DEAD FEATHERS: “Full Circle”

ALBUM

Είδος: Psych/Blues rock
Δισκογραφική: Ripple Music
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Σεπτεμβρίου 2023

Θα περίμενε κανείς πίσω από την περίπτωση των Dead Feathers να κρύβεται ο μουσικός δρυΐδης και γκουρού του ιδιώματος, με έφεση στην ανακάλυψη συγκροτημάτων από τα σπάργανα τους, που ακούει στο όνομα Lee Dorian. Αντ’ αυτού η Ripple Music πρωτοτυπεί για τα δικά της δεδομένα και μας εκπλήσσει ευχάριστα πιάνοντας μας εξαπίνης με την κυκλοφορία του “Full Circle”.

Παρόλο που η καταγωγή του συγκροτήματος προέρχεται από την πόλη του μοναδικού και ασυναγώνιστου G.Ο.A.T αθλητή όλων των εποχών, εντούτοις δεν έχουν πολλά κοινά ούτε σχέση με αυτόν παρά με λοιπούς κερασφόρους και τραγοπόδαρους, όπως επίσης και με τους Σουηδούς Goat, δεδομένου ότι μοιράζονται κοινές καλλιτεχνικές ανησυχίες με παρεμφερές εικαστικό όραμα εκφραζόμενες μέσα από ethnic συνθέσεις βουτηγμένες στο ψυχεδελικό πρώιμο ήχο της λουλουδιασμένης και απελευθερωμένης δεκαετίας.

Τα εναρκτήρια κομμάτια “Full Circle” και “Lightning” είναι ηχητικά συνυφασμένα με τον τελευταίο δίσκο των δικών μας Vavoura Band, “Τώρα το Λένε Ethnic” αλλά και με τις δουλειές των The Steams, καθώς περιπλέκουν την παράδοση σαν έννοια, και την εκάστοτε παραδοσιακή μουσική με την νέο-ψυχεδέλεια που μας έχει κατακλύσει υπό το Rock πρίσμα μέσα από μπάντες όπως Dead Meadow και Black Mountain μεταξύ πολλών άλλων. Την ίδια στιγμή μεταξύ των “One Year Before The Island” και του “The Swell” δημιουργείται μία ευχάριστη προοδευτική ηχητική σύμπραξη μεταξύ των My Sleeping Karma και των Eloy, προς μία ψυχεδελική αναζήτηση τα αποτελέσματα της οποίας είναι άκρως ψυχοτρόπα και παραισθησιογόνα.

Σίγουρα η παρουσία της Marissa Welu, τα φωνητικά της οποίας καλούν τα πνεύματα των Mariska Veres, Inga Rumpf και Linda Hoyle μαζί, είναι το δυνατό χαρτί, και ο, όχι και τόσο κρυμμένος άσσος στο μανίκι με τα κρόσια, καθώς αυτή η κρυστάλλινη και αψεγάδιαστη φωνή δεν είναι εφικτό να κρυφτεί αλλά λάμπει διά της παρουσίας της. Για το λόγο αυτό η σύγκριση με συγκροτήματα όπως Blues Pills και Purson είναι δεδομένη. Όμως για να φτάσουμε στο τώρα θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες του καλού στην σκηνή του San Francisco, αλλά και της Γηραιάς Αλβιώνας έξι δεκαετίες περίπου πίσω και στο τότε ψυχεδελικό και συνάμα Folk κίνημα με μπροστάρηδες τους Fleetwood Mac, Jefferson Airplane και Fairport Convention. Οι μουσικές και οι μελωδίες των οποίων έχουν ποτίσει τους υδροφόρους ορίζοντες δημιουργώντας γόνιμο έδαφος ώστε να ευδοκιμήσουν οι μουσικές του σήμερα και του αύριο και κάθε αύριο με τον χρονικό κύκλο να είναι απροσδιόριστος και αέναος.

Ο δίσκος αξίζει την αναμονή σας, καθώς θα σας κάνει να αισθανθείτε ένα “αργό κάψιμο”, με τις φλύαρες κιθάρες να είναι ποτισμένες στο reverb, όμως επ’ ουδενί μην προσπεράσετε κάποιο κομμάτι και χαλάσετε την ιεροτελεστία και το μυσταγωγικό κρεσέντο του κουιντέτου των Chicagoans γιατί η ανταμοιβή αξίζει τον φαινομενικό κόπο.

Οι Dead Feathers δεν κυνηγάνε τον “Λευκό Λαγό”, αλλά έχουν βγει προς αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου της ψυχεδέλειας.
Αν αγαπάς τον πρωτόλειο Psych ήχο, τότε στην πραγματικότητα θα αντιληφθείς ότι είναι πέρα για πέρα γελοίο το πόσο μαγευτικό και κομψό είναι το “Full Circle”.

Facebook: https://www.facebook.com/deadfeathersband/
Bandcamp: https://ripplemusic.bandcamp.com/album/full-circle

447

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 270 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...