ACAUSAL INTRUSION: “Seeping Evocation”

ALBUM

Είδος: Death metal, disso-death, black metal
Εταιρεία: I, Voidhanger
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30 Σεπτεμβρίου 2022

Το ντεμπούτο “Nulitas” των Αμερικανών Acausal Intrusion ήταν ένα ευχάριστο σοκ και, κατ’ εμέ, ένα από τα καλύτερα album της περσινής σοδειάς. Έσκασε από το πουθενά και διέσπειρε τον ιό του σκοτεινού και άρρωστου death metal σε όσα άτομα κατάφεραν να την ψυλλιαστούν (λίγα, ομολογουμένως).

Όταν έμαθα ότι κυκλοφορούν κιόλας τη δεύτερη δουλειά τους, μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Συχνά οι νέες μπάντες έχουν πολύ υλικό και δεν χάνουν χρόνο μεταξύ δίσκων, αλλά οι Acausal Intrusion και η μουσική τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, και πίστευα ότι θα τους έπαιρνε περισσότερο να μας χαρίσουν τον διάδοχο του “Nulitas”. Παρ’ όλα αυτά, εννοείται ότι είχα τεράστια περιέργεια να ακούσω το “Seeping Evocation”.

Στην πρώτη επαφή, ήταν σαν να μην έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Ο ήχος αποπνέει την ίδια δυσώδη ξεραΐλα του “Nulitas”. Η παραγωγή στα τύμπανα, παρότι καθαρή, βγάζει old-school-ιά και αέρα προβάδικου (ειδικά το snare drum). Ο Cave Ritual (Jared Moran) παίζει απίστευτα τεχνικά και υποστηρίζει άψογα τόσο τα πιο υπερηχητικά όσο και τα πιο λασπώδη μέρη. Επίσης, τα φωνητικά του παραμένουν έξτρα low-pitch, πολύ ταιριαστά με το ύφος των συνθέσεων, στις οποίες δεν επικρατούν ιδιαίτερα βαριές και ογκώδεις κιθάρες.

Ο Nythroth, το άλλο μισό των Acausal Intrusion, για άλλη μία φορά εκτελεί riffs που όζουν και αναδίδουν νοσηρή πρασινίλα και τοξικές, εξωγήινες αναθυμιάσεις. Επίσης πολύ τεχνικός και με αστείρευτη έμπνευση, εξαπολύει τόσο πολλά κιθαριστικά θέματα σε μία και μόνη σύνθεση, που άλλες μπάντες θα έφτιαχναν δίσκο ολόκληρο αν τα είχαν. Ο πολύ ιδιαίτερος ήχος του δεν εξαρτάται από ultra χαμηλά κουρδίσματα, αναπνέει σχεδόν αποκλειστικά σε κακόφωνα και διάφωνα chord progressions και έχει τη μαγκιά να σπέρνει θανατίλα με μια Telecaster.

Ταυτόχρονα, όμως, κάτι λείπει ή, τέλος πάντων, κάτι δεν έγινε όπως θα έπρεπε. Ήταν σαφές ότι το τρομακτικό χάος του “Nulitas” έπρεπε να δαμαστεί. Όμως, αυτό θα προτιμούσα να είχε συμβεί με γνώμονα να βρίσκει στο ψαχνό πιο εύκολα η μουσική των Acausal Intrusion, να σε ξεκάνει μεμιάς. Όχι να ακούγεται λιγότερο επικίνδυνη και λιγότερο αφιλόξενη. Θεωρώ ότι το συγκρότημα καλά θα έκανε να είχε καθυστερήσει περισσότερο το επόμενο βήμα του και να είχε ραφινάρει πιο αποτελεσματικά το ηχητικό του αποτύπωμα.

Σε κάθε περίπτωση, το “Seeping Evocation” είναι αξιόλογο album και αξίζει να φτάσει στα αφτιά καθεμιάς και καθενός που αρέσκεται σε death metal τεχνικό, πλούσιο, μαύρο κι άραχνο, με disso, αρρωστιάρικη αύρα και γοητευτική ασχήμια.

Facebook: https://www.facebook.com/acausalintrusionband
Bandcamp: https://i-voidhangerrecords.bandcamp.com/album/seeping-evocation
Spotify: https://open.spotify.com/artist/0CSI4sW3lP9sfy0RM7rH60?si=jhP7KodQRxqM-d5kgy7Dtg

380

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.