CONVERGE: 10 σταθμοί στην πορεία των πάνκηδων του metal

TRIBUTE

H Smoke The Fuzz gigs μετά από 15 χρόνια, θα παρουσιάσει στις 24 Ιουνίου τους Converge στο Gagarin (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

Αυτά τα 15 χρόνια που μεσολάβησαν, γίναμε μάρτυρες μιας σταδιακά ανοδικής πορείας του σχήματος, αλλά και των μελών τους ξεχωριστά καθώς φαίνεται ότι τα μέλη των Converge έχουν το άγγιγμα του Μίδα, μόνο που αντί για χρυσό μας δίνουν μουσικά διαμάντια. Οι Cave In, Isis, Old Man Gloom, Russian Circles και οι High On Fire έχουν ως συνδετικό κρίκο τους Converge, καθώς θα βρούμε μέλη τους να παίζουν στα σχήματα ή να είναι πίσω από τις κονσόλες και την παραγωγή. 

Δεν θα κάνουμε ένα ακόμα αφιέρωμα στην πορεία των Converge, καθώς ο καθένας μπορεί με μια μικρή αναζήτηση να βρει την πορεία του σχήματος. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι, μέσα από 10 κομμάτια της δισκογραφίας τους να σας συστήσουμε το μεγαλείο των Converge. Παρά το γεγονός ότι η μουσική τους μόνο εύπεπτη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, έχουν καταφέρει να χαίρουν ευρείας αποδοχής κάνοντας τα πάντα με τον δικό τους τρόπο.

1.Corcubine (“Jane Doe”, 2001)

Στο μουσικό κολλέγιο του Berklee, πραγματοποίησαν μια ημερίδα αφιερωμένη στην διαδικασία δημιουργίας του δίσκου “Jane Doe” και είχαν φιλοξενούμενο τον κιθαρίστα του σχήματος Kurt Ballou, ο οποίος ευθύνεται και για την παραγωγή. Η συζήτηση είχε γενικά πολύ ενδιαφέρον αλλά εκεί που στάθηκα ήταν στην ατάκα του Ballou: “Ασχολήθηκα με την παραγωγή μόνο και μόνο για να έχουμε το απόλυτο έλεγχο της μουσικής μας”. Δεν είναι τυχαίο ότι το “Jane Doe” αναγνωρίστηκε μετά από πολλά χρόνια καθώς ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Το Corcubine είναι το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου και βάζει τον ακροατή κατευθείαν στο κέντρο του mosh pit.

“That’s where the coldest of these days await me
and distance lays her heavy head beside me”

2.Clean (“Deeper the Wound”,2001)

To 2001 βρίσκει τους Converge να κάνουν ένα split τους Hellchild από την Ιαπωνία. Στο “Deeper the Wound” οι Converge φέρνουν στα μέτρα τους το Clean των “Depeche Mode”. Διάλεξα αυτό το κομμάτι γιατί μου έκανε τρομερή εντύπωση η επιλογή να διασκευάσουν Depeche Mode, αλλά και γιατί οι Converge έδειξαν ότι δεν έχουν στεγανά. 

“You know what I mean
I’ve broken my fall, put an end to it all
I’ve changed my routine now I’m clean
Sometimes”

3.For You (“Unloved and weeded out”, 2003)

Το 2003 oi Converge αποφάσισαν να κάνουν μια συλλογή με προηγούμενες κυκλοφορίες τους και demo τα οποία όμως έκαναν remaster. Από την συγκεκριμένη συλλογή ξεχωρίζει το “For you” το οποίο αρχικά είχε κυκλοφορήσει το 1995. 

“And these holes in my hands are for you
Just for you
She called out to her maker
To now be her savior”

4.Last Light (“You Fail Me”, 2004)

To “You Fail Me” είναι η συνέχεια του “Jane Doe”. Από τον δίσκο ξεχώρισα το Last Light, γιατί ένιωσα ότι οι Converge ήθελαν να ψάξουν πιο εσωτερικά μονοπάτια.

“I need you to be the strength of widows and soul survivors, I need you to be as fearless as new mothers and new fathers”

5.Color Me Blood Red (“Petitioning The Empty Sky”, 2005)

Μια ακόμα επανέκδοση παλιότερου υλικού του σχήματος. To “Petitioning The Empty Sky” κυκλοφόρησε αρχικά το 1996 και στο κομμάτι “Color Me Blood Red”, παρά το γεγονός ότι είναι ωμό και άγουρο, μπορούμε να διακρίνουμε την εξέλιξη του ήχου τους αλλά μας δίνουν και στοιχεία για το ποια κατεύθυνση θέλουν να ακολουθήσουν.

“Drowning in what we’ve become
Neck deep, I cry high
I have spilled and you cannot fathom the notion, that it was the end of something”

6.Hellbound (“No Heroes”, 2006)

Με το “No Heroes” οι Converge άρχισαν να βλέπουν το όνομά τους στα επίσημα charts. Πολύ μικρές συνθέσεις με στίχους οργισμένους. Το “Hellbound” ξεχωρίζει και περιγράφει το κλίμα του album.

“Grant me the strength
To stand up straight
To make them pay
Spill their blood”

7.Dark Horse (“Axe to Fall”, 2009)

To 2009 έρχεται η σειρά του αγαπημένου μου “Axe to Fall”. Οι συνθέσεις δίνουν βαρύτητα περισσότερο στην μελωδία παρά στην οργή και στον δίσκο βρίσκουμε αρκετές guest εμφανίσεις. Αυτή που ξεχωρίζει βέβαια είναι του Steve Von Till, ωστόσο το κομμάτι που διάλεξα από τον δίσκο είναι το Dark Horse.

“No matter the man or the machine
Beasts will become what
They were meant to be
In the name of lovers in the name of wars
We’ll show the demons for what they are”

8.Sadness Comes Home (“All We Love We Leave Behind”, 2012)

Η παρέα των Converge κλείστηκε στο studio χωρίς φιλοξενούμενους και το αποτέλεσμα είναι το “All We Love We Leave Behind”. Από τον δίσκο διάλεξα το “Sadness Comes Home” γιατί δείχνει την ικανότητα των Converge να αναμιγνύουν είδη αλλά και για την εκπληκτική παραγωγή. Πραγματικά τα πατίνια είναι σαν να βρίσκονται στο σαλόνι μου.

“Cursed to be your second best
This amber soul will find no rest
I’ve grown tired of standing up
When every one just gives in
When sadness always comes home”

9.I can tell you about pain (“The Dusk In Us”, 2017)

Μετά από σιγή 5 χρόνων, όπου γενικά το σχήμα δεν μας είχε συνηθίσει, κυκλοφόρησαν το “The Dusk In Us”. Σε αυτόν τον δίσκο ήρθαν πιο κοντά στο doom και το black metal και σε όλη την διάρκειά του αλλά ειδικότερα στο κομμάτι που “I can tell you about pain” Που διάλεξα από τον δίσκο, ο Jacob Bannon (τραγουδιστής και στιχουργός του σχήματος), κάνει ένα βήμα πίσω από την οργή και την έκφραση πόνου, για να μας δείξει την πηγή του πόνου και των ανασφαλειών του.

“Sick matriarch
We are worlds apart
Your dysfunction rips
The roots from my heart
I swear that I’m trying
I swear that I’m trying, but
You don’t know what my pain feels like”

10.Lord of Liars (“Blood Moon: I”, 2021)

H συνεργασία της Chelsea Wolfe με τους Converge έσκασε σαν βόμβα στους μουσικούς κύκλους. Πως θα μπορούσε να συνδυαστεί το folk και καταθλιπτικό ύφος της Wolfe με το core και τον πόλεμο των Converge. Η απάντηση είναι το “Blood Moon: I”. Η κάθε πλευρά επηρέασε την άλλη και στο κομμάτι “Lord of Liars μπορούμε να βρούμε όλα τα στοιχεία που έκανε αυτόν τον δίσκο να φιγουράρει σχεδόν σε όλες τις λίστες για τα καλύτερα album του 2021.

“We sat in sudden silence
We sat beneath your watching eye
You know we’ve not forgotten
You know you were unbound”

Ελπίζω να κατάφερα να σας μεταδώσω το κλίμα των Converge αλλά και τι είναι ικανοί να κάνουν. Το Σάββατο 24 Ιουνίου είμαι σίγουρος ότι θα δούμε ένα ιστορικό live, από αυτά που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν οι Converge.

Για το τέλος σας άφησα το video που είδα\άκουσα τους Converge. Τότε στην αυγή του internet, όλοι είχαμε έναν φίλο που ο γονείς του του είχαν ISDN σύνδεση και μπορούσε να κατεβάσει 10 φορές πιο γρήγορα από εμάς. Προφανώς και τον μισούσαμε αλλά τον είχαμε ανάγκη, γιατί μας κατέβαζε video καθώς το YouTube δεν είχε την μορφή που έχει σήμερα. Ο δικός μας φίλος λοιπόν, είχε κατεβάσει τυχαία live των Converge σε ένα προβάδικο. Στο DVD με τα δεκάδες DIVX υπήρχε και το παρακάτω, το οποίο μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Απολαύστε το:

552

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 132 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.