BLUT AUS NORD: “Disharmonium – Nahab”

ALBUM

Είδος: Atmospheric/Avant-Gard/Industrial Black Metal
Εταιρεία: Debemur Morti Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Αυγούστου 2023

Οι Blut Aus Nord είναι ένα black metal σχήμα από την Γαλλία και στις 25 Αυγούστου 2023 αποφάσισαν να στοιχειώσουν τα όνειρά μας, με την κυκλοφορία του τελευταίου τους album με τίτλο: “Disharmonium – Nahab”.

Το συγκρότημα ξεκίνησε το 1993 σαν one-man project με το όνομα Vlad και στην συνέχεια ο ιθύνων νους του σχήματος, Vindsval, μετονόμασε το project σε Blut Aus Nord το οποίο σημαίνει “αίμα από τον Βορρά” . Η δεκαετία ’90 δεν ήταν πολύ παραγωγική για το σχήμα, καθώς κυκλοφόρησαν μόλις δύο album το 1995 και το 1996. Το σχήμα επέστρεψε στην δισκογραφία το 2001 και με την κυκλοφορία του “The Work Which Transforms God” το 2003, μας έδειξαν ότι το κλασσικό black metal αποτελεί παρελθόν για αυτούς και επηρέασαν βαθιά όλη την μετέπειτα εξέλιξη του post black metal. Από τότε οι Blut Aus Nord βρίσκονται σε ένα συνεχές δημιουργικό οίστρο και οι κυκλοφορίες του είναι πολύ πυκνές.

Για το συγκρότημα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά καθώς δεν δίνουν συχνά συνεντεύξεις και θέλουν να δημιουργούν ένα κινηματογραφικό μυστήριο γύρω από κάθε κυκλοφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν δημοσιοποιήσει τους στίχους μόνο μίας κυκλοφορίας. Από τα λίγα πράγματα που είναι γνωστά για το σχήμα, είναι ότι έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στον φασισμό που ματώνει τον χώρο του black metal και θα λέγαμε ότι έχουν συστρατευτεί με τους Wolves In The Throne Room και την αναρχοπράσινη στάση τους. Σε διάφορα αφιερώματα, τους παραλληλίζουν με τους Thrones, καθώς και εκείνοι δεν ήταν ποτέ στην πρώτη γραμμή αλλά επηρέασαν έντονα τον ήχο της εποχής.

To “Disharmonium – Nahab” έχει πάρει τον τίτλο του από έναν χαρακτήρα του βιβλίου τρόμου: “The Dreams in the Witch House” του συγγραφέα H. P. Lovecraft, το οποίο κυκλοφόρησε το 1932. Η Nahab ήταν μία μάγισσα του μεσαίωνα η οποία μπορούσε να επηρεάσει τον χωρόχρονο και να ταξιδέψει σε αυτόν. Το album αποτελεί το δεύτερο μέρος του “Disharmonium” κύκλου, καθώς θυμίζουμε ότι πρώτο μέρος που κυκλοφόρησε το 2022, είχε τον τίτλο “ Disharmonium – Undreamable Abysses ”. To “Nahab” συνεχίζει το ταξίδι στα αποκρουστικά, τρομακτικά και ερεβώδη όνειρα που μπορούν να στοιχειώσουν τον άνθρωπο, έχοντας την απόλυτη αρμονία ήχου, τίτλου, εξώφυλλου.

Ο ήχος του “Disharmonium – Nahab” είναι πολυεπίπεδος και για να κατανοήσει ο ακροατής την εξέλιξη του, θα πρέπει να αφιερώσει πάρα πολλές ακροάσεις. Το μοναδικό που είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει κάποιος το play, είναι ότι το album είναι ασφυκτικό, τρομακτικό και καθόλου εύπεπτο. Οι μελωδίες εναλλάσσονται με ρυθμό αγχωτικό και σε κανένα σημείο δεν θεώρησα ότι έχουν κάτι επιτηδευμένο. Τα φωνητικά είναι πότε σκισμένα ουρλιαχτά και πότε μπάσες ψαλμωδίες και σε συνδυασμό με τα αριστοτεχνικά πλήκτρα, σε κατεβάζουν κάθε φορά και άλλο ένα επίπεδο στην κόλαση του Δάντη.

Η ακρόαση του “Disharmonium – Nahab” βγάζει εικόνες αρχαίας τραγωδίας, μεσαιωνικών μαρτυρίων, συνομωσίας μαγισσών και ανθρωπόμορφων τεράτων που περιμένουν να επισκεφθούν τα όνειρά σου. Δεν προσπαθεί να σοκάρει με πεντάλφες, δαίμονες και αίματα γιατί οι Blut Aus Nord έχουν ξεφύγει από αυτό και έβγαλαν ένα album στο οποίο δεν ξαναγυρνάς εύκολα.

Facebook: https://www.facebook.com/Vindsval.official
Instagram: https://www.instagram.com/blutausnord.official/
Bandcamp: https://blutausnord.bandcamp.com/

402

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.