NIGHTWISH: “Hvman. :II: Natvre.”

ALBUM

ΕΙΔΟΣ: Symphonic Power Metal
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ: Nuclear Blast Records
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 10/4/2020

Μία από τις μπάντες που έχει ταυτίσει το όνομά της με το συμφωνικό ήχο, είναι οι Φινλανδοί Nightwish. Αυτοί και οι Rhapsody of Fire, δικαίως βρίσκονται στο υψηλότερο βάθρο του symphonic/power metal, μιας και έχουν καθορίσει το συγκεκριμένο ήχο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Με 25 χρόνια περίπου στην πλάτη τους και με βαριά κληρονομιά, επιστρέφουν έπειτα από μία πενταετή δισκογραφική απουσία, με το νέο ένατο album τους “Hvman. :II: Natvre.”, για να μας υπενθυμίσουν γιατί αυτή η θέση τους ανήκει.

Αν και τα τελευταία χρόνια η μπάντα βρέθηκε να χάνει τη βασική της frontwoman Tarja Turunen και να βγαίνει “εκτός πορείας”, η πρόσληψη της ταλαντούχας Floor Jansen έφερε τα πράγματα και πάλι σε μία κανονικότητα για τους Φινλανδούς metallers. Πέραν του αδιαμφισβήτητου ταλέντου της Jansen, οι Nightwish κέρδισαν εξίσου και μία σημαντική προσωπικότητα πίσω από το μικρόφωνο μετά την Tarja, αφού η Floor Jansen είχε τις εμπειρίες από After Forever και Epica μεταξύ άλλων, ισοσκελίζοντας έτσι την αποχώρηση της αξιαγάπητης Φινλανδής frontwoman.

Το “Hvman. :II: Natvre.”, είναι η συνεχής εξέλιξη των Nightwish με τη νέα παρουσία στη φωνή και γίνεται αντιληπτό ότι χρόνο με το χρόνο η μπάντα αγγίζει τα στάνταρ που η ίδια είχε θέσει εξαρχής. Σε αυτόν το δίσκο, το group δεν πειραματίζεται και φτάνει να ακούγεται τόσο συμφωνική και power όσο επί εποχής Tarja, πράγμα που γεμίζει το οπαδικό τους κοινό με ελπίδα και αισιοδοξία, για επιστροφή στις μουσικές τους ρίζες. Ήδη από το εισαγωγικό “Music”, ο ακροατής αντιλαμβάνεται ότι η μπάντα γυρίζει τον ήχο της από το πολυαγαπημένο “Once” και πίσω, που υπήρξε η βάση της πολυετούς καριέρας τους. Η μπάντα γεμίζει από συμφωνικότητα, μελωδικότητα και χορωδιακά μέρη, αφήνοντας στην άκρη τα πιο heavy στοιχεία που είχε προσθέσει στα τελευταία της albums, χτυπώντας ουσιαστικά στην καρδιά της βάσης των οπαδών της. Τα “Harvest”, “Who’ s the Heart” και “Procession”, κινούνται στα δικά τους symphonic/power metal όρια, αγγίζοντας τις επιτυχίες του παρελθόντος.

Η πενταετής δισκογραφική απουσία, θα έλεγα ότι βοήθησε τη μπάντα να δει τα πράγματα πιο καθαρά, να δουλέψει καλύτερα και να ετοιμάσει ένα album που αρμόζει στη δημοτικότητά της. Το “Hvman. :II: Natvre.” είναι καλοδουλεμένο, με εξαιρετική παραγωγή και με κάποιες από τις καλύτερες concept συνθέσεις που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα σε αυτόν το χώρο. Είναι φανερό πλέον, ότι οι Nightwish απέκτησαν την αυτοπεποίθηση που κατά τη γνώμη μου είχαν “χάσει” και δούλεψαν πιο σίγουροι και πιο ευχάριστα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν ίσως το καλύτερο album τους τα τελευταία χρόνια. Προφανώς και η concept νοοτροπία του δίσκου, είναι και αυτή που το κάνει άκρως ενδιαφέρον και ελκυστικό για το σύνολο του metal ακροατηρίου.

Οι Nightwish θέλοντας να κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό το νέο τους album, δημιούργησαν ακόμα ένα ενιαίο 30λεπτο instrumental έπος, που θα υπάρχει στο δεύτερο CD του δίσκου. Ένα πραγματικό instrumental αριστούργημα, με τρομερή ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει στα πιο “φωτεινά” σημεία του μυαλού σου και σου θυμίζει ότι πέρα από το σκοτάδι υπάρχει το φως και θα το φτάσουμε. Η εκτελεστική δεινότητα του Tuomas Holopainen και της παρέας του, γίνεται η κατάλληλη συντροφιά σε αυτούς τους “σκοτεινούς” καιρούς που διανύουμε αυτήν την εποχή.

Εάν το “Endless Forms Most Beautiful” σας άρεσε, τότε το “Hvman. :II: Natvre.” θα το λατρέψετε εις διπλούν. Νομίζω ότι ήταν θέμα χρόνου, οι Φινλανδοί θρύλοι του συμφωνικού ήχου να βρούνε και πάλι το δρόμο τους και να δημιουργούν αριστουργήματα. Το νέο τους πόνημα, δείχνει ότι η μπάντα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το “Hvman. :II: Natvre.” σίγουρα θα βρίσκεται μέσα στα καλύτερα albums της χρονιάς. Όσοι πιστοί, προσέλθετε…

Official website: https://nightwish.com/
Facebook: https://www.facebook.com/nightwish/
Instagram: https://www.instagram.com/nightwish/
Twitter: https://twitter.com/NightwishBand
YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCQplaZZ2mv8fo8Zd-1hQPzg

575

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.