DIE KRUPPS: “Live Im Schatten Der Ringe”

Όταν το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής σου εκτελείται από ψηφιακά μέσα όπως samplers, υπολογιστές και synths κι έχεις στον αντίποδα της αναλογικότητας μόνο τα φωνητικά, τα τύμπανα (που όχι λίγες φορές πνίγονται στα προγραμματισμένα ηλεκτρονικά beat) και την ρυθμική ηλεκτρική κιθάρα (περασμένη κι αυτή μέσα από μια σωρό από ψηφιακά εφέ), είναι λίγο οξύμωρο να κυκλοφορείς ένα “ζωντανό” άλμπουμ έτσι κι αλλιώς.

Από την άλλη πλευρά, αυτή είναι όπως και να το κάνουμε μια μαρτυρία για το τι θα ακούσει κάποιος που θα παρευρεθεί σε live μιας μπάντας που δισκογραφεί και περιοδεύει για πάνω από 30 χρόνια τώρα και συγκαταλέγεται στην ελίτ της παγκόσμιας industrial και ηλεκτρονικής μουσικής. Άλλωστε ο Jurgen Engler (μαζί με τον Ralf Dorpner με τον οποίο έφτιαξαν τους DK) πίσω στην δεκαετία του 80 αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για την Γερμανική μουσική σκηνή.

Μετά την επιστροφή με το περσινό “V” (review), αποφάσισαν να τολμήσουν ό,τι δεν είχαν κάνει στην πολυετή τους πορεία, την ζωντανή αυτή ηχογράφηση. Το τελικό αποτέλεσμα βέβαια δεν μπορώ να πω πως έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι ουσιαστικά δεν υπάρχει κανείς λόγος να το αποκτήσει κάποιος που πχ δεν έχει πρώτα συμπληρώσει την δισκογραφία τους. Σε συνδυασμό με το οπτικό υλικό που συνοδεύει την πλήρη κυκλοφορία, σίγουρα αποτελεί μια εντελώς διαφορετική και φυσικά ολοκληρωμένη εμπειρία. Στο παρόν άρθρο σχολιάζω μεμονωμένα το ακουστικό υλικό και μόνο.

Ο πλουραλισμός στον ήχο των DK κυμαίνεται από τους Depeche Mode έως τους Nine Inch Nails, τους Rammstein και τους Ministry. Οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει κατά την headlining εμφάνισή τους στο E-tropolis festival (η οποία είχε γίνει και sold out), στο Turbinenhalle που βρίσκεται στο Oberhausen της Γερμανίας, στις 22 Φεβρουαρίου του 2014. Δυο διαφορετικές εκδόσεις με τα 18 κομμάτια από όλες σχεδόν τις φάσεις τις μπάντας, σε 2 CD που συνοδεύονται στην μεν πρώτη από ένα DVD, ενώ στην δεύτερη από ένα Blu-ray δισκάκι, με το πλήρες, 90λεπτο οπτικοακουστικό περιεχόμενο που ανέφερα λίγες γραμμές νωρίτερα.

Line Up:
Jürgen Engler – Vocals, Steelophone
Marcel Zürcher – Guitar
Ralf Dörper – Synthetics
Bradley Bills – Drums

Tracklist:
CD1
01 Intro
02 Blick Zurück Im Zorn
03 Dawning Of Doom
04 Risikofaktor
05 Im Falschen Land
06 Essenbeck
07 Der Amboss
08 The Machinist Of Joy
09 Part Of The Machine
CD2
10 Industrie-Mädchen
11 Schmutzfabrik
12 Robo Sapien
13 Metal Machine Music
14 To The Hilt
15 Nazis Auf Speed
16 Fatherland
17 Machineries Of Joy
18 Crossfire

497