MARTYRDÖD: “Paranoia”

Ακούγοντας την καινούργια δουλειά των Martyrdöd, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ψάξω να βρω τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Ήθελα να τα έχω όλα από μια τέτοια μπάντα. Και γιατί αυτό είναι ένα είδος που μ’ αρέσει πολύ και γιατί αυτοί οι Σουηδοί το κάνουν πολύ καλά.

Η καινούργια τους δουλειά ονομάζεται “Paranoia” και παρά τις αλλαγές στο ύφος και στον ήχο σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Για την ιστορία να πούμε ότι οι Martyrdöd υπάρχουν ήδη σχεδόν μια δεκαετία και είχαν κυκλοφορήσει τρεις ολοκληρωμένες δουλειές μέχρι σήμερα. Στην τέταρτη λοιπόν δουλειά τους συνεχίζουν να παίζουν αυτό το ιδιαίτερο crustcore με τις black επιρροές τους. Πραγματικά αν δεν υπήρχε το παραδοσιακό crust παίξιμο στα drums θα μπορούσε άνετα κάποιος να τους χαρακτηρίσει black metal συγκρότημα.

Η καινούργια τους δουλειά είναι αρκετά μελωδική και ο ήχος σαφώς πιο “μεταλλικός” σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες. Υπάρχει μια σαφής διάθεση να επικρατήσει το επικό στοιχείο και αυτό τo αντιλαμβάνεται κάποιος από το πρώτο riff του δίσκου. Υπάρχει τεράστιος πλουραλισμός στο “Paranoia”, και τα τα μελωδικά, επικά κομμάτια/σημεία διαδέχονται τα πιο punk-ικα και πάει λέγοντας. Κύριο ελάττωμα πολλών crust συγκροτημάτων είναι μία μονοτονία που πολλές φορές υπάρχει και που μπορεί να κουράσει τον ακροατή κατά την διάρκεια του δίσκου αλλά αυτό δεν συμβαίνει εδώ σε κανένα σημείο. Ένα σύμπλεγμα από old-school black μελωδίες και σουηδικά death περάσματα σε ένα crust-punk μοτίβο δημιουργούν ένα πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Τίτλοι τραγουδιών, στίχοι και ήχος καθαρά Σουηδικός, από εδώ ως την Σουηδία θα έλεγα. Όπως προείπα το επικό στοιχείο είναι πιο έντονο από κάθε προηγούμενη δουλειά των Martyrdöd πράγμα το οποίο ταιριάζει απόλυτα και προσδίδει μια ταυτότητα στον ήχο τους. Τα πράγματα ίσως ήταν λίγο καλύτερα αν η παραγωγή ήταν λίγο πιο “βρώμικη” μια και οι κρυστάλλινες παραγωγές δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ το ατού των crust συγκροτημάτων. Αυτό έτσι για να βρούμε και κάποιο αρνητικό (αν μπορείς να το πεις αρνητικό) ψεγάδι σε μια εξαιρετική κυκλοφορία. Έχω την εντύπωση ότι το “Paranoia” απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με την metal/extreme μουσική, παλιομοδίτες και μη, death-άδες, black-άδες, heavy metal-άδες και hardcore-άδες. Κατά πάσα πιθανότητα όλοι θα βρούνε κάτι που να τους ικανοποιεί, είτε αυτό είναι η επική ατμόσφαιρα, είτε τα crust τέμπο, είτε οι black μελωδίες και τα μελωδικά death ξεσπάσματα είτε όλα αυτά μαζί.

375

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.