DE VAN: "Planet Botox"

Είναι σχεδόν αστείο το πώς καμιά φορά κάποιες εταιρείες προσπαθούν να πα­ρου­σιά­σουν κάποια νέα κυκλοφορία τους. Το δελτίο τύπου των De Van, για πα­ρά­δειγμα, κάνει λόγο για “heavy metal, straight and true”. Σιγά μην πέσει το παιδί από τη βαρβατίλα!

Αν είναι αυτό straight και true, τότε να πάω να παραγγείλω ένα Bloody Mary ή μια Ursus, μπας και βγάλω τρίχες στο στήθος! Και επειδή τα αποπήρα τα “παιδιά” (δεν είναι δα και τίποτα νήπια), ας ξανασυστηθούμε! Οι De Van λοιπόν έρχονται από Σουηδία μεριά (μα τι μουσικομάνα και αυτή!) και το Planet Botox” αποτελεί την παρθενική τους δουλειά… η οποία είναι εξαιρετική! Μπορεί να μην είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει το δελτίο τύπου, παρόλα αυτά μιλάμε για ένα δίσκο με ωραίες ιδέες, μεστό ήχο και σύγχρονη προσέγγιση, που σίγουρα είναι metal, αλλά όχι με την έννοια που η εταιρεία θέλει να παρουσιάσει ή με τον τρόπο που οι ίδιοι στήνονται στις promo φωτογραφίες. Το διαβολικό αυτάκι μου, ας πούμε, βρίσκει διάφορες alternative επιρροές (φτου κακά, για μερικούς) ενώ στο δίσκο παρελαύνουν hard rock,  nu metal, ελαφροindustrial (εκ του “ελαφρολαϊκά”) και λογής prog στοιχεία, πέρα της βάσης που είναι το μελωδικό metal. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ατού του δίσκου είναι ο ίδιος ο Eric De Van, με μια μεγάλου εύρους φωνή και ζεστή χροιά που βελτιώνει αισθητά ακόμα και τις μέτριες συνθέσεις του album! Και μουσικά δεν είναι καθόλου κακό, ασχέτως εάν τα φωνητικά είναι που κερδίζουν συνήθως τα εύσημα, με στιβαρό rhythm section και πάνω από όλα ακομπλεξάριστη μουσική προσέγγιση. Ζουν στο 2011 ρε παιδί μου και φαίνεται αυτό! Οπότε μη διαβάζω περί “true” και “straight” γιατί ανάβουν τα λαμπάκια μου και δεν έχω εύκαιρο το σφυρί του Thor να τα κάνω όλα λίμπα!

ΥΓ προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το ομώνυμο τραγούδι, δεν αναφέρεται στο Κολωνάκι…

443

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.