DAYLIGHT DIES: “A Frail Becoming”

Οι Βόρειο Καρολινέζοι melodic death / doom metalers DAYLIGHT DIES δικαιωματικά κατέχουν υψηλή θέση στο κύκλωμα της doom metal σκηνής μιας και οι 2 πρώτες κυκλοφορίες τους (“No Reply”, “Dismantling Devotion”)  ήταν άψογες στο είδος τους.

To “A Frail Becoming” είναι η τέταρτη δουλειά τους και φυσικά δεν πρωτοτυπούν, διατηρούν το ύφος Κatatonia meets Paradise Lost (“Brave Murder Day”, “Icon”) και μια τζούρα Insomnium με το οποίο ξεκίνησαν.

Το “A Frail Becoming” μας μεταφέρει πίσω, στην εποχή που τα συγκροτήματα δεν χρειάζονταν ακραίες ακροβασίες στα τμήματα της κιθάρας ή πάρα πολλά πλήκτρα για να δημιουργήσουν καταθλιπτική ατμόσφαιρα. Οι DAYLIGHT DIES στηρίζονται σε στέρεες και επαναλαμβανόμενες κιθάρες, μια βαριά αίσθηση της μελωδίας και τα περιστασιακά όμορφα σόλο εδώ και εκεί. Η μουσική βασίζεται επίσης σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό και τα εξαιρετικά γρυλίσματα που αναμιγνύονται με μια καλή δόση από κορυφαία καθαρά φωνητικά.

Τα τρία πρώτα κομμάτια που ανοίγουν τον δίσκο (“Infidel”, “The Pale Approach” και “Sunset”), θυμίζουν πολλά από τα πρώτα άλμπουμ των Katatonia. Το εξαιρετικό “Dreaming Of Breathing” είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια σε αυτό, χάρη στην απελευθέρωση της εξαιρετικής ατμόσφαιρας στην μέση του που δημιουργήθηκε από μια funky γραμμή από μπάσο και κρουστά. Τα “A Final Vistage” και “Ghosting” μου θύμισε πολλά από την πιο πρόσφατη δουλειά των Insomnium και τον υπέροχο συνδυασμό μελαγχολικών καθαρών φωνητικών και τις εκρήξεις βρυχηθμών. Το σχεδόν 9λεπτο “An Heir To Emptiness” που κλείνει τον δίσκο, είναι και το καλύτερο κομμάτι, μιας και περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν ένα death/doom τραγούδι να ξεχωρίσει.

Το “A Frail Becoming” είναι ένα από αυτά τα άλμπουμ που θα σας φέρει πίσω στις παλιές καλές μέρες  του melodic death / doom metal (Katatonia, Rapture, October Tide, Swallow The Sun) αλλά είναι και αυτό  που θα σου δείξει επίσης μερικές αναλαμπές από τους πιο σύγχρονους ήχους που έχουν μπάντες (Insomnium, Belakor, Before The Dawn, Omnium Gatherum, Fractal Gates) που παίζουν στο ίδιο ύφος κάπως διαφοροποιημένο τα τελευταία χρόνια. Όντας οπαδός του εν λόγω είδους, μπορούμε να εγγυηθούμε απόλυτα για τον νέο δίσκο των Daylight Dies και συστήνεται ανεπιφύλακτα η ακρόαση του.

355