FORSAKEN MEMORIAM

Πέρασε ήδη ένας χρόνος (και κάτι) από την κυκλοφορία του ομότιτλου debut τους και οι Ηρακλειώτες heavy / stoner metallers. Μετά από ένα καλοκαίρι ανακατατάξεων για τη μπάντα, με αλλαγές στο line up και την δημιουργία ενός official video clip, οι Forsaken Memoriam ξεκίνησαν με νέο αέρα τα live show τους με πρώτο από αυτά να είναι η επικείμενη εμφάνισή τους στο “G.U.M. Fest #3” στις 14 Νοεμβρίου, στο Six D.o.g.s. Με αφορμή αυτό το γεγονός το Rockway.gr τσίμπησε τον Αντώνη Πρεβεζάνο (φωνητικά) για μια κουβέντα γύρω από το παρόν και το κοντινό μέλλον αυτής της ελπιδοφόρας μπάντας.

Καλησπέρα Αντώνη. Πέρασε ένας (και κάτι) χρόνος από το ομότιτλο album σας. Ασφαλής χρόνος για να βγουν συμπεράσματα. Πως σας φαίνεται πλέον εσάς, ως δημιουργούς;
Καλησπέρα Ιορδάνη. Όντως πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την κυκλοφορία του “Forsaken Memoriam”! Πιστεύουμε ότι σαν ντεμπούτο έδειξε πάνω – κάτω το πώς θέλουμε να παίζουμε, το ύφος των κομματιών μας και γενικότερα απετέλεσε ένα είδος πρώτης επαφής και γνωριμίας με το κοινό. Οι συνθέσεις δεν είναι όσο ώριμες θα θέλαμε, μιλώντας εκ του ασφαλούς δηλαδή, αν μπαίναμε να γράψουμε τον δίσκο τώρα, αλλά ήταν αυτό που νοιώθαμε και έπρεπε να βγάλουμε προς τα έξω, όσο πρώιμο και αν ήταν. Πιστεύουμε ότι ο επόμενος δίσκος μας θα αποτελέσει μια πιο ολοκληρωμένη δουλειά και θα έχει μερικά στοιχεία από τον προκάτοχό του, καθώς εκείνος ήταν η αρχή όλων.

Τι αποδοχή είχε από τον κόσμο; Είστε ικανοποιημένοι με τα μηνύματα που λάβατε;
Η αποδοχή ήταν παραπάνω από καταπληκτική καθώς ο κόσμος το αγκάλιασε από τα πρώτα κιόλας promo κομμάτια! Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο και πραγματικά αυτό μας χαροποίησε πάρα πολύ και μας δίνει δύναμη ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για κάτι καλύτερο.

Ποιά είναι η τωρινή σύνθεσή σας; Πες μας δυο λόγια για τους συνεργάτες σου.
Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τον Γιώργο Κοσμόπουλο στη ρυθμική κιθάρα, τον Βλάση Χούτα στη lead κιθάρα, τον Γιώργο – Ραφαήλ Σκανδαλάκη στο μπάσο, τον Στέλιο Γκίνη στα τύμπανα και εμένα στα φωνητικά. Όλα τα μέλη είναι εξαιρετικοί μουσικοί, εργατικοί, προσπαθούν συνεχώς να βοηθήσουν στη μπάντα και πάνω από όλα καλοί φίλοι.

Πως θα περιέγραφες τη μουσική των Forsaken σε κάποιον που δεν έχει επαφή με το ηχητικό στίγμα της μπάντας;
Λοιπόν, οι Forsaken Memoriam παίζουν ένα μείγμα heavy / stoner rock με στοιχεία progressive metal, ψυχεδελικού rock, southern metal, κλασσικά μονολιθικά riffs, καθαρά και γρεζάτα φωνητικά, διάφορα blues και jazz σημεία και διάφορα άλλα που καθορίζουν τον ήχο μας. Αλλά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή από το να μπείτε, να ακούσετε και να κρίνετε μόνοι σας.

Ποιές είναι οι επιρροές σας ως μπάντα και ποια είναι πάνω – κάτω τα προσωπικά σας ακούσματα; Εσένα τι σε ώθησε να πιάσεις το μικρόφωνο;
Οι επιρροές θα λέγαμε ότι προέρχονται από τη σκηνή των 90’s, με μπάντες από τον χώρο του grunge, του desert rock και όλα αυτά τα ωραία σχήματα που μας κρατούν συντροφιά από τα χρόνια του γυμνασίου / λυκείου μέχρι και σήμερα. Επίσης, τα μονολιθικά riffs των Black Sabbath, οι riffάρες των Led Zeppelin, τα ψυχεδελικά έπη των Pink Floyd και οι ιδεάρες όλου του κύματος των 60’s – 70’s δεν γίνεται να μη σε επηρεάσουν. Από προσωπικά ακούσματα κινούμαστε από pop μέχρι jazz / funk, από rock μέχρι metal, από ελληνικά μέχρι “ξένα”, από κλειδί του φα μέχρι ντο και σολ, τα πάντα! Εγώ έπιασα το μικρόφωνο από ανάγκη … Όταν αρχίσαμε να πρωτοτζαμάρουμε με τη μπάντα κάπου το 2011, εγώ έπαιζα μπάσο. Ψάχναμε για τραγουδιστή για να περνάμε την ώρα μας αλλά πού να βρεις κάποιον στο πρώτο έτος, όταν δεν ξέρεις κανέναν. Δεν είχα ιδέα γενικώς και συνεχίζω να μην έχω … Τέλος πάντων μ’ αυτά και μ’ αυτά, έγινα ο vocalist και μπασίστας της μπάντας μέχρι το καλοκαίρι του 2013 όπου άφησα το μπάσο στον Γιώργο Κοσμόπουλο (πλέον κιθαρίστας της μπάντας) και επικεντρώθηκα στα φωνητικά λόγω ενός ιατρικού προβλήματός μου.

Ποιός συγγράφει τους στίχους και ποιά είναι τα πεδία αναφοράς τους;
Οι στοίχοι του πρώτου δίσκου γράφτηκαν από εμένα και τον προηγούμενό μας κιθαρίστα, Μάνο Ανδρουλιδάκη. Το περιεχόμενο των στίχων έχει να κάνει με διάφορες προσωπικές καταστάσεις και βιώματα καθώς και διάφορα γενικά ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του. Για παράδειγμα στο “Gambling Soul” παρουσιάζεται ο εθισμός κάποιου με τον τζόγο και πιο γενικά αναφέρεται στην απληστία των ανθρώπων. Υπάρχουν επίσης στίχοι τελείως συνειρμικοί που σημαίνουν διάφορα πράγματα για εμάς και δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται πάντα εξήγηση. Το σίγουρο είναι ότι κάπως συνδέονται όλοι μεταξύ τους.

Ανήκετε σε κάποια δισκογραφική εταιρία; Ποιές οι σχέσεις σας; Είστε ικανοποιημένοι από την προώθηση σας;
Το debut μας δεν κυκλοφόρησε από κάποια εταιρεία αλλά τον κυκλοφορήσαμε οι ίδιοι σε 100 CDs τα οποία έχουν εξαντληθεί και δεν πιστεύουμε ότι θα βγάλουμε άλλα. Παρόλα αυτά ο δίσκος μας θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα κομμάτια βινυλίου κάπου μέσα στο 2016 από τη γερμανική Nasoni Records! Προς το παρόν περιμένουμε…

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια “άνοιξη” θα ‘λεγα του heavy / stoner rock. Θα μπορέσει αυτή η μουσική να επιβιώσει στο χρόνο;
Ισχύει ότι το heavy / stoner rock είναι στα πάνω του τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον στη χώρα μας που μπαντάρες και κυκλοφορίες ξεπετάγονται κάθε μέρα! Το αν θα μπορέσει να επιβιώσει στο χρόνο είναι θέμα, αρχικά, των ίδιων των συγκροτημάτων και της δουλειάς την οποία θα πρέπει να συνεχίσουν και έπειτα του ίδιου του κοινού το οποίο θα πρέπει να στηρίζει τη σκηνή. Όσο υπάρχουν αυτά τα δυο θα μπορούμε να ελπίζουμε στη μη εξάλειψη αλλά και στην επιβίωση και εξέλιξη του είδους.

Πως αντιλαμβάνεσαι τη μουσική πραγματικότητα στη χώρα μας και παγκόσμια;
Η μουσική πραγματικότητα έχει να κάνει με την ίδια την πραγματικότητα. Δηλαδή σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα όπου οι ευκαιρίες είναι ελάχιστες έως και μηδενικές, η οικονομία όλο και χειροτερεύει και η popular κουλτούρα αποτελείται από χαζοτράγουδα και μηδενικό support της εναλλακτικής σκηνής από τα media, λογικό είναι να μην μπορεί να “αναπνεύσει” η καλή μουσική. Βέβαια αυτό αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Από την άλλη πλευρά, τα πράγματα είναι σαφώς πολύ καλύτερα από ό,τι παλιά λόγω της ύπαρξης του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Αν ενδιαφέρεσαι, μπορείς να ψάξεις στο internet και να βρεις κατευθείαν αυτό που θέλεις να ακούσεις αλλά και να ανακαλύψεις νέους καλλιτέχνες που ίσως να σε ενδιαφέρουν. Τέλος, η μουσική, πλέον, είναι άπειρη καθώς ο καθένας μπορεί να συνθέσει, να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει τη μουσική του από το σπίτι του. Οι παραγωγές δεν χρειάζονται τεράστια και πανάκριβα studios αλλά ο καθένας μπορεί να δισκογραφήσει.

Σε τι είδους ακροατήριο πιστεύεις ότι απευθύνεστε;
Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι η μουσική μας είναι αρεστή στο heavy / stoner rock κοινό αλλά και στα ευρύτερα όρια του rock / metal χώρου.

Πόσο δύσκολο πιστεύεις ότι είναι για μια νέα μπάντα να εδραιώσει το όνομά της στην εποχή μας; Ή τουλάχιστον, ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς οι ίδιοι, αν αντιμετωπίζετε κάποιες;
Όπως είπα και παραπάνω βρισκόμαστε στην εποχή του internet και των social media. Μπορείς να προωθήσεις τον εαυτό σου πολύ εύκολα σε ένα μεγάλο ακροατήριο, πράγμα που δεν μπορούσες να το κάνεις παλιά. Βέβαια, το να καταφέρεις να φτιάξεις όνομα και να εδραιωθείς είναι κάτι που επέρχεται από το πόσο είσαι ενεργός σαν μπάντα. Το να παίζεις πολλά lives και σε πολλά διαφορετικά μέρη είναι που σε κάνει γνωστό. Το να εμφανιστείς στη σκηνή και να έρθεις σε άμεση επικοινωνία με τον κόσμο είναι το Α και το Ω. Επίσης, το να είσαι κινητικός από θέμα κυκλοφοριών, ανακοινώσεων, διαφημίσεων κ.ο.κ. και γενικότερα να είσαι στο “προσκήνιο” κάνει τη δουλειά πιο εύκολη. Αν δεν κάτσεις ο ίδιος να δουλέψεις, πώς περιμένεις τους άλλους να σε αξιολογήσουν; Βέβαια, όλα τα παραπάνω απαιτούν πολύ χρόνο και χρήμα, ψυχική και σωματική κούραση, τρέξιμο και μεράκι. Δύσκολα μπορείς να πετύχεις χωρίς να είσαι διατεθειμένος να τα καταβάλεις.

Σε λίγο καιρό, στις 14 Νοεμβρίου, θα λάβετε μέρος στο “G.U.M. Fest #3 ” στο Six D.o.g.s , ένα event στο οποίο θα μοιραστείτε το σανίδι μαζί με τους Hidden in the Basement, τους Fuel Eater και τους Skandal. Πως προέκυψε η συμμετοχή σας και τι γνώμη έχεις για τα υπόλοιπα ονόματα με τα οποία θα μοιραστείτε το σανίδι;
Πράγματι, θα είμαστε στη σκηνή του six d.o.g.s στα πλαίσια του ‘G.U.M. Fest #3’ και αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο για εμάς! Το ότι έχουμε τη δυνατότητα, για άλλη μία φορά, να μοιραστούμε τη σκηνή με φίλους και μπάντες που εκτιμούμε πολύ είναι πραγματικά το πιο όμορφο δώρο για εμάς! Με τους Skandal έχουμε ξαναπαίξει στην Αθήνα το 2013 και πραγματικά είναι μια μπάντα που όλοι πρέπει να ακούσουν! Doom n’ roll από το κρύο Leeds της Αγγλίας κατευθείαν στο πιάτο σας! Οι Πατρινοί heavy / stoner rockers Fuel Eater, έχοντας πλέον το ντεμπούτο τους “Centralia” στο οπλοστάσιό τους θα καταστρέψουν τα πάντα και πραγματικά αποτελεί ένα από τα ονόματα που θέλαμε πολύ καιρό να μοιραστούμε μαζί τους τη σκηνή! Τέλος, οι Λαρισαίοι Hidden in the Basement, που θα αποτελέσουν το headline της βραδιάς, είναι μια καταπληκτική μπάντα, καθώς με ένα φοβερό ντεμπούτο άλμπουμ στη φαρέτρα τους και διάφορα μεγάλα achievements (support act σε Clutch, Rotting Christ κ.ά.) θα είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία για εμάς. Αλλά άλλο να σας το λέω και άλλο να έρθετε και να ακούσετε από κοντά!

Έχετε κάποια άμεσα πλάνα να ανακοινώσετε; Video clips, tours κ.ο.κ.;
Προς το παρόν κοιτάμε τα live μας, το Σάββατο 14.11.2015 στο six d.o.g.s και την Κυριακή 15.11.2015 στην Πάτρα στο Memphis Rock Bar (μαζί μας θα είναι οι Skandal, οι Schrodinger Dogs και οι Desert Coyotes). Μετά από αυτά συνεχίζουμε να δουλεύουμε στον νέο μας δίσκο ο οποίος θα θέλαμε να είναι έτοιμος και να κυκλοφορήσει κάπου του χρόνου τέτοια εποχή. Θα υπάρξουν και lives μέσα στο 2016, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ανακοινώσουμε κάτι από τώρα. Οπότε, όσοι πιστοί, stay tuned!

Δεν έχω κάτι άλλο να ρωτήσω, οι τελευταίες λέξεις προς τους αναγνώστες του Rockway.gr, σου ανήκουν.
Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία για αυτή την όμορφη συνέντευξη! Να αγαπάτε τη μουσική, βάλτε να μας ακούσετε, ελάτε στα lives μας, στηρίξτε τη σκηνή, να διαβάζετε Rockway.gr και να έρθετε στα live μας.

211

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.