PHASE

Με αφορμή τη δωρεάν διάθεση του εξαιρετικού ντεμπούτου τους, “In Consequence”, η αυτού μεγαλειότης μου, θεώρησε πρέπον να επικοινωνήσει με το Θάνο Γρηγορίου (φωνητικά/ κιθάρα) από τους Phase, για μια μικρή κουβέντα γενικής φύσεως μεν, αλλά παράλληλα με καλλιτεχνική και ουσιαστική χροιά…

Καλησπέρα Θάνο! Που σε πετυχαίνω;
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Αγγλία όπου και κάνω κάποια ακουστικά shows κατά διαστήματα με σκοπό να προθερμάνω το κοινό για τις κανονικές μας συναυλίες στο μέλλον και εξετάζω κατά πόσο το νησί μπορεί να αποτελέσει καλλιτεχνικό άσυλο για μας…

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την κυκλοφορία του “In Consequence”… Τι έχει μεσολαβήσει αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια;
Μπήκε η ζωή στη μέση… Το γκρουπ έγινε πιο δυνατό, ωριμάσαμε, περάσαμε τεράστιες δυσκολίες αλλά “το τραγούδι παραμένει το ίδιο”… Οι Phase είναι μια ιδέα όπως συνηθίζει να λέει ο Μάριος… Είναι κάτι πάνω από μας, κάτι παραπάνω από απλά το σύνολο των μερών του. Όπως συμβαίνει με κάθε ζωντανό οργανισμό! Προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε με την ίδια δίψα για ειλικρινή, πηγαία έκφραση… Στο διάστημα που αναφέρεσαι έχουμε συγκεντρώσει απίστευτο υλικό σε ποιότητα και ποσότητα, το οποίο θα συνεχίσουμε να βάζουμε σε σειρά με τους δικούς μας ρυθμούς.

Πλέον το “In Consequence” διατίθεται δωρεάν σε digital έκδοση, για όποιον το θέλει… Πως και πήρατε αυτήν την απόφαση;
Πιστεύουμε στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών γενικά, αν κάποιος συμφωνεί με αυτό που κάνουμε και θέλει να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια μας μπορεί να παραγγείλει ένα cd ή μπλουζάκι από το store μας πχ. για αυτόν η να το δωρίσει κάπου, να έρθει στις συναυλίες μας αν πιστεύει πως θα τον γεμίσει η εμπειρία ή και να τραβήξει και κάποιον φίλο μαζί… Δεν βρίσκαμε τον λόγο ώστε να μην είναι προσβάσιμη η μουσική μας… Και δεν μπορούμε να χρεώνουμε για κάτι που δεν είναι δικό μας απόλυτα… Διοχετεύουμε στο σύστημα αυτό που πήραμε από το σύστημα… Μόνο ο κόπος και οι θυσίες να τα φιλτράρουμε είναι δικά μας και το αντίτιμο είναι υποκειμενικό.

Τι απήχηση είχε το ντεμπούτο σας, σε εγχώριο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι ως τώρα, από πλευράς απήχησης της τέχνης μας… Οικονομικά είναι δύσκολα τα πράγματα ακόμη και για τα μεγαλύτερα ψάρια όποτε ούτε λόγος να γίνεται. Ελλάδα θα θέλαμε να είναι λιγάκι διαφορετικά… Υπάρχει τρομερή ζήλια την οποία έχουμε εκλάβει με κάθε τρόπο από παντού και πραγματικά η κοινωνία είναι τόσο ευαίσθητη στην ντροπή που πολλές φορές φτάνει σε χειρότερα επίπεδα από την μέση ανατολή. Όλοι ζουν στην εικόνα, και παλεύουν για το γόητρο τους χωρίς καμία ουσία, κανένα μήνυμα και θάβουν οτιδήποτε αξιόλογο από φόβο μην παραγκωνιστεί η “φανταστική” αρχοντιά τους… Είναι πολύ λυπηρό, όμως σαν καλλιτέχνες πρέπει να σταθούμε και επιφέρουμε την εγρήγορση και σ’ αυτό το ζήτημα. Τώρα για πιο έξω τα πάμε πολύ καλά στη μέση ανατολή και τα Βαλκάνια, όμως και εδώ δείχνουν να έχουν πολύ ενδιαφέρον για την μουσική μας… Νομίζω οπουδήποτε υπάρχει ανήσυχος πεινασμένος κόσμος που ψάχνεται έχουμε την δυνατότητα να ευδοκιμήσουμε σαν πρόταση… Και σίγουρα να μην περάσουμε απαρατήρητοι!

Σε τι φάση βρίσκεται τώρα το νέο album που ετοιμάζετε;
Το μιξάρουμε και προσθέτουμε κάποιες λεπτομέρειες… Μας είναι τρομερά δύσκολο να περνάμε ποιοτικό χρόνο, όλοι μαζί με την μουσική μας και αυτό είναι κάτι που επιβραδύνει τρομερά την διαδικασία, όμως την κάνει από την άλλη μεριά πολύ ρομαντική.

Θες να μου πεις μερικές πληροφορίες για αυτό; Θα κινείται στο ίδιο μουσικό ύφος, να φανταστώ;
Το άλμπουμ θα είναι ξανά ένα συνονθύλευμα όλων των καλών κατά την ταπεινή μας άποψη επιρροών… Η όλη φάση παίζεται στην αναλογία τους, είναι η χρυσή τομή που ονομάζεται Phase .

Θα βγάλετε και ένα digital EP… Πρόκειται για ένα ορεκτικό για το full length;
Πράγματι έχουμε δρομολογήσει ένα digital EP το οποίο όμως δεν έχει ουδεμία σχέση με το “The Wait” album μας… Ονομάζεται “Chest Unlocked” παίζοντας με την μετάφραση του chest ως στήθος αλλά και ως μπαούλο, βγάζοντας εγκάρδιες εκτελέσεις κομματιών που είχαμε κάπου, κάποτε καταχωνιάσει… Τα άπλυτα μας στην φόρα που λένε… Κατά μια άποψη είναι ορεκτικό όπως λες καθώς φροντίζουμε να παρέχουμε συνεχή τροφή για σκέψη, σε οποιαδήποτε μορφή, ανάμεσα από τις κύριες κυκλοφορίες που αργούν να εμφανιστούν.

Θεωρείς πως η μπάντα θα είχε διαφορετική/ καλύτερη αντιμετώπιση άπαξ και προερχόταν από κάποια άλλη χώρα;
Στην Ελλάδα ναι. Ουδείς προφήτης στον τόπο του… Έτσι δεν λένε; Μας αρέσει να υποκλινόμαστε στο ξένο, το μυστήριο… Το φοβόμαστε (δεν είναι τυχαίο που η αρχαία ελληνική μετάφραση της λέξης είναι σεβασμός), το θεοποιούμε… Ο Χέντριξ έγινε γνωστός πρώτα εδώ στην Αγγλία, και οι Beatles πέρασαν πρώτα από την Γερμανία για να τους μεγεθύνουν οι μάνατζερ στην γενέτειρα τους αργότερα, και ούτω καθ’ εξής… Βάσει του ίδιου μηχανισμού, στα μπαρ αν το παίξεις μυστήριος και απόμακρος έχεις περισσότερες ευκαιρίες να “σκοράρεις”, από το να προβάλεις ξεκάθαρα το ποιος είσαι… Χάνεις το γόητρο έτσι, έχεις ονομαστεί και έχεις μετρηθεί… Σε ένα μεγάλο ποσοστό είμαστε ακόμη μαϊμούδες με ρούχα (χωρίς ρατσισμό προς το έτερο πρωτεύον), και τέχνη καλείται να βοηθήσει εδώ ξεγυμνώνοντας την αλήθεια, για να κάνουμε το βήμα μπροστά!

Σε ευχαριστώ Θάνο για το χρόνο σου… Τα λέμε ξανά μόλις κυκλοφορήσει το νέο album των Phase.
Εγώ σε ευχαριστώ Στέφανε και να ξέρεις πως θα είναι μεγάλη μας τιμή, όπως και τώρα άλλωστε, να τα ξαναπούμε.

824

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.