DIENAMIC: “Afterlife”

Αυτή είναι η δεύτερη κυκλοφορία για τους πιτσιρικάδες, που ιδρύθηκαν το 2009 στο Tromso της μαύρης Νορβηγίας. Και αν περιμένατε μία ακόμη black metal μπάντα ατυχήσατε.

Εντούτοις από νωρίς διέγνωσα ότι τα παιδιά βαράνε με την ψυχούλα τους και δε χαρίζουν κάστανα.

Το πλείστο μέρος του επερχόμενου album τους, “Afterlife”, απαρτίζεται από thrash διαμαντάκια μοντέρνας κοπής, τα οποία είναι παιγμένα εν είδει σιδηροδρόμου, χωρίς να υπάρχει κάποιο αξιομνημόνευτο mid-tempo πέρασμα ανάμεσα σε όλον αυτόν τον κόλαφο.

Μπουκωμένα riff σε θέση και με ελάχιστες άρσεις, σε ανατολίτικες κλίμακες που ακολουθούνται  από αντίστοιχα μανιασμένα solo, ρυθμοί – υπερταχεία και τραγούδια με μέσο όρο τα 3-4 λεπτά συνθέτουν ένα δίσκο που είναι καθ’ όλα βαρύς και γκαζωμένος. Η πιο έντονη επιρροή είναι αυτή των υπεραγαπημένων και, κατά τα άλλα, υποτιμημένων Testament  (Testallica στα μούτρα σας, ρε μαλάκες), από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, και, μάλιστα, εποχής “The Gathering” και πέρα (ναι, ναι δεν λείπουν και κάποια blastbeats).

Η επιρροή φαίνεται κυρίως στην αγριοφωνάρα του τραγουδιστή τους Gustav Harry Lindquist, ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει το βόθρο του άπιαστου Chuck Billy, αλλά έχει κάποια χιλιόμετρα να διανύσει, καθώς πολλές φορές, στα κενά του ήχου, ακούγεται σαν τον Chris Boltendahl (χεχεχε). Αλλά αυτό δε μειώνει ηχητικά ή υπερηχητικά τους Dienamic ούτε στο σύνολο ούτε ειδικότερα στον τομέα των φωνητικών. Και η εμμονή με τους Testament, που, σημειωτέον, δεν αναφέρονται πουθενά στο newsletter, δεν είναι αποκλειστική, καθώς η ευρωπαϊκή προσέγγιση γίνεται εύκολα αισθητή, σε διάφορα σημεία, καθώς δεν τους λείπει και μία δόση σουηδίλας (λέγε με Arch Enemy) και γνήσιου σκανδιναβικού κιθαριστικού ξυσίματος, αλλά είναι και ορατό σε κάποια ακουστικά περάσματα (“You will Stalk” και “The End”), που, ως παραγωγή και σύλληψη, φέρνουν στο μυαλό  ηχογραφήσεις του Dickinson και των Maiden κυρίως στα lead τους. Το groove του thrash είναι διάχυτο στο δίσκο, παρόλο που τα παλληκαράκια επικαλούνται και την ψιλο-ξεθιμασμένη δύναμη του death metal.

Ένας εν γένει καλός Metal δίσκος που χρήζει της ακροάσεως του metal οπαδού (λέμε τώρα) και ένα εν δυνάμει ανερχόμενο συγκρότημα. Προλάβετε.

400