MOTHER SUSURRUS: “Maahaavaa”

Από τα σκοτεινά και χιονισμένα τοπία της μακρινής Φιλανδίας, οι Mother Susurrus μετά την κυκλοφορία ενός ομώνυμου ΕΡ επανέρχονται για την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, το Maahaavaa.

Αργές, ψυχεδελικές ατμόσφαιρες, θέματα που δε βιάζονται να ολοκληρωθούν σε μεγάλης διάρκειας κομμάτια. Ο ρυθμικός σκελετός έρχεται στο πίσω μέρος, είτε από τις αδρές μπασογραμμές είτε από τα τύμπανα που φλερτάρουν σε σημεία και με πιο tribal παιξίματα. Οι folk πινελιές, ιδιαίτερα όπως αυτές εκφράζονται και με την προσθήκη του jouhikko στο Anagnorisis δίνουν πράγματι κάτι παραπάνω στο κομμάτι και στο γενικότερο ύφος. Αφενός δένουν αρμονικά με το σύνολο και αφετέρου μεταφέρουν κάτι παραδοσιακό σε νέα συμφραζόμενα προκαλώντας γνήσιο ενδιαφέρον στον ακροατή. Οι υπνωτικές μελωδίες διακόπτονται από στιγμές έντασης δημιουργώντας έντονο contrast μεταξύ των μερών, το οποίο εκφράζεται τόσο μουσικά όσο και στα vocals. Εμπνευσμένοι από τις ’60s δημιουργίες και τα “διαστημικά ταξίδια” εκείνης της εποχής, αντλούν πρώτη ύλη, προσθέτοντας τα δικά τους χαρακτηριστικά και νέα στοιχεία και τη μετουσιώνουν σε ένα νέο και ενδιαφέρον υλικό.

Το συγκεκριμένο album δεν πληροί καμία προϋπόθεση για να γίνει popular. Απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και σίγουρα στον τον ακροατή που δεν αρέσκεται στα κομμάτια που “παίρνουν το χρόνο τους” θα είναι εφιάλτης. Για τους φίλους της ψυχεδέλειας τώρα, σαφώς δεν έχουμε να κάνουμε με δίσκο-μνημείο, που θα περάσουν οι δεκαετίες και ακόμα θα μιλάμε γι’ αυτόν, αλλά πρόκειται περί μιας αξιοπρεπούς προσπάθειας με ωραία πρώτα δείγματα γραφής και μία καλή παραγωγή. Αξίζει μίας ακροάσεως-ευκαιρίας.

628

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.