THE RE-STONED

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες εβδομάδες πριν, άφησαν όλον τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Μερικούς μήνες νωρίτερα κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους μέχρι σήμερα και σε λίγες μέρες εμφανίζονται στην Αθήνα. Ο λόγος για τους Re-Stoned που μας ξανάρχονται από τη μακρινή Ρωσία και μας υπόσχονται ένα ακόμη μαγευτικό ταξίδι βουτηγμένο στην ψυχεδέλεια. Με αφορμή αυτή τους την επίσκεψη μιλήσαμε με τον ιθύνοντα νου της μπάντας Ilya Lipkin (κιθάρα), ο οποίος μας ανέλυσε τη μουσική κατάσταση στην χώρα του, τα live και τις ηχογραφήσεις και διάφορα άλλα. Διαβάστε αναλυτικά τις μας είπε στις γραμμές που ακολουθούν…

-Καλησπέρα, Ilya. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σε λίγες μέρες θα επισκεφτείτε ξανά τη χώρα μας. Πρώτη στάση του tour σας η Θεσσαλονίκη και ύστερα από μερικές στάσεις στην Ευρώπη επιστρέφετε στην χώρα μας για μια εμφάνιση στην Αθήνα. Πως εξελίσσετε το tour μέχρι στιγμής;
I.L: Καλησπέρα Νίκο. Το Fuzzomania Europe tour 2017 ξεκίνησε όντως στην Θεσσαλονίκη στις 15 Φεβρουαρίου. Αισθανόμαστε υπέροχα που ερχόμαστε και πάλι στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή περίπου στα μισά του tour. Μέχρι στιγμής τα πάντα είναι άψογα. Αρέσει η μουσική μας σε αρκετούς και βλέπουμε ότι είναι χαρούμενοι που μας βλέπουν να παίζουμε ζωντανά. Θα έλεγα ότι είναι μαγικά!

-Έχετε ωραίες αναμνήσεις από το κοινό στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κοινό με βάση της προηγούμενη εμπειρία σας στην χώρα μας;
I.L: Σίγουρα μας αρέσει. Θυμάμαι πολύ καλά τις προηγούμενες εμφανίσεις μας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα το live στην Αθήνα που ήταν καταπληκτικό. Οι αντιδράσεις του κοινού μας έδιναν πολύ ενέργεια κατά την διάρκεια της εμφάνισής μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν μουσικό.



-Έχετε έναν καινούργιο δίσκο στις αποσκευές σας. Πες μας λίγα πράγματα για την νέα αυτή δουλεία και σε τι νομίζεις ότι διαφέρει από τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας.
I.L: Θα έλεγα ότι το “Reptiles” είναι ένας αναδρομικός δίσκος. Περιέχει συνθέσεις από την αρχή της καριέρας μας μέχρι και σήμερα. Σε κάποιες παλαιότερες συνθέσεις έχει γίνει remastering σε κάποιες καινούργια μίξη και μερικές καινούργιες ηχογραφήσεις. Υπάρχουν βεβαίως και κάποιες ακυκλοφόρητες συνθέσεις όπου μπορείς να ακούσεις κάποιους πειραματισμούς όσον αφορά τον ήχο και το γενικότερο ύφος.

-Ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά την rock/metal/stoner σκηνή στην Ρωσία? Είναι εύκολο για μια τέτοια μπάντα να “επιβιώσει”;
I.L: Φυσικά και όχι. Νομίζω ότι σε αρκετές χώρες είναι δύσκολο για μια τέτοια μπάντα να επιβιώσει. Στην Ρωσία συγκεκριμένα, το ψυχεδελικό stoner δεν είναι και τόσο διαδεδομένο. Είναι θλιβερό ότι στα περισσότερα live θα δεις μόλις 40-70 άτομα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα δεις περισσότερο κόσμο.

-Θα μπορούσες να μας πεις μερικές μπάντες από την χώρα σου που αξίζει να τσεκάρουμε;
I.L: Μπορώ να σας προτείνω μερικές μπάντες που έχουμε παίξει μαζί, όπως είναι οι Grand Astoria, οι Without Gods, οι Vespero, οι Reserve de marche και οι Brand Band.

-Διάλεξε τα τρία αγαπημένα σου άλμπουμ από το 2016
I.L: Jeff Beck “Loud Hailer”
Testament “Brotherhood of the snakes”
Witchcraft “Nucleus”

-Το πρώτο σας άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2009 και σε πολύ μικρό διάστημα έχετε πάρα πολλές κυκλοφορίες, περισσότερες ίσως από αυτές που έχουν μπάντες με τον διπλάσιο χρόνο ύπαρξης. Ηχογραφείτε με την συχνότητα που κυκλοφορούσαν οι μπάντες τις δεκαετίες του 60 και του 70 θα έλεγα. Εθισμένοι με την δημιουργία και το studio;
I.L: Εντάξει, δεν νομίζω ότι είναι και τόσες πολλές (γέλια). Παρόλα αυτά πέρα από την ποσότητα αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα.

-Αν λοιπόν έπρεπε να διαλέξεις μεταξύ ηχογραφήσεων και ζωντανών εμφανίσεων τι θα διάλεγες και γιατί;
I.L: Νομίζω ότι προτιμώ τις ώρες στο studio. Κάθε πρόβα και κάθε ηχογράφηση είναι μια καινούργια εμπειρία για εμένα. Παρόλα αυτά πιστεύω πως οι ζωντανές εμφανίσεις είναι σημαντικές για τη μπάντα. Στα live υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα και ενέργεια σίγουρα. Μας αρέσει πολύ να παίζουμε live φυσικά, αλλά σε μια περιοδεία υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία που δεν είναι άλλη από το ταξίδι και τις μετακινήσεις. Είναι λίγο δύσκολο πάντως να επιλέξω κάποιο από τα δύο.

-Θα ήθελες να μας περιγράψεις την ιστορία πίσω από τους Re-Stoned; Θα την χαρακτήριζες πολύπλοκη;
I.L: Είμαστε μια μπάντα που παίζει ορχηστρικό ψυχεδελικό rock και αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο. Δεν θα μας χαρακτήριζα αμιγώς stoner rock συγκρότημα. Δεν έχουμε συνθέσεις με μια συγκεκριμένη δομή, αλλά συνθέσεις όπου προσπαθώ να “τραγουδήσω” με την κιθάρα. Έχουμε φυσικά και 4 κομμάτια όπου υπάρχουν φωνητικά (3 διασκευές και ένα κομμάτι από το split με Wo Fat) και ελπίζω κάποια μέρα να παίξουμε αυτό το κομμάτι ζωντανά. Η μουσική μας είναι μια μίξη αρκετών επιρροών: Από blues και hard rock μέχρι doom και ψυχεδέλεια.

-Γιατί θα πρέπει κάποιος να έρθει να σας δει live;
I.L: Γιατί είμαστε καταπληκτικοί (γέλια)! Προσπαθούμε να κάνουμε ένα show που εκτός από το ηχητικό κομμάτι με το στιβαρό ρυθμικό μέρος και τα κιθαριστικά σόλο περιλαμβάνει και video installations. Θέλουμε ο κόσμος να γίνει ένα με την δική μας πραγματικότητα και τους προσκαλούμε σε αυτό το ταξίδι μουσικών αναζητήσεων.

-Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις.
I.L: Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παίξουμε ξανά στην Αθήνα. Πιστεύω πως οι Re-Stoned βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ και σας υπόσχομαι ότι θα φύγετε ικανοποιημένοι από το live.

-Ilya, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου.
I.L: Και εγώ ευχαριστώ για την συνέντευξη. Τα λέμε σε λίγες μέρες στην Αθήνα.

255

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.