CRUST: “Dissolution”

ALBUM

Είδος: Blackened Sludge/Doom Metal
Εταιρεία: Avantgarde Music.
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Νοεμβρίου 2023

Οι Crust είναι μια blackened, sludge, doom metal μπάντα από την Ρωσία και από το 2015 ενώ δεν έχουν καταφέρει να βγουν από τα όρια του underground, δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει βέβαια, έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 16 ολοκληρωμένες δουλειές. Το power trio στις 10 Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν το τελευταίο ολοκληρωμένο τους album με τίτλο: “Dissolution” και ανατρέχοντας λίγο στις προηγούμενες δουλειές τους, διαπίστωσα ότι το “Dissolution” είναι η πρώτη προσπάθεια των Crust να εξελίξουν τον ήχο τους και από το doom sludge στα όρια του funeral, να εισάγουν στοιχεία από το post και το black metal. Έχοντας background βαριάς και μελαγχολικής μουσικής, η εξέλιξη που ανέφερα στον ήχο τους είχε ως αποτέλεσμα ένα έντονα αυτοκαταστροφικό και ατμοσφαιρικό album.

Από τις πρώτες στιγμές ακρόασης, είναι πασιφανές ότι η απελπισία αλλά και το αίσθημα εγκλεισμού είναι τα κυρίαρχα στον ήχο του Dissolution. Τα χαμηλά κουρδίσματα και τα βαριά riff, συνδυάζονται αριστοτεχνικά με τα βραχνά growls του τραγουδιστή και χωρίς να υπάρχει κάποια διακύμανση ή να είναι αναμενόμενο, η λάσπη ξαφνικά δίνει την θέση της σε ατμοσφαιρικά solo ή post metal περάσματα. Οι Crust έχουν υιοθετήσει έναν τρόπο παραγωγής, την οποία απολαμβάνω πάρα πολύ στα πιο σκοτεινά είδη. Τα πλήκτρα ή τα samples που χρησιμοποιούν είναι τόσο πίσω στην παραγωγή, όπου τα καταλαβαίνεις μόνο όταν φοράς ακουστικά ή μετά από αρκετές ακροάσεις και αυτό μου δίνει ένα ακόμα επίπεδο ατμόσφαιρας.

Η θεματολογία του album είναι ακριβώς αυτή που περίμενα αλλά και αυτή που ταιριάζει με τον ήχου του σχήματος. Οι στίχοι κινούνται γύρω από τον υπαρξιακό φόβο, την κοινωνική σήψη αλλά το γεγονός ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Πολύ βαριά και ευαίσθητη θεματολογία την οποία κατάφεραν να αποτυπώσουν στο εξώφυλλο του δίσκου. O καλλιτέχνης πίσω από το εξώφυλλο του δίσκου είναι ο Deni Aktemirov, ο οποίος είναι tattoo artist αλλά δεν χρησιμοποίησε την τεχνική των γραμμών ή των σκιών που συνήθως βρίσκουμε στα tattoo. Εμπνευσμένος από την θεματολογία των κομματιών, ο Aktemirov σχεδίασε μια φιγούρα με ανοιχτές παλάμες προς τα πάνω για να θίξει την ματαιότητά αλλά και την παράδοση. Η στάση του σώματος δείχνει σαν να είναι τοποθετημένη σε μια άκρη, ενώ όλο το σώμα και ειδικότερα το πρόσωπο δείχνουν σαν να διαλύονται προς τα πίσω.

Το “Dissolution” είναι ένα album το οποίο δεν θεωρώ ότι μπορεί να ακουστεί όλες τις ώρες. Η βαριά και ευαίσθητη θεματολογία των στίχων σε συνδυασμό με το μείγμα black, doom, post metal έχει ως αποτέλεσμα ένα συναισθηματικά βαρύ άκουσμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον ακροατή σημαντικά. Αλλά αυτή είναι η μαγεία της μουσικής…δίνει συναίσθημα στο χρόνο και τα συναισθήματα δεν είναι όλα ευχάριστα.

Facebook: https://www.facebook.com/crustsludge
Instagram: https://www.instagram.com/crust.band
Bandcamp: https://crustband.bandcamp.com/

322

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.