BOKASSA: “All Out of Dreams”

ALBUM

Είδος: Stoner/Punk/Metal
Δισκογραφική: Indie Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 16 Φεβρουαρίου 2024

Τους απολαύσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε στη δεύτερη μέρα του Rockwave Festival, να ιδροκοπούνε και να εξαπολύουν τα riffs τους με μανία ταλαιπωρώντας ευχάριστα τα αυτιά μας κάτω από τον καυτό ήλιο. Θα τους βλέπαμε και τον Οκτώβρη σε δύο ημερομηνίες στο Piraeus Academy, αν δεν ακυρωνόταν η εμφάνιση τους, κάτι που σηκώνει γενικότερη συζήτηση για την μπάντα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Νορβηγοί εκμεταλλεύονται το momentum και τη φήμη που έχουν χτίσει so far και δείχνουν συνέπεια στα συναυλιακά, μα και στα δισκογραφικά δρώμενα με τον νέο δίσκο να κυκλοφορεί μέσα Φλεβάρη, διαδεχόμενος τον προ τριετίας εκρηκτικό “Molotov Rocktail”.

Τα πουλέν του “εκνευριστικού κοντού” παίζουν γρήγορα, χτυπάνε δυνατά “All Out of Dreams” διατηρώντας το hype που έχουν αποκτήσει. Και επειδή αν κάτσεις με τους καλύτερους θα μάθεις τα κατάλληλα κόλπα, επιστρατεύουν τους κυρίους Aaron Beam (Red Fang) και Lou Koller (Sick of it All) και τραβάνε τους προβολείς πάνω τους και τα φώτα χορέυουν στο ξέφρενο ρυθμό καθώς μετατρέπονται σε φωτορυθμικά. Για τον Lars Ulrich μπορούμε να του προσάψουμε πολλά μειονεκτήματα αλλά και προτερήματα, και το σίγουρο είναι ότι έχει μουσικό αυτί, ξέρει να ακούει μουσική και να ξεχωρίζει ότι αξίζει. Για τον λόγο αυτό οι Bokassa αποτέλεσαν προσωπική του επιλογή για support act στους Metallica στην περιοδεία το 2021, όπως έπραξε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν με τους High on Fire και The Sword αντίστοιχα.

Το φασαριόζικο τρίο κάνει σαματά και προκαλεί ντόρο παίζοντας έξυπνα το εκτελεστικό, και επικοινωνιακό παιχνίδι, στο καινούριο δίσκο χωρίς να αναλώνεται μόνο στο κομμάτι της ταχύτητας και μόνο, απλά παίζοντας γρήγορα σε φρενήρεις ρυθμούς χωρίς αύριο. Η μπάντα αυξομειώνει εντάσεις και δυναμικές κατά βούληση και για ακόμη μία φορά δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κομμάτι της μελωδίας που συνυπάρχει με το aggressive στοιχείο σε τέλεια ισορροπία. Βέβαια υπάρχουν στιγμές που υπερτερεί εμφανίζοντας την ευαίσθητη πτυχή της μουσικής τους ταυτότητας (με λίγο cheesiness παραπάνω κάποιες φορές), αλλά όχι για πολύ οπότε καλό είναι να βρίσκεσαι εν αναμονή στις επάλξεις, πριν σε πιάσουν εξαπίνης.

Ακολουθώντας και πάλι τα χνάρια των συμπατριωτών τους Kvelertak ακροβατούν ανάμεσα σε Stoner, Skate Punk και Metallic Hardcore ήχους, χωρίς να υιοθετούν την χρήση της μητρικής τους γλώσσας. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με την μουσική τους ακολουθούν μία πιο εμπορική κατεύθυνση που σε ορισμένους ακροατές τοποθετούνται στο κάδρο των the one you love to hate συγκροτημάτων, όπως συμβαίνει και με τους Volbeat για παράδειγμα κατά κάποιον τρόπο, οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξία τους αλλά σε κάποιους δεν κάθεται καλά και ξεψειρίζουν την μαϊμού.

Αν αποδιώξεις τις μικρότητες θα χορτάσεις riffs απανωτά με το ένα να διαδέχεται το άλλο σε ξέφρενους ρυθμούς με την τριπλέτα να ποντάρει και να στηρίζει την εντοπιότητα και το shock rock ύφος των Turbonegro διατηρώντας άψογες σχέσεις με τους γείτονες Σουηδούς. Σε ένδειξη της καλής γειτονίας λοιπόν, φορώντας το uprising προσωπείο των Entombed επιδίδονται σε ένα Rock n Roll πάρτυ, με καλεσμένους τις μουσικές επιρροές των Pain, των Hellacopters, ενώ από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού καταφθάνουν οι Rob Zombie, και τόνοι desert σκόνης από την Καλιφόρνια κατευθείαν στο Trondheim. Και επειδή λόγω καταγωγής τιμάνε τα τοπικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, πετάνε και ορισμένα μαυρομεταλλικά riffs μαυρίζοντας λίγο το τοπίο με μία αίσθηση φρεσκάδας και ψύχους μαζί.

Σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία τους, έχει ανέβει αισθητά ο μεταλλικός δείκτης, διατηρώντας την πιο rock αιχμή, και αυτό οφείλεται στα φωνητικά του και στους βρυχηθμούς του Kaarstand. Ενώ υπάρχει μια υποκείμενη δύναμη που διαχέεται σε κάθε τραγούδι, κάθε κομμάτι αλλάζει στυλ, μερικές φορές διακριτικά, αλλά με αρκετό δυναμισμό για να είναι αισθητό και να διατηρεί το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια.

Το όνομα των Bokassa μπορεί να παραπέμπει στο συνονόματο διαβόητο πρώην δικτάτορα της κεντροαφρικανικής δημοκρατίας, όμως ουδεμία σχέση και συσχετισμός υπάρχει, καθώς οι ίδιοι στους τίτλους των κομματιών και στους στίχους, εκπροσωπεύουν μία επαναστατική δράση, και μία αίσθηση κοινωνικής ευθύνης για κράτος δικαίου.

To “All Out of Dreams” αποτελεί μία έξυπνη συλλογή δέκα κομματιών, στα οποία είναι δύσκολο να μην ενθουσιαστείς από την σύντομη υμνική τους δύναμη.
Για τους λάτρεις του riff το άλμπουμ είναι μία απόλαυση από την αρχή μέχρι το τέλος.

Facebook: https://www.facebook.com/BokassaBand
Bandcamp: https://bokassaband.bandcamp.com/

279

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...