οποίο πλαισιώνουν οι Michael Enger (φωνητικά) και Διονύσης Μαράτος (programming). Έδρα τους είναι το Λονδίνο, αν και η αφετηρία του project εντοπίζεται στην Ελλάδα, μιας και προέρχονται από τη διάλυση των From Zero To Hero. Έχουν κυκλοφορήσει το ομώνυμο EP τους τον Γενάρη 2020 και ένα split με τους Repent For Joy τον Απρίλη του ίδιου έτους.

Και φτάνουμε στο 2022, οπότε και έχει έρθει η ώρα για την πρώτη τους full-length δουλειά, το “In Disbelief”. Ως στόχο της η μπάντα δηλώνει “τη δημιουργία μουσικής με επιρροή, ακολουθώντας το όραμα για έναν κόσμο χωρίς σύνορα, φυσικά και μη, όπου οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μέσω ήχων και συναισθημάτων”. Στη μισή ώρα που διαρκεί το “In Disbelief” παρατίθενται οκτώ συνθέσεις, χωρισμένες σε τρία μέρη-κεφάλαια. Μολονότι δεν είναι ένας concept δίσκος με την αυστηρή έννοια, τον διαπερνά μια ενιαία θεματική που αφορά το βίωμα σκοτεινών καταστάσεων, την αναμέτρηση με αυτές και τη νικηφόρο έξοδο από τις δυσκολίες που συνεπάγονται.

Από μουσικής άποψης, ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με ένα εγχείρημα που θέλει να είναι πολυσυλλεκτικό. Metalcore, post hardcore, κάποιες death και black στιγμές, διαλείμματα χαλαρών prog rock διαθέσεων και εναλλαγές ανάμεσα σε παραμορφωμένα και καθαρά φωνητικά συνθέτουν έναν καμβά εναλλακτικού σκληρού ήχου. Οι ίδιοι οι HAFD υποστηρίζουν ότι απευθύνονται σε ένα κοινό με μουσικές αναφορές τους Opeth, τους Thrice και τους Soilwork.

Ωστόσο, οι πιο πειστικές πτυχές της δουλειάς των HAFD είναι όσες παραπέμπουν ευθέως στα metalcore και post hardcore θεμέλια της μπάντας, πράγμα που πιθανώς εξηγεί η προϋπηρεσία του Παπαγεωργακόπουλου. Δυστυχώς, όμως, οι ιδέες μέσα στο “In Disbelief” είναι άνισες, όχι εξίσου ενδιαφέρουσες, ενώ η παρείσφρηση των άλλων μουσικών στοιχείων είτε δεν δένει πάντα επιτυχημένα, είτε φαντάζει περιττή, είτε κάνει το αποτέλεσμα να φαντάζει χιλιοπαιγμένο. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά και οπωσδήποτε πιο φρέσκια συνθετική προσέγγιση. Αν το ζητούμενο για τους HAFD είναι ο μουσικός πλούτος, καλύτερα θα ήταν να κοπιάσουν με γνώμονα την ποιοτική παρά την ποσοτική αποτύπωσή του. Σίγουρα θα βοηθούσε και μια διαφορετική παραγωγή, με πιο ζεστό και συνάμα ογκώδη ήχο, ενδεχομένως από έναν άνθρωπο έμπειρο που θα συνεισέφερε με βελτιωτικές ιδέες και προτάσεις.

Πάντως, μου γεννάται η εντύπωση ότι ίσως και να υπάρχουν δυνατότητες. Αν υπάρχει και η απαραίτητη όρεξη για πιο εντατική προσπάθεια και αυτό αρχίσει να αντανακλάται στα αμέσως επόμενα βήματα των HAFD, θα ήμουν παραπάνω από πρόθυμος να ακούσω τις μελλοντικές μουσικές τους.

Facebook: https://facebook.com/HilltopsAreForDreamers
Instagram: https://instagram.com/hilltopsarefordreamers
Bandcamp: https://hilltopsarefordreamers.bandcamp.com/

835

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.