CYNIC: “Carbon-Based Anatomy” EP

Οι Cynic κυκλοφόρησαν το πρώτο τους αριστούργημα, με την ονομασία “Focus”, το 1993 κι έπειτα ακολούθησε η διάλυση και το τίποτα. Ύστερα λοιπόν από δεκαπέντε χρόνια η επιθυμία του πειραματισμού επέστρεψε στην ύπαρξη τους και ένα απ’ τα πολυπλοκότερα και χαοτικά progressive ονόματα της Αμερικής υφίσταται ξανά έτοιμο για νέο δίσκο, αρχικά προσφέροντας το νέο του EP, “Carbon-Based Anatomy”.

Ας αποβάλλουμε απ’ την αρχή τον όρο “προπομπός” διότι, ειδικά όσοι έχουν ασχοληθεί με τους Cynic κάπως παραπάνω, ξέρουμε πως δεν μιλάμε για ένα συγκρότημα που ακολουθεί μια προκαθορισμένη ροή. Και για όσους μπερδεύονται, αυτό θα μπορούσε να απέχει πολύ από τον ταπεινό αυτοσχεδιασμό. Συμβαίνει στο “Carbon-Based Anatomy”. Και μιας και αναφέραμε τον τίτλο, το ομότιτλο κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο (εκτός του ενδιαφέροντος intro), ευτυχούμε να ακούμε μια κάποια σαν-μελαγχολική στιγμή από τους Cynic από όχι απαραιτήτως μελαγχολική μελωδία. Τι σου κάνει η άψογα σχεδιασμένη παραγωγή ε;

Έπειτα, ακολουθεί το “Bija!”, ακόμα ένα σύντομο ορχηστρικό κομμάτι, intro για το “Box Up My Bones”. Ίσως η ονομασία του να φέρνει στο μυαλό τους Tool αλλά το περιεχόμενο του έχει πέρα για πέρα αντίθετη ουσία. Πολύ χαλαρή στιγμή στην οποία οι Cynic ξεδιπλώνουν το σύγχρονο του ήχου τους σε συνδυασμό με μεθυστικά και χρωματιστά φωνητικά. Το μόνο που του λείπει, στο σύνολο του τουλάχιστον, είναι ο πειραματισμός ο οποίος έρχεται από τη μέση και μετά όπου το συγκρότημα παίζει σαν στην άκρη του γηπέδου εξερευνώντας τις γωνίες του μουσικού επιπέδου τους. Το δυστυχές είναι πως είναι απ’ τις στιγμές που θα παρουσιάζονται σαν “από το τάδε λεπτό έως το τάδε λεπτό τα σπάει” σε παραπομπή στο FaceBook.

Ακολουθεί το “Elves Beam Out”. Πλέον η χαλαρότητα έχει γίνει γενική και ξέρουμε πως το “Carbon-Based Anatomy” αν έχει σχέση με το νέο full-length των Cynic, αυτή είναι μια και ακούει στη φράση calm before the storm. Εν τέλει, και με το “Hieroglyph” να αποτελεί το outro του EP, το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα, επαγγελματική αλλά και δικαιολογημένη κυκλοφορία. Φανταστικός ήχος, φανταστικά πλασμένες εικόνες μέσα απ’ αυτές τις (τρείς ουσιαστικά) νέες συνθέσεις και… τα καλύτερα έπονται.


498