THE DEVIL’S BLOOD (22/01/12) ΚΥΤΤΑΡΟ

Αυτή ήταν μια από τις φορές που πραγματικά ανυπομονούσα να δω τη μπάντα live. Τα άλμπουμ τους είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια και ήμουν πολύ περίεργος να δω αν όλη αυτή η σκοτεινιά που υπάρχει σε αυτά βγαίνει και στη σκηνή και με ποιό τρόπο.

Ίσως κάποια black μπάντα να αποτελούσε καλύτερη επιλογή για να ανοίξει τη συναυλία αντί για τους 4Bitten. Μη με παρεξηγήσετε, τα παιδιά καλά έπαιξαν αλλά το heavy – rock στυλάκι τους, κάτι σαν Wolfmother με (πολύ καλά) γυναικεία φωνητικά απλά δεν κατάφερε να πολυζεστάνει τον κόσμο παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες της μπάντας και κυρίως της τραγουδίστριας.

DevilsBlood-live athens 4bitten support

4Bitten setlist
Games You Play
Jaded
A Different Fate
Tell Me
No More Sins
Lightnin’ Crashing
Let It All Burn
Follow

Οι Mahakala τώρα βγήκαν με άλλο αέρα. Μουσικά μου θύμισαν κάτι από Clutch και Black Label Society αλλά στο πιο “τσιτωμένο” και έβγαλαν ένα νεύρο και μια ενέργεια που άρχισε να ζεσταίνει την… οικογένεια που είχαμε μαζευτεί. Τα έχωσαν, γκάζωσαν και μας έστειλαν και στο bar για μπύρα αρκετές φορές. Cheers!

DevilsBlood-live athens Mahakala support

Mahakala setilist
Impecile
Evil Man
Modern Saints
By My Hand
Murder In Neverland
King Is Dead
Devil’s Song

Η αλήθεια είναι πως περίμενα λίγο περισσότερους για την “τελετή” από τους 250 που μαζεύτηκαν αλλά είναι βαρετό να επαναλαμβανόμαστε. Απλά ΟΛΕΣ οι συναυλίες πια είναι περίπου ένα 30-40% πιο κάτω από την προσέλευση που θα περίμενε κανείς να έχει, οπότε στους The Devil’s Blood δε βρίσκω κανένα λόγο γιατί να μην συμβεί το ίδιο. Έτσι και αλλιώς δεν είναι και η μπάντα που απευθύνεται σε όλους. Έχουν πάρει το σκοτεινό μονοπάτι για τα καλά και αυτό ίσως αποτρέπει κάποιους από το να έρθουν σε επαφή μαζί τους άσχετα με το πόσο καλή μουσική παίζουν.

DevilsBlood-live athens

Τώρα τι να πω εγώ για αυτή την εμφάνιση; Το σίγουρο είναι ότι θα τη θυμόμαστε για πολύ καιρό ή τουλάχιστον μέχρι την επόμενη. Οι άνθρωποι έπαιξαν δύο ώρες χωρίς ούτε ένα break. ΔΕΝ αποζητούσαν το χειροκρότημα, ΔΕΝ ευχαριστούσαν κανέναν που είχε έρθει, ΔΕΝ τους ενδιέφερε καν να προσπαθήσουν κάτι τέτοιο. Ήμασταν όλοι εκεί από ελεύθερη βούληση και υπήρχε μια τόσο ιδιαίτερη ανταλλαγή ενέργειας, σαν δύο ερπετά που φλέρταραν για ώρες και στο τέλος τυλίχτηκαν σε ένα κουβάρι μέσα στο μυαλό και έχουν μείνει ακόμα εκεί και ξεσκίζονται… Υπερβολές; Μπορεί, αλλά όλοι γνωρίζετε το πως κάποιες συναυλίες μπορεί να εξελιχθούν σε μυσταγωγία (θυμάται κανείς τους Celtic Frost στο Gagarin;) και να αναπτυχθεί αυτός ο μαγνητισμός που θα τον νιώσεις τόσο έντονα μέχρι το σημείο να αναγνωρίσεις την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας. Και κρίνοντας και από την όλη στάση της F πάνω στη σκηνή μπορώ να συμπεράνω πως αυτό ήταν αμφίδρομο.

DevilsBlood-live athens

Η F με ένα μπούστο έτοιμο να εκραγεί, αλλά δε μπορούσες να είσαι σίγουρος αν από εκεί μέσα θα πεταχτεί μόνο το… προφανές, και μια φωνή που ήταν λες και τη συνοδεύουν 2-3 φτερωτά τάγματα όσο περνούσε η ώρα τόσο πιο απόκοσμη γινόταν. Από πίσω κιθάρες, πολλές κιθάρες και λίγες κιθάρες ακόμα, συντονισμένες με χειρουργική ακρίβεια έμπλεκαν τους κόμπους από ένα πολύχρωμο μαγικό χαλί με ένα τερατώδες ερπετό για ντεκόρ. Δεν είχε αίματα και υπερβολές αλλά δεν ξέρω σε πόσους ξένισε αυτό, εμένα πάντως όχι ιδιαίτερα αν και θα ήθελα να δω και όλο το “πακέτο”.

DevilsBlood-live athens

Η επικοινωνία ήταν άγνωστη λέξη αλλά δεν έλειψε και σε κανένα νομίζω, και μετά τις δυο ώρες χωρίς στάση απλά γύρισαν την πλάτη και έφυγαν, encore, χαιρετούρες κλπ σε άλλο κοντσέρτο guys. Το τι έπαιξαν πάντως είναι η υπόθεση αφού η μια κομματάρα ερχόταν πίσω από την επόμενη, με τις εκτελέσεις να είναι από άλλη διάσταση, τα τραγούδια ξεχειλωμένα σε χρόνο και στην ουσία μιξαρισμένα το ένα με το άλλο μέχρι το απίστευτο “Christ or Cocaine” (που θα έπαιζαν για encore αν υπήρχε κάτι τέτοιο). Και ΝΑΙ έπαιξαν την απίστευτη διασκευή στο “Four Horsemen” των Aphrodite’s Child, εμβόλιμο στο “The Heavens Cry Out For the Devil’s Blood” που ήταν εμβόλιμο στο “Come Reap” ή κάπως έτσι, το έχασα λίγο να πω την αλήθεια… medley τέλος πάντων για να τελειώνουμε, και σχεδόν ένιωθες το άνοιγμα στο χωροχρόνο στη διάρκειά του.Τι άλλο; Αυτά και πολλά είναι.

DevilsBlood-live athens

The Devil’s Blood setlist
Unending Singularity / On The Wings Of Gloria
River of Gold
Fire Burning
The Thousandfold Epicentre
House Of 10.000 Voices
The Time Of No Time / Evermore
Rake Your Nails Across The Firmament
Come Reap / The Heavens Cry Out for the Devil’s Blood / The Four Horsemen
Cruel Lover
Die The Death
Voodoo Dust
The Madness Of Serpents
Christ Or Cocaine

Photos/ review: Πάνος Ματθαιογιάννης

DevilsBlood-live athens

DevilsBlood-live athens

443