FERREIRA

Ο υπέροχος Βραζιλιάνος μουσικός Marc Ferreira μαζί με την μπάντα των Ferreira (καταλάβετε από πού πήραν το όνομα τους…) κυκλοφόρησαν ένα αξιόλογο melodic hard rock δίσκο το “Better Run” όπου αναδεικνύεται το ξεχωριστό συνθετικό και μουσικό ταλέντο του. Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Μ. Ferreira στο Rockway.gr οι αποκαλύψεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η μπάντα του ήταν άκρως διαφωτιστικές. Ξεκινάμε λοιπόν…

Είσαι γεννημένος στη Βραζιλία αλλά μετακόμισες στην Αμερική. Καλλιτεχνικοί ήταν οι λόγοι αυτής της αλλαγής?
Βασικά μετακόμισα από τη Βραζιλία, περίπου για να παρατήσω… τη μουσική. Πήγα να πάρω το πτυχίο μου στο computer animation από το The Art Institute in Denver, CO. Όταν ήρθα εδώ, ο αδερφός μου Alex ήδη σπούδαζε καλές τέχνες. Συνηθίζαμε να μοιραζόμαστε το ίδιο διαμέρισμα και είχαμε και ένα σετ από ντραμς. Δεν μας πήρε πολύ καιρό και αρχίσαμε να τζαμάρουμε και να παίζουμε διασκευές σε τοπικά μπαρ ως μπάντα αποτελούμενη μόνο από μας τους δύο.

Νομίζω ότι το νέο άλμπουμ των Ferreira ακούγεται πιο δυνατό. Πιστεύεις ότι έχω δίκιο;
Όπως κάθε άλμπουμ που ηχογραφώ, έτσι κι αυτό είναι έντιμο και δημιουργικό. Εντούτοις αυτό που έγινε με το “Better Run” ήταν ο συνδυασμός των στίχων με τις βαριές κιθάρες, στα οποία αναγνωρίζω την συμβολή του Patrick. Είναι το άλμπουμ σχεδόν concept ενώ πολλά από τα τραγούδια έχουν να κάνουν με θεωρίες συνωμοσίας και μυστικές εταιρείες!

Υπάρχουν κάποια από τα τραγούδια του νέου άλμπουμ, που σου αρέσουν περισσότερο;
Αν θα έπρεπε να διαλέξω τα 3 πιο αγαπημένα μου, θα έλεγα τα: “Secret damned society“, “Better run” και “Rule in self“.

Ποια νομίζεις ότι είναι η διαφορά μεταξύ του “Βetter Run” και των άλλων κυκλοφοριών σας;
Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχει περισσότερη συνεργασία και συνεισφορά από τους Patrick Sebastian (κιθάρα) και Gus.Monsanto (μπάσο).

Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για τα φωνητικά ή τις κιθάρες;
Κανένα από τα δύο… Θα έλεγα ότι ως παραγωγός, ξοδεύω μεγάλο μέρος του χρόνου μου στα ντραμς. Είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις τα ντραμς ν΄ ακούγονται σαν μία συνοδεία κρουστών μεγάλου προϋπολογισμού, όταν δεν έχεις καθόλου προϋπολογισμό (γέλια). Οι κιθάρες είναι διασκεδαστικές και εύκολες, ειδικά από τη στιγμή που είμαστε δυο πολύ καλοί κιθαρίστες στη μπάντα (και μοιραζόμαστε στις ίδιες μουσικές επιρροές). Τα φωνητικά για μένα είναι το πιο σκληρό κομμάτι, από τη στιγμή που τα κάνω μόνος μου. Είναι πάντα κάλο όταν έχεις ένα δεύτερο άτομο να βοηθάει και να κοουτσάρει.
Είμαι πάντα πολύ απασχολημένος με τα φωνητικά και το να ‘μαι ακριβώς πάνω στις νότες. Χρειάζεσαι ένα δεύτερο “ζευγάρι από αυτιά” για να διασφαλίσεις ότι διαθέτεις την κατάλληλη φωνητική προσέγγιση στο κάθε μέρος.
Έτσι, λοιπόν, πάντα τελειώνω μία ηχογράφηση αφού την ακούσω μερικές φορές.

Είσαι ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός και παραγωγός! Τι σχεδιάζεις για το μέλλον;
Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και επιθυμώ να γίνομαι όλο και καλύτερος. Σε κάθε παραγωγή που κάνω, μαθαίνω ένα ή δύο πράγματα παραπάνω. Επίσης εξοικειώνομαι περισσότερο με τα μικρόφωνά μου, πράγμα που βοηθάει περισσότερο στο τελικό μιξάρισμα. Όσο περισσότερο εξοικειώνεσαι με τα εργαλεία σου, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχεις. Θέλω να ‘μαι καλός μουσικός και παραγωγός και να δουλέψω ως παραγωγός σε άλλες μπάντες.
Ταυτόχρονα ανυπομονώ να παίξω με τη μπάντα ζωντανά. Όλοι μας ανυπομονούμε.

Έχεις μοιραστεί την ίδια σκηνή με άλλες μεγάλες μπάντες. Ποια από αυτές θαυμάζετε περισσότερο;
Ενόσω μεγάλωνα οι πιο αγαπημένες μου μπάντες ήταν οι: Motley Crue, Dokken, RATT, Skid Row.
Κατάφερα ν’ ανοίξω συναυλίες για τους Dokken (2 φορές), τους Ratt και Skid Row. Και ακόμη αυτές οι μπάντες τα «σπάνε».
Επίσης το να παίζει στα melodic rock fest 1 και 2, ήταν από σουρρεαλιστικό ως απίστευτο! Διότι Σ’ αυτά τα δύο φεστιβάλ είχα την τύχη να δω και να συναντήσω τους: Scrap Metal, Winger, Y&T, Danger Danger, Jimi Jamison, JSS, Joe Lynn Turner. Είναι πάντα κάτι μοναδικό.

Πόσο πολύ σε ενδιαφέρει να δημιουργήσεις την κατάλληλη μελωδία;
Ενδιαφέρομαι πολύ. Ειδικά εξαιτίας των backing vocals. Υπάρχουν πολλά backing vocals σ’ ολόκληρο το άλμπουμ. Αν οι μελωδίες είναι άστατες, τα backing vocals δεν θα λειτουργήσουν σωστά.

Είσαι ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο η δισκογραφική σας εταιρεία, η Escape Music, σας προωθεί;
Νομίζω ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά στην προώθηση του album. Το CD εκδόθηκε μόλις πρόσφατα και το βλέπω παντού. Υπάρχουν ήδη και μερικές κριτικές. Το “Escape” βρίσκεται στην αγορά εδώ και πολύ καιρό και έχει καλή ανταπόκριση. Έχω καλό προαίσθημα για την συγκεκριμένη εταιρία.

Τo internet είναι χρήσιμο πάντα ή υπάρχει ο κίνδυνος να αποξενώσει έναν μουσικό από τους οπαδούς του?
Είναι σίγουρα καλό, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να ελέγξεις τόσες πολλές πληροφορίες με τόση μεγάλη ταχύτητα.
Η δουλειά σου σαν καλλιτέχνης είναι να κρατήσεις φρέσκες τις ειδήσεις. Αν δεν έχεις τίποτα να πεις σ’ ένα post ή σ’ ένα blog, τότε ξεθωριάζεις πολύ εύκολα. Προσπαθώ να κυκλοφορώ ένα άλμπουμ κάθε 6 μήνες. Αυτό αρέσει πολύ στους οπαδούς. Τόσες πολλές μπάντες, τόσα πολλά άλμπουμ, τόσες πολλές δισκογραφικές.

Όπως ξέρουμε έχεις άλλα δύο μουσικά σχήματα, τους “Goodbye Thrill” και τους “Venturia”. Υπάρχουν κάποια σχέδια για καινούριες κυκλοφορίες από αυτές τις δύο μπάντες;
Για τους GOODBYE THRILL μπορώ να πω με σιγουριά, ότι θα υπάρξει άλλο ένα άλμπουμ σύντομα, καθώς βρίσκομαι στο στούντιο για την προ-παραγωγή του νέου αυτού δίσκου.
Όσο για τους VENTURIA δεν γνωρίζω αν θα κυκλοφορήσουν ένα νέο άλμπουμ ή θα αναμειχθώ σ’ αυτό. Η μπάντα είχε κάποιες δυσκολίες στο να κλείσει συναυλίες, μιας και δεν είμαι από την χώρα τους οπότε. ίσως μ’ έναν ντόπιο τραγουδιστή να κάνουν κάτι περισσότερο. Επιπλέον ο Charly έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα σόλο δίσκο τον τελευταίο χρόνο και ίσως είναι απασχολημένος με την προώθησή του. Είναι πολύ μεγάλη μπάντα και πραγματικά υπέροχοι μουσικοί.

Νομίζεις ότι υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο, μέχρι σήμερα, δεν έχεις κάνει τη μεγάλη επιτυχία;
Λοιπόν η μουσική, που φτιάχνω, δεν είναι mainstream τουλάχιστον όχι όπως ήταν παλιά. Και όσο και να το θέλω, δεν είχαμε την τύχη να περιοδεύσουμε, ακόμη, σωστά. Χωρίς περιοδείες τα ροκ συγκροτήματα ξεχνιούνται. Έχω κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και ακόμα τα κύρια κέρδη προέρχονται από τις ακουστικές παραστάσεις, παίζοντας διασκευές για 4 ώρες, 2 έως 3 νύχτες την εβδομάδα.
Κάνουμε απρογραμμάτιστες συναυλίες με τους GOODBYE THRILL. Αυτές οι μερικές εμφανίσεις, παρόλο που δεν είναι τόσες πολλές από μόνες τους, βοηθούν τη μπάντα να μείνει ζωντανή. Μας αρέσει να συναντούμε τους οπαδούς μας. Όταν παίζουμε να τους βλέπουμε να τραγουδούν μαζί μας. Μακάρι να μπορούσα να το κάνω κάθε μέρα.

Ποια είναι τα σχέδια για συναυλίες;
Ο Patrick και γω συζητάμε συνεχώς για να βγούμε μαζί σε τουρνέ. Έχει κάποια εμπειρία στο να οργανώνει περιοδείες. Ψάχνουμε ένα διοργανωτή να μας βοηθήσει. Αυτός είναι ο σκοπός, το “BETTER RUN ON THE ROAD TOUR“. Θα γίνει. Σχεδιάζω να πάω στη Φιλανδία τις 2 πρώτες εβδομάδες του Οκτώβρη. Θα κάνουμε κάποιες ακουστικές συναυλίες, για να βοηθήσουμε την προώθηση του δίσκου και θα ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε μία περιοδεία για τον επόμενο χρόνο.

Πώς είναι η σχέση σου με τον αδερφό σου, από τη στιγμή που οι δυο σας παίζετε μαζί μουσική τόσα πολλά χρόνια;
Μου αρέσει πολύ να παίζω με τον αδερφό μου. Είναι πολύ δυναμικός, κάνει και πολύ καλά backing vocals.
Παίζουμε μαζί εδώ και 14 χρόνια. Είμαστε τόσο δεμένοι, που παίζουμε ως μπάντα 2 ατόμων και ακόμα ακουγόμαστε υπέροχα. Κάνουμε ακόμα ακουστικές συναυλίες στο Κολοράντο και τη Νέα Υόρκη. Μερικούς μήνες πριν κάναμε μαζί με τους GOODBYE THRILL μία ακουστική εμφάνιση στο New Jersey, κάνοντας support στους φίλους μας, τους FARCRY. Εγώ ήμουν στην ακουστική κιθάρα και ο αδερφός μου στα ντραμς και στα backing vocals. Ήταν απίθανα και οι άνθρωποι ανταποκρίνονταν πραγματικά καλά.

Επισκέπτεσαι καθόλου τη Βραζιλία;
Όχι τόσο συχνά όσο επιθυμώ. Κάναμε την επανένωση των MONKEY BITE (παλιά μας μπάντα αποτελούμενη από τον Gus, τον Alex και ‘μένα) πριν από 2 χρόνια. Ο Dario έπαιξε μαζί μας στο μπάσο. Κάναμε μερικές εμφανίσεις στο Sao Paulo και το Rio de Janeiro (την πόλη μου). Είναι υπέροχο να πηγαίνεις εκεί. Η μουσική σκηνή είναι πολύ πιο καλή αυτές τις μέρες από ότι ήταν πριν 15 χρόνια που είχα φύγει. Συν το ότι δεν μπορείς να φας το φαγητό εκεί (πολλά γέλια).

Θα ‘θελες να στείλεις ένα μήνυμα σ’ όλους τους αναγνώστες του Rockway.gr;
Θέλω να ευχαριστήσω το ROCKWAY και όλους τους οπαδούς στην Ελλάδα, εκ μέρους της μπάντας, που κρατάτε ζωντανή τη μουσική μας. Ελπίζουμε να σας δούμε πραγματικά σύντομα. Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους!


206