EARTH ROT: “Black Tides of Obscurity”

ALBUM

Είδος: Black/Death Metal
Δισκογραφική: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Μαρτίου 2020

Οι Αυστραλοί Earth Rot, με τις “old-school” blackened-death μελωδίες τους, παρουσιάζουν ένα δίσκο που εκφράζει την παραδοξότητα της ζωής και αντικατοπτρίζει τις ανεξερεύνητες τάσεις κι επιθυμίες που συχνά εμπεριέχει το ταξίδι της ζωής μας. To νέο τους πόνημα μας επιτρέπει να εξετάσουμε την πραγματικότητα της ανθρώπινης ασημαντότητας, αλλά και το εύθραυστο του ανθρώπινου μυαλού.

Ξεκινάμε την ακρόαση με το “Dread Rebirth”, μία άκρως ατμοσφαιρική εισαγωγή. Τα “βρώμικα” φωνητικά μας παρασύρουν σε αποκρυφιστικό σύμπαν, σε συνδυασμό με τη στιχουργική. Γρήγορες μελωδικές κιθάρες δίνουν τη θέση τους σε μελωδικές γέφυρες και μελωδικά solos.

Από την άλλη, το “New Horns” μας εισάγει στις πιο “σκοτεινές” μας σκέψεις. Οι εξίσου περίτεχνες, τεχνικά, κιθάρες, μας υπενθυμίζουν πως το συγκρότημα διαθέτει γνώσεις και τεχνική πάνω στο συγκεκριμένο είδος. Η μελωδική γέφυρα του κομματιού αντιπαραβάλλεται από “βαριά” μπασογραμμή και “βρώμικα” φωνητικά, γεγονός που δίνει έναν τόνο έμφασης στο κομμάτι.

Στο “Towards a Goddless Shrine”, τα εξίσου δυναμικά blasts μας παροτρύνουν να μπούμε στο σύμπαν που φτιάχνουν για μας οι Earth Rot. Ένα σύμπαν στην αιωνιότητα του οποίου η έννοια της ζωής και του θανάτου ταυτίζονται. Τεχνικά άρτιες γραμμές στην κιθάρα δίνουν σαφή ατμοσφαιρικότητα, ενώ τα δυναμικά blasts συντελούν κι αυτά στο απαραίτητο “βάθος”.

Συνεχίζουμε την ακρόαση με το “Unparralleled Gateways to Higher Obliteration”. Ενα κομμάτι που στιχουργικά μιλάει για το πέρασμα από την καθαρή σκέψη στο υποσυνείδητο, από την ακμή στην παρακμή, κάτι που καθιστά το όλο μουσικό δημιούργημα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον. Αυτό επιτυγχάνεται με μία δυναμική εισαγωγή και “βρώμικα” φωνητικά που αγγίζουν κάθε γωνιά του μυαλού. Τα ακραία blasts προσδίδουν έξτρα έμφαση στη θεματολογία.

Στο “Ancestral Vengeance” συναντούμε πολεμική στιχουργία και θεματική. Οι λεγεώνες της νύχτας διαποτίζουν με αίμα και τρόμο, φωτιά και μίσος. Η εισαγωγή με ακραία blasts δίνει έμφαση στη δυναμικότητα του κομματιού, ενώ οι γέφυρες διαποτίζονται από τις κραυγές των ακραίων φωνητικών. Οι γρήγορες μελωδικές κιθάρες δίνουν την αίσθηση της περιδίνησης στο σκότος.

Πιο αργό κομμάτι, αλλά με εξίσου δυναμικό ύφος είναι και το “The Cape of Storms”. Το καθορίζουν η δυναμική μπασογραμμή και το τελετουργικό ύφος, τόσο στα φωνητικά όσο και στις μελωδικές γέφυρες, ενώ είναι εμφανείς οι “old-school” επιρροές.

Καθαρόαιμο blackened death ύφος συναντούμε και στο “Serpent’ s Ocean”. Τα “βρώμικα” φωνητικά πρωτοστατούν σε συνδυασμό με μία μεθυστική μελωδία, που σε παρασέρνει στα βάθη της αβύσσου του σύμπαντος των Earth Rot.

Στο “Mind Killer” τα ακραία blasts της εισαγωγής μας προδιαθέτουν για ένα εξίσου δυναμικό κομμάτι. Κραυγές και “βρώμικα” φωνητικά, σε συνδυασμό με κιθαριστικά solos, μας δίνουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της μουσικής του συγκροτήματος. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για το “Unravelling Vapour of Sanity” με τη death metal στιχουργική και τον “old-school” blackened death ήχο. Τα κιθαριστικά solos δίνουν στην αισθητική τους ένα “παλιομοδίτικο” συναίσθημα που κερδίζει, ενώ δε λείπουν κι απο εδώ τα τελετουργικού ύφους φωνητικά.

Τέλος, ένα πολύ ιδιαίτερο τελείωμα του δίσκου με στοιχεία blues μας επιφυλάσσει το “Out in The Cold” και στίχους που περιγράφουν τη σαθρή κατάσταση της προσωπικότητας του δημιουργού.

Συνοψίζοντας, ένα εγχείρημα της black metal σκηνής με πολύ ιδιαίτερα στοιχεία στην ενορχήστρωση, που αξίζει της προσοχής και κερδίζει στα σημεία. Τα συναισθήματα που προκαλεί είναι “απόκοσμα”, εκδικητικά και οργισμένα.
Δυναμικό, μελωδικό, όπου και όσο χρειάζεται, γεγονός που δείχνει πως η black metal σκηνή της Αυστραλίας έχει πληθώρα από μουσικά ηχοτόπια να μας δώσει.

“Down comes that rain
Here comes that flood
I’ ll be on the next train
Devil’s coming for my blood”

Official website: www.earthrot.com.au
Bandcamp: www.earthrotaus.bandcamp.com
Facebook: www.facebook.com/earthrotband
Instagram: www.instagram.com/earthrot
Twitter: www.twitter.com/earthrotaus

542

Avatar photo
About Ειρήνη Νόση 15 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Πρωτάκουσε heavy metal και έκανε τα πρώτα της head banging, ήδη από το δημοτικό, χάρη στα μεγαλύτερα αδέλφια της. Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, όπως όλοι αναζητούμε τρόπους έκφρασης, ασχολήθηκε με τη jazz και τη rhythm’n’blues… αλλά το μικρόβιο της metal σκηνής ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε.