VASS/KATSIONIS : “Ethical Dilemma”

ALBUM

Είδος: Progressive/Power
Εταιρεία: Symmetric Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2 Φεβρουαρίου 2022

Νοσταλγοί του 90’ς prog metal μαζευτείτε, έχουμε πολλά να πούμε!

Το νέο album Vass/Katsionis με τίτλο “Ethical Dilemma” μας ταξιδεύει σε άλλες, πιο αθώες εποχές, κρατώντας τα καλύτερα στοιχεία του progressive/power των Conception, την εσωστρέφεια των Fates Warning της περιόδου “Parallels” και την ατμόσφαιρα των μεταγενέστερων Queensryche.
Πετάξτε όλα αυτά στο μπλέντερ και πασπαλίστε το μείγμα με το απόλυτα προσωπικό ύφος της γνωστής “μουσικής πολυμηχανής” Bob Katsionis (Outloud, ex-Firewind) και τη βελούδινη φωνή του Billy Vass (Terra Incognita) και κοιτάξτε στα μάτια έναν δίσκο καταδικασμένο να μας πλανέψει σε συνεχόμενες ακροάσεις.

Από το πρώτο λεπτό του “Ethical Dilemma” γίνεται αντιληπτό ότι κιθάρες και φωνητικά θα κλέψουν την παράσταση, καθώς αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά, σε ένα πολύ ιδιαίτερο “τανγκό” που αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων. Οι συνθέσεις του Katsionis φτιάχνουν ένα ευέλικτο ηχόστρωμα, το οποίο ποικίλει από μελωδικές, μελαγχολικές διαθέσεις των ακουστικών περασμάτων, στα ατμοσφαιρικά ναζιάρικα πλήκτρα που ταξιδεύουν, μέχρι τα δυναμικά, in your face σημεία που σε εκπλήσσουν θετικά με την ορμή τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, ότι ο εξαιρετικός Bill DiBenedetto δεν οδηγεί την κούρσα με διακριτικά αλλά υπερδυναμικά ντραμς και o Telis Kafkas δεν χρωματίζει άρτια με παιχνιδιάρικες μπασογραμμές.

Όλα αυτά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του αγριεμένου Vass, ο οποίος παίρνει τον εύπλαστο μουσικό κόσμο του Katsionis και τον καθοδηγεί στις πιο παράξενες γωνιές, άλλοτε ήπιος και λυρικός σαν άγγελος και άλλες φορές φουρτουνιασμένος σαν ανταριασμένη θάλασσα. Ένα πραγματικό ρεσιτάλ φωνητικής από τον Billy Vass που αξιοποιεί στο έπακρο τα κέφια των 8 πολύ καλά δουλεμένων συνθέσεων, σαν να λέει μια ιστορία, σαν ένα μικρό θεατρικό στα ηχεία μας.

Η αίσθηση του μουσικού θεατρικού, πουθενά δεν γίνεται πιο αισθητή από το αγαπημένο μου “Faceless Encounter”, όπου Vass και Katsionis πετυχαίνουν αυτό που εγώ αισθάνομαι ως την ουσία του δίσκου. Ένα μελωδικό ταξίδι στις αισθήσεις, το οποίο ποτέ δεν κουράζει, είναι πάντα τόσο – όσο, όμως έχει ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία για να ξεκλειδώσει τη φαντασία σου και να σε ταξιδέψει. Τα πολλαπλά φωνητικά, το κολλητικό ρεφραίν, το ρυθμικό ριφ, όλα ευθυγραμμίζονται σε αυτό το κομμάτι, που συνδυάζει άψογα αμεσότητα και θεατρικότητα.

Έχω μεγάλη αδυναμία όμως και για το “Web Dreamer” που φωνάζει Queensryche από χιλιόμετρα, μέχρι το τρίτο λεπτό βέβαια, όπου σκάει ο μανουριασμένος ΡΙΦΑΡΟΣ για να σε ξυπνήσει απότομα από τον μελωδικό ιστό που σε έχει τυλίξει το άλμπουμ. Στην αντίπερα όχθη, “Dreamscreen” και “Purify” βαδίζουν σε πιο straightforward μονοπάτια και λειτουργούν σαν τις πιο χαλαρωτικές και easy listening στιγμές του άλμπουμ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κομμάτια είναι δύστροπα ή υπέρ το δέον πολύπλοκα.

Το “Ethical Dilemma” όπως ακριβώς και ένα ηθικό δίλημμα, παίζει με τις ισορροπίες και φροντίζει να μη… μπατάρει ούτε από την πλευρά του υπερβολικά απλού, ούτε όμως και του κουραστικά επιτηδευμένου. Το Echoes in Paradise είναι το τέλειο παράδειγμα αυτής της άσκησης ισορροπίας, ως το μεγαλύτερο τραγούδι του άλμπουμ και τα καταφέρνει άψογα να τεντώσει το σκοινί, χωρίς να το σπάσει. Η μικρή διάρκεια του δίσκου, θα μπορούσε να αποτελεί ένα ψεγάδι, όμως λειτουργεί προς όφελος των συνθέσεων, που αποκαλύπτουν άμεσα τις αρετές τους χωρίς να κουράσουν. Αντιθέτως, αφήνουν τον ακροατή να ζητάει επίμονα το sequel.

Ξέρετε πολύ καλά εσείς οι 90’ς προγκάδες εκεί έξω, ότι αυτό το άλμπουμ είναι κομμένο και ραμμένο για σας. Οι υπόλοιποι όμως, δανείστε ένα αυτί στο “Ethical Dilemma”, δεν θα χάσετε, είναι μια άρτια δουλειά ακόμη και για τους φίλους του power/heavy metal!

Bandcamp: https://vass-katsionis.bandcamp.com/album/ethical-dilemma

915

Avatar photo
About Γιώργος Καλλίνης 21 Articles
Θα με βρείτε στα διάφορα φόρα στο ιντερνέ να ξεχειλώνω μουσικές απόψεις, φέρνοντας στα άκρα συνομιλητές, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνουν επίτηδες, κάποιος που έχει ένα καλά μελετημένο σχέδιο, μιλάει μέσα από μένα. Ναι, καπνός μπήκε στο μάτι μου!