CADAVER: “The Age of the Offended”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Black / Thrash Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 21 Ιουλίου 2023

Το δίδυμο των Νορβηγών Cadaver έχει επιστρέψει για τα καλά. Μετά το εξαιρετικό “Edder & Bile” του 2020, δείχνει να βρίσκεται σε πολύ συνθετική φόρμα και μας σερβίρει το νέο “The Age of the Offended”. Ένα πολύ καλό σύνολο πειραματικού black metal που καταφέρνει να φρεσκάρει λίγο το ιδίωμα.

Αν και διαφέρει σε σημεία σε σχέση με το σύνηθες παρελθόν τους, το υλικό των Cadaver έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην επιλογή των ήχων όσο και στην εκτέλεση. Επιρροές που ανακατεύουν τόσο τις φόρμουλες που έχει αναπτύξει η μπάντα από το 1990, μπολιασμένες με το metal των Voivod, των Venom και των Sepultura όσο και τεχνοτροπίες του αμιγώς νορβηγικού black και μπάντες όπως οι θεούληδες Emperor και φυσικά οι Celtic Frost.

Ξυραφιασμένα riffs από τον αειθαλή Anders Odden που στα φωνητικά του παραμένει αρκετά μοχθηρός επαναφέροντας εν μέρει ερμηνείες του primitive black metal και πολυποίκιλο ρυθμικό υπόβαθρο από τον Dirk Verbeuren (καλά, αν αναφέρουμε όλες τις συνεργασίες – μέχρι και στους Megadeth έφτασε εδώ που τα λέμε – θα έπρεπε να γράφω δυο μέρες). Εξαιρετικός drummer σε όλα τα “κλίματα” ακραίας μουσικής.

Ένα μεγάλο ατού είναι η παραγωγή του “The Age of the Offended”. Απέχει από τεχνολογικά τερτίπια και διάφορα ηλεκτρονικά κόλπα, το album ακούγεται “ψυχρό” στο σύνολό του και παρόλο που τα κομμάτια έχουν μέσο όρο τριών λεπτών, ακούγονται πολυσχιδή και απαιτούν την προσοχή του ακροατή, δεν πρόκειται επ’ ουδενί για ψυχαγωγικό άκουσμα.

Μου άρεσαν τα “Postapocalyptic Grinding”, “The Shrink” (που θα μπορούσες να πεις ότι είναι η αναγωγή του Alice Cooper σε ακραία πλαίσια), το καλό “Scum of the Earth” που μυρίζει Voivod προοδευτισμό, το πειραματικό και πολύ καλό black / thrash “Crawl of the Cadaver”, το “The Drowning Man”, το ομότιτλο, με ιδιαίτερη μελωδικότητα “The Age of the Offended”, το Dissection meets Emperor “The Sicker, the Better” και το speedy “Deadly Metal”. Γενικά όλα τα κομμάτια έχουν κάτι να πουν. Εφιαλτική ατμόσφαιρα γενικά, prog αντίληψη και τεχνολογικά αχαοτικό. Πολύ καλή δουλειά που απευθύνεται σε βάρβαρους αλλά και ανήσυχους εγκεφάλους παράλληλα.

Facebook: https://www.facebook.com/cadavertheband/

361

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1175 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.