STREETWISE

Εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια πια, το τετραμελές σχήμα των Streetwise, με ορμητήριο την Λάρισα, υπερασπίζεται, σε πείσμα των καιρών και των αντίστοιχων δυσκολιών, τις αρχές και δυναμικές του ευρωπαϊκού hardcore. Σε μια εποχή που οι τάσεις και οι εφήμερες στροφές δεν ευνοούν τη μουσική τους, οι Streetwise συνεχίζουν να ανεβαίνουν με δίψα στο σανίδι, να ετοιμάζουν εκπλήξεις και να ονειρεύονται. Με αφορμή την επικείμενη εμφάνισή τους στο 7th Rock Music Fest, το Σάββατο 28 Απριλίου στη Λάρισα, αφήνουμε να μας τα αποκαλύψουν οι ίδιοι και συγκεκριμένα ο Γιώργος (κιθάρα).

Αρχικά, μπορείτε να αυτοσυστηθείτε επιγραμματικά, αναφέροντας πως καταλήξατε στη σημερινή μορφή και τη δισκογραφική σας παρουσία;
Ξεκινήσαμε το 2008 αν και έψαχνα άτομα από πολύ καιρό νωρίτερα. Αφού βρήκα τους δύο Γιώργηδες (ντραμς, μπάσο), ήρθε και ο Αντώνης (φωνή) και ξεκινήσαμε να προβάρουμε κομμάτια που είδη είχα γράψει. Το 2011 ο Γιώργος (μπάσο) αφήνει την θέση του στον Σοφοκλή και αυτός με την σειρά του το 2016 δίνει τη θέση του στον Αχιλλέα. Μετά από 10 χρόνια λοιπόν, η μπάντα διατηρεί κατά ¾ την αρχική της σύνθεση, πράγμα πολύ δύσκολο και αξιοσημείωτο.

Το 2009 κυκλοφορούμε το “For My Pride” ep, πρώτο άλμπουμ το 2012 “The Beginning Of The End”. Στην συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο άλμπουμ “Against The Odds” το 2014 και το 2017 η πρώτη κυκλοφορία σε βινύλιο, το split 7” με τους Morphinject. Αυτή την στιγμή έχουμε ήδη δύο νέα ηχογραφημένα κομμάτια τα οποία θα μπουν σε νέο split 7” με μεγάλη ξένη μπάντα.



Πώς περιγράφετε οι ίδιοι τη μουσική σας σε όποιον δεν σας έχει ακούσει;
Η μουσική μας είναι καθαρό hardcore κυρίως ευρωπαϊκού στιλ. Έχει φυσικά και punk στοιχεία καθώς αυτά τα δύο είδη συνδέονται αρκετά.

Ποιες είναι οι βασικές μουσικές σας επιδράσεις; (Και με ονόματα μουσικών).
 Ryker’s, Strife, Agnostic Front, Only Attitude Counts, είναι μερικά από τα ονόματα που μας έχουν εμπνεύσει. Μουσικά οι επιρροές μας είναι αποκλειστικά το punk και hardcore.

Ποια ήταν τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίσατε σε αυτή τη δεκάχρονη διαδρομή;
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή κανείς δεν μας έπαιρνε στα σοβαρά. Σίγουρα δεν ήμασταν κάποια σπουδαία μπάντα τότε. Προσπαθούσαμε να βελτιωθούμε όσο ήταν δυνατό και να γράφουμε ωραία και απλά κομμάτια. Δεν υπήρχαν και χρήματα για σωστές παραγωγές, κυκλοφορίες βινυλίου κλπ. Στην συνέχεια υπήρχαν και αρκετοί που έριχναν λάσπη στην μπάντα με σκοπό να χαλάσουν την εικόνα μας. Ακόμα προσπαθούν και το γεγονός πως συνεχίζουμε να υπάρχουμε με ανοδική κιόλας πορεία, τους χαλάει απίστευτα. Τα τελευταία 4 χρόνια όμως με την καθοδήγηση του αδερφικού μου φίλου Γ. Πηρουνάκη (Straight From The Heart Records), είμαστε δυνατότεροι από ποτέ.



Σε ποια φάση βρίσκεται η σημερινή ελληνική hardcore σκηνή μουσικά, δισκογραφικά, συναυλιακά;
Σκηνή δεν θα έλεγα πως υπάρχει. Ότι κάνει κανείς μεμονωμένα. Μπάντες ελάχιστες. Δεν διανύουμε και την καλύτερη εποχή ως ελληνικό hardcore.

Ποια είναι τα στιχουργικά θέματα που σας ωθούν συνήθως να εκφραστείτε;
Οι στίχοι μας είναι αληθινές προσωπικές ιστορίες. Γεγονότα και μνήμες δικές μας ντυμένες με μουσική.

Τι σημαίνει για μια ελληνική μπάντα να έχει έδρα της τη Λάρισα;
Είναι φανταστικό να είσαι hardcore μπάντα στη Λάρισα. Είμαστε στο κέντρο της χώρας και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε σχετικά κοντά παντού. Μπορεί εδώ πλέον να μην γίνονται hardcore συναυλίες αλλά μπορούμε τουλάχιστον να πηγαίνουμε αλλού χωρίς υπέρογκα κόστη σε χρόνο και χρήμα.



Ποιο είναι το feedback που έχετε εισπράξει από τις δισκογραφικές σας δουλειές κι αν θυμάστε κάποια αντίδραση που σας έκανε εντύπωση για κάποιο συγκεκριμένο λόγο;
 Γενικά πάντα υπήρχε πολύ καλό feedback για τις κυκλοφορίες μας. Μπορεί η παραγωγή να μην ήταν σπουδαία αλλά η μουσική ήταν αρκετά καλή για να συγκινήσει κόσμο στους hardcore κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουμε πιστούς φίλους σε πολλές χώρες του κόσμου που μας στηρίζουν με το ενδιαφέρον τους.

Υπάρχουν άμεσα σχέδια για νέα μουσική μετά το split 7” του 2017;
Όπως είπα και παραπάνω, υπάρχει πλάνο για ακόμα ένα split 7” με μεγάλη ξένη μπάντα. Όταν ανακοινωθεί θα κάνει μεγάλο μπαμ. Επίσης ένα από τα κομμάτια του split θα γίνει βιντεοκλίπ. Την παραγωγή έχει κάνει ο φίλος Στέλιος Κοσλίδης που έδωσε ένα φοβερό αποτέλεσμα ηχητικά.



Ποιες είναι οι πιο σημαντικές συναυλιακές σας εμπειρίες ως τώρα;
Νομίζω πως τα live με τους Biohazard και τους Agnostic Front, ήταν οι κορυφαίες μας στιγμές. Δεν θα ξεχάσω όμως ούτε το live με την αγαπημένη μου μπάντα τους Ryker’s, ούτε αυτό με τους Backfire, τους Lionheart αλλά ούτε και το πρώτο Straight From The Heart Fest.

Τι να περιμένουμε από την επικείμενη εμφάνιση σας, εντός έδρας ,στο πλαίσιο του 7ου Rock Music Fest.;
Μια ακόμα κλασική Streetwise εμφάνιση. Ενέργεια και κίνηση σαν να είναι η πρώτη φορά.

262

Avatar photo
About Γιώργος Γεωργίου 540 Articles
Συνηθίζουν να λένε, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»… Αν μπορούσε λοιπόν να ιδρύσει το δικό του “Cabaret Voltaire”, στους τοίχους του θα είχε κορνίζες με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και πίνακες των David Bomberg και Edward Hopper. Πάνω στο πατάρι θα είχε τις δύσκολες περιπτώσεις, αυτούς που αν τελικά μάλωναν μεταξύ τους, θα έπρεπε να γίνει σε απομόνωση. Σε ειδικό “triryche design” τραπεζάκι ο Tate με τον De Garmo, και ακριβώς απέναντι σε ευρύχωρο καναπέ ο Fish με τον Steve Hogarth. Μοναχικό τραπέζι με κηροπήγιο και θέα από μικρό παράθυρο στην ομίχλη της πίσω αυλής ο Simon Jones. Φθαρμένο ημίψηλο σκαμπό και μίνι μπαρ δίπλα του για τον Nick Cave. Σκαλιστή πολυθρόνα για τον Ronnie James Dio, και κάθισμα VIP από το Villa Park για τον μουστάκια άρχοντα των ριφ. Φουτουριστικό κουπέ για τρεις σεβάσμιους κυρίους από τον Καναδά, μην τον ρωτήσεις ποιους. Κάτω σε περίοπτη θέση στο μπαρ, τον μορφονιό Joakim Larsson, για να τραβά τις ωραίες γυναίκες, και δίπλα του τον Jim Matheos να τον συμμαζεύει με την ψυχραιμία του όταν χρειάζεται. Σε ένα μικρό τραπέζι στην πιο σκοτεινή γωνιά, η περίεργη παρέα του David Sylvian, του Neil Hannon και του Paddy McAloon. Όταν κάθονται στο μπαρ και οι νεότεροι Einar Solberg, Daniel Tompkins και Daniel Estrin, η χημεία είναι πια ιδανική. Καθόλου άσχημα κι απόψε…