SUMA

Την Παρασκευή, βράδυ της 8ης Νοεμβρίου σκοτάδι θα σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρακίου, αφού οι πρόδρομοι της αβύσσου Suma θα καταλάβουν τη σκηνή του Six Dogs καταστρέφοντας κάθε ίχνος νευρικού συστήματος. Το Rockway.gr επικοινώνησε με τους Σουηδούς και οι απορίες του Δημήτρη Μαρσέλου απαντήθηκαν!

Καλησπέρα, μάγκες! Χαιρετίσματα από την Ελλάδα! Σας ευχαριστώ πολύ που μας παραχωρείτε τη συνέντευξη! Πρώτα από όλα, θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για τους Suma για όλους όσους δεν ξέρουν ποιοι είστε!
Ευχαριστούμε για το χρόνο σου! Ευχαρίστως να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σου. Για όσα μυαλά θέλουν να ρωτήσουν, ακουγόμαστε σαν ένας συνδυασμός μεταξύ Duke Ellington και Bad Brains. Όχι; Μάλλον είμαστε μια μισανθρωπική επίθεση ηχητικού  παραισθησιογόνου θορυβώδους doom metal.

Παίζετε παρέα από την αρχή, το 2001. Έχετε κυκλοφορήσει μόλις 3 albums, 2 EPs και πάρα πολλά splits. Γιατί έτσι;
Απλά μας παίρνει πολύ χρόνο να γράψουμε τραγούδια. Και δεν είναι σωστό να αφήνουμε τον κόσμο να περιμένει τόσα χρόνια και έτσι, βγάζουμε που και που κανένα split. Μας αρέσουν τα splits, (γέλια)! Όλα τα spilts τα έχουμε κάνει με φίλους και είναι πολύ ωραίο να κάνεις πράγματα με φίλους.

Αν και δεν έχετε σωρό από δίσκους στο ενεργητικό σας, έχετε ταξιδέψει σε αρκετές γωνιές του κόσμου. Υπάρχει κάποιο μυστικό στη συνταγή των Suma;
Όχι, όχι. Κανένα μυστικό. Καμιά προσδοκία και ταπεινότητα. Τα έχουμε κάνει όλα μόνοι μας. Και τις κυκλοφορίες και το management των περιοδειών. Και φυσικά, με την πάροδο του χρόνου, γνωρίσαμε πολλούς παρόμοια σκεπτόμενους ανθρώπους που έγιναν φίλοι μας. Κάποιοι από αυτούς είναι σε θέση να μας βοηθήσουν σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε χαρούμενοι με όλα! Πολλή δουλεία πήγε στα σκουπίδια, αλλά τουλάχιστον έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο. Από ότι φαίνεται κάνουμε κάτι που αρέσει σε κάποιους.

Πως αποφάσισαν οι Suma να έχουν το μουσικό ύφος αυτό; Ποιοι καλλιτέχνες σας επηρέασαν;
Απλά κάνουμε αυτό που κάνουμε και αυτός ο ήχος είναι το αποτέλεσμα. Τζαμάρουμε και έτσι βγαίνει. Τόσο απλά! Μας έχουν επηρεάσει οι MELVINS. Ακούμε όμως, και έχουμε ακούσει πολλές διαφορετικές μουσικές, οπότε επιρροές έχουμε από όλο το μουσικό φάσμα. Μας αρέσουν για παράδειγμα οι Godspeed You Black Emperor!, Blaze Foley, Sonic Youth, Wu-Tang Clan, AmRep, Slint, Tragedy και οι Led Zeppelin.

Τι σκέφτεστε όταν γράφετε μουσική; Τι σημαίνει η μουσική για εσάς;
Βασικά, δεν γράφουμε μουσική! Σχεδιάζουμε κομμάτια τζαμάροντας. Βεβαίως, κάποιες ιδέες και riffs έρχονται από πριν και επαναπροσδιορίζονται. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε γενικά! Η σχέση μας με τη μουσική είναι να χαλαρώνουμε, να διασκεδάζουμε και να ξεφεύγουμε! Αυτό είμαστε! Τέσσερις φίλοι που κάνουν θόρυβο και που έχουν την τιμή κάποιοι άλλοι να θέλουν να ακούσουν! Γαμώ!

Τι λέτε στους στίχους σας; Βολτάρετε απλά στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού;
Όπως και πολλοί άλλοι, και εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον κόσμο μας. Αλλά οι πλειοψηφία των ανθρώπων που ψηφίζουν αυτούς τους άπληστους για εξουσία και χρήμα τύπους που μας κυβερνούν, βρίσκονται σε ύπνωση παρασυρμένοι σε ελεγχόμενη αυταπάτη… την ηλιθιότητα της ανθρωπότητας! Έρχονται πιο σκοτεινές μέρες…

Υπάρχουν σχέδια για νέο album; Πως είναι η ατμόσφαιρα στο studio όταν ηχογραφείτε;
Δουλεύουμε ήδη τραγούδια για το επόμενο album μας “THE ORDER OF THINGS”, που θα ηχογραφηθεί κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Δυστυχώς το studio, όπου γράψαμε τα “LET THE CHURCHES BURN” και “ASHES” δεν υπάρχει πια και ψάχνουμε για άλλο. Θα είναι δύσκολο να βρούμε ένα σαν εκείνο. Βρισκόταν στη μέση του πουθενά, εδώ στο σουηδικό Νότο και την πρώτη φορά είχαμε κάτσει εκεί για δέκα μέρες. Τη δεύτερη για εφτά! Απλά γράφαμε και περνούσαμε τέλεια. Είχαμε φέρει τον BILLY ANDERSON (Melvins/ Sleep/ Neurosis) και τις δύο φορές για να αναλάβει την τεχνική μεριά του θέματος και θα έρθει και αυτή τη φορά. Είναι φίλος!

Αν είχατε τη δυνατότητα να διαλέξετε το οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο για ένα live των Suma, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
Στη βάση της πυραμίδας Khafre στη Giza. Επειδή ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ!

Προσωπικά, αγαπώ και παρακολουθώ την σουηδική μουσική. Έχετε να μας προτείνετε κάποιες νέες μπάντες;
Χμ… Υπάρχουν αρκετές καλές μπάντες εδώ γύρω, αλλά νομίζω πως ξέρεις καλύτερα από ότι εμείς. Αλλά αφού επιμένεις τσέκαρε τους Pyramido, Infernöh, Ocean Chief, Lautstürmer, Galvano, Moloken, Ursut, Counterblast, We Live In Trenches, Hårda Tider και Brainbombs.

Θα γράφατε ποτέ τραγούδι για τη Eurovision αν κάποιος σας το ζητούσε;
ΟΧΙ. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε αυτό που ακούν για περισσότερο από τρία λεπτά, οπότε δε θα ήταν ευχάριστο να προσφέρουμε μια 13-λεπτη σύνθεση!

Πως βλέπουν οι Σουηδοί την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει βίαια τον Ευρωπαϊκό Νότο; Πιστεύετε πως επηρεάζει αυτή την μουσική βιομηχανία;
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι εδώ πιστεύουν πως είναι και δικό τους λάθος, οπότε πάμε πίσω σε μια προηγούμενη ερώτηση σου που απαντήθηκε. Όσο για τη μουσική, δεν μοιάζει σαν να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, τουλάχιστον όσον αφορά τα live. Και ιστορικά αν το δεις, οι τέχνες ανθίζουν στα δύσκολα. Και το ότι ερχόμαστε εμείς εκεί είναι ένα παράδειγμα.

Είναι εύκολο για τα νέα παιδιά που παίζουν hard rock/ metal στη Σουηδία να φτάσουν στα αυτιά του ευρύτερου κοινού ή η λεγόμενη mainstream μουσική έχει πάρει την πλειοψηφία;
Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα στη Σουηδία και επιδοτούμαστε από το Κράτος για να παίζουμε μουσική, οπότε είναι όλα λίγο πιο εύκολα. Αλλά είναι μόνο τα σκατά που παίζουν στο ραδιόφωνο και έχουν το πολύ κοινό.

Τι πρέπει να περιμένουν να δουν στη σκηνή οι Έλληνες; Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ωτασπίδες για να φύγουμε σώοι από το Six Dogs;
Ένα ταξίδι του μυαλό προς την απόλυτη καταστροφή! Καλό θα είναι να προστατεύσετε τα ευαίσθητα αυτιά σας!

Τώρα, μπορείτε να απευθυνθείτε κατευθείαν στους ακροατές. Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες για να πειστούν να αγοράσουν εισιτήριο!
Θα συρθούμε μέσα στο μυαλό σας και αργά αργά θα χτυπάμε την επίφυση του εγκεφάλου σας. Δε θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Θα παραμορφώσουμε την όλη ύπαρξη σας και θα σας ταξιδέψουμε στη δίνη μας

Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά!
Εμείς ευχαριστούμε! Τα λέμε την Παρασκευή!

568

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.