Epica (26/10/2023) Floyd

LIVE REPORT

Είναι γεγονός πως μερικές μπάντες με την Ελλάδα έχουν μια ιδιαίτερη σχέση.

Όσα χρόνια και να περάσουν, οι Epica θα συνεχίζουν να επιστρέφουν στη χώρα μας, ακόμα και αν έχουν ξαναπεράσει με το ίδιο άλμπουμ. Έτσι για άλλη μια φορά, περίπου ένα χρόνο μετά την εμφάνισή τους στο Release Athens με Sabaton και Blind Guardian, οι Ολλανδοί τίμησαν την Αθήνα με ένα ιδιαίτερο setlist.

Καταρχάς να πούμε πως η ανακοίνωση της αντικατάστασης του Mark Jansen από τον Asim Searah προβλημάτισε αρκετά. Γιατί όσο να’ναι, Epica είναι ο Mark και η Simone. Όπως φάνηκε όμως, ο Asim όχι μόνο στάθηκε άξιος των περιστάσεων, αλλά έβγαλε το setlist σχεδόν αμέσως και όλα πήγαν ρολόι. Μεγάλο μπόνους ήταν επίσης το ότι η ίδια η μπάντα δεν σταμάτησε λεπτό να τον boostάρει και να παραπέμπει το κοινό να τον καλωσορίσει ένθερμα, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούσαν να δώσουν τον παλμό του live στον ίδιο τον Mark που θα γίνει πατέρας ανά πάσα στιγμή.

Η εμφάνιση των Epica κράτησε περίπου 1,5 ώρα και σε αυτή ακούσαμε πολλά κλασσικά τους πλέον κομμάτια, ωστόσο με αρκετές ελλείψεις.

Δεν είχαμε “Unleashed”, δεν είχαμε “Sancta Terra”, αλλά λόγω της παρουσίας του Asim είχαμε την τύχη να ακούσουμε το “The Miner”, από το “Alchemy Project” που κυκλοφόρησε πέρυσι, το οποίο ήταν άψογο. Η Simone πάντοτε άψογη φωνητικά (μακράν καλύτερη από την περσινή τους εμφάνιση στο Release) και η μπάντα πάντοτε μια αστείρευτη πηγή ενέργειας.

Το setlist ήταν μια πραγματική γιορτή για τα 20 χρόνια της μπάντας αφού έκανε ένα πέρασμα από το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας τους. Για το φινάλε, το τρίο “Cry for the Moon”, “Beyond the Matrix” και “Consign to Oblivion” όπου το κοινό τα έχασε τελείως από τις φωνές. Εδώ είχαμε και wall of death, οπότε πλέον μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα έχουμε δει όλα. Το δε Floyd ήταν κατάμεστο, φώτα και ήχος άψογα χωρίς περιττές γκρίνιες και το timetable στην ώρα του δεδομένης της καθημερινής.

Κάθε χρόνο και καλύτεροι, οπότε ελπίζουμε σε μια ακόμα εμφάνισή τους με νέο δίσκο μέσα στο 2024 και αυτή τη φορά με τον Mark πάλι!

Setlist:
Alpha – Anteludium
Abyss of Time – Countdown to Singularity
The Essence of Silence
Victims of Contingency
Unchain Utopia
The Final Lullaby
The Obsessive Devotion
Fools of Damnation
Happy Birthday (For Asim)
The Skeleton Key
Rivers
The Miner
Code of Life

Encore:
Cry for the Moon
Beyond the Matrix
Consign to Oblivion

Φωτογραφίες: Afroditi Zaggana Photography

373

Avatar photo
About Δέσποινα Σταματάκη 20 Articles
Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν βρέθηκα στο live των Warlord με την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή και έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή μου ως φωτογράφος συναυλιών. Κατά καιρούς, έχω υπάρξει και συντάκτρια. Εύχομαι να είχα γεννηθεί τη δεκαετία του '80, καθώς τότε επικρατούσε η μουσική "αλητεία". Όνειρο ζωής έχω να μπορώ να φωτογραφίζω κάθε εβδομάδα τους Metallica, να τρώω δίχως να παχαίνω και να καταφέρω να γυρίσω όλο τον κόσμο.