HANDS OF ORLAC: “Hebetudo Mentis”

ALBUM

Είδος: Doom\Psychedelic Metal
Εταιρεία: Terror From Hell Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Hands of Orlac ένα occult doom metal σχήμα, το οποίο δημιουργήθηκε στην Ιταλία αλλά πλέον έχουν μετακομίσει όλοι στη Σουηδία. Ενώ μας πρωτοσυστήθηκαν το μακρινό πλέον 2009, είναι ελάχιστες οι πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος για το σχήμα γιατί δεν ασχολούνται με τίποτα που να αφορά την προώθηση του υλικού τους και την επικοινωνία γενικότερα.

Δεν έχουν δικές του σελίδες στα social media και ακόμα και το Bandcamp που έχουν πιστεύω ότι το έφτιαξε η δισκογραφική τους. Αυτό λοιπόν το cult occult σχήμα θα κυκλοφορήσει στις 18 Σεπτεμβρίου τον τρίτο ολοκληρωμένο δίσκο του με τίτλο: “Hebetudo Mentis”.

Το σχήμα πήρε το όνομά του από μια Αυστριακή βουβή ταινία τρόμου του 1924. Ο πρωταγωνιστής μετά από ένα ατύχημα που είχε, έχασε και τα δύο του χέρια οπότε του έκαναν μεταμόσχευση για να μπορεί να συνεχίσει να παίζει πιάνο. Τα χέρια όμως ανήκαν σε έναν δολοφόνο που είχαν πρόσφατα εκτελέσει και από εκεί ξεκινάει η ταινία. Δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο που μια μπάντα που παίζει occult doom, πήρε το όνομα της από μια βουβή ταινία τρόμου και η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει πάρα πολύ.

Το doom των Hands Of Orlac είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο και θεωρώ ότι είτε θα αρέσει πάρα πολύ είτε δεν θα αντέχεται. Είναι αρκετά δυαδικό το συναίσθημα που μπορεί να βγάλει ένα τέτοιο άκουσμα, ακριβώς γιατί είναι πολύ ιδιαίτερο. Ο ήχος τους είναι επηρεασμένος από το prog rock και την ψυχεδέλεια των 70’s, οπότε αν ο ακροατής δεν έχει ακούσματα από εκείνη την περίοδο θα παραξενευτεί αρκετά. Οι μυημένοι όμως στον prog ήχο θα διαπιστώσουν ότι οι Hands Of Orlac, θα μπορούσαν να είναι μια εξέλιξη των Brainticket ή των Colosseum.

Οι συνθέσεις είναι μακροσκελείς και εκτός από τα riff που μας έχει συνηθίσει το είδος, έχουν δουλέψει αρκετά στο κομμάτι των κιθαριστικών solo αλλά και τις μελωδίες. Αυτό που δεν δούλεψαν αρκετά ήταν το κομμάτι του ήχου. Το μπάσο είναι σχεδόν ανύπαρκτο και τα drums είναι κοφτά με πολλά πιατίνια, οπότε σχετικά σύντομα οι συνεχόμενες πρίμες συχνότητες άρχιζαν να με κουράζουν σε σημείο που έβγαλα τα ακουστικά για να τους ακούσω από τα ηχεία. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα φωνητικά. Ενώ η τραγουδίστρια προσπαθεί αρκετά να βγάλει το occult στοιχείο, η έκταση και οι δυναμικές της φωνής της είναι πολύ περιορισμένες και κουράζουν πολύ.

Το είδος έχει εξελιχτεί αρκετά και οι Hands of Orlac δεν έχουν καταφέρει να βρουν πως θέλουν οι ίδιοι να εξελιχτούν, μπορεί και να μη θέλουν αλλά δεν κατάφεραν να με κερδίσουν ούτε έχω την ανάγκη να ξανακούσω το “Hebetudo Mentis”.

Bandcamp: https://handsoforlac.bandcamp.com

340

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.