RIVERSIDE: ''Anno Domini High Definition''

Reality dream… Η Τριλογία που άφησε την progressive κοινότητα άφωνη. Εν αρχή το “out of my self του ’03. Το “second life syndrome” που ακολουθεί το ’05 είναι απ τους δίσκους που κάθε μουσικός θα ήθελε να δημιουργήσει… και τέλος το “rapid eye movement” του ’07 η λύτρωση!

Κανείς όμως δεν γνώριζε που μπορούσε να φτάσει αυτή η Πολωνική μπάντα… ίσως στην κορυφή;

Το άλμπουμ αυτό σκάει σαν βόμβα στην καρδία του καλοκαιριού! Μας πιάνει απροετοίμαστους ίσως απ’ τον λαιμό και μας στέλνει αδιάβαστους και μας κάνει να παραμιλάμε!

Με τέτοιον δίσκο που ανεβάζει τον πήχη τόσο ψηλά… τόσο που ακόμα και μεγάλες μπάντες του χώρου αδυνατούν πια να συνθέσουν.

Oι RIVERSIDE δεν είναι οι μουσικοί που παίζουν «παπάδες», δεν είναι οι βιρτουόζοι που θα φωνάξεις «τι παίζουν οι άνθρωποι;;;».

Είναι όμως ομάδα! Μια ομάδα μουσικών που ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει… ο ένας συμπληρώνει τον άλλον! Γράφουν τραγούδια που είναι καταδικασμένα να μείνουν μνημεία. Τραγούδια, που θα τ’ ακούς μετά από χρόνια και θα είναι σαν την πρώτη ακρόαση. Τέτοια είναι η μουσική τους… απέθαντη!

Όλα είναι εδώ μέσα… σε μόλις 44 .44’’ το όραμα τους ξεκάθαρο, οι μελωδίες στις κιθάρες, τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα, οι μπάσο γραμμές, τα μέσα στην αγωνία φωνητικά του Duda, άλλοτε σκληρά άλλοτε με ψιθύρους η σχεδόν αφηγηματικά. Το Anno Domini High Definition είναι σκληρό αλλά και ατμοσφαιρικό άλμπουμ, είναι ένα σύμπλεγμα ήχων και εικόνων που σε καλεί να ταξιδέψεις μαζί του. Ένα ταξίδι που θέλεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Σε παρασύρει σε ήχους που έχεις λατρέψει, που σε έχουν κάνει να αγαπήσεις αυτήν την μουσική. Έχουν προσθέσει νέα στοιχεία στην μουσική τους αλλά το πνεύμα και ο σκοπός τους είναι ο ίδιος… μόνο η κορυφή!

Όσο και να ψάξεις φέτος δεν υπάρχει όμοιο του στο είδος!

Ξεχωρίζει, κάνει την διαφορά! Οι Riverside για ακόμη έναν δίσκο σου προκαλούν μουσικούς οργασμούς στον εγκέφαλο…και είναι must για κάθε progressive δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της!

4 φορές πιο βαρύ

4 φορές πιο progressive

4 φορές πιο…RIVERSIDE

4 φορές πιο…hyper!

Θανάσης Τζελάς

482