KAREN ELSON: "The Ghost Who Walks"

Δεκάδες μοντέλα έχουν δοκιμάσει τη τύχη τους στο τραγούδι, με κορυφαία όλων την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Εν Ελλάδι δε το συζητώ καν, η λίστα είναι μεγάλη και στο τέλος το κείμενο αυτό, μόνο κριτική δε θα ‘ναι! Λίγες απ’ αυτές φυσικά κατάφεραν να ξεχωρίσουν για το πραγματικό τους ταλέντο στη μουσική και να αποτινάξουν από πάνω τους τον “ελαφρύ” μανδύα του μοντέλου και της αψεγάδιαστης ομορφιάς. Άρτιο παράδειγμα λοιπόν της κατηγορίας τούτης, η Karen Elson, νυν Mrs. White (ναι, ναι του Jack White των “White Stripes”)! Η εν λόγω κυρία λοιπόν, με τον χαρισματικό σύζυγό της στην παραγωγή, παρέδωσε ένα εξαιρετικό debut album στο οποίο αξίζει να ρίξουμε μια… ακρόαση!

Το “The Ghost Who Walks” είναι ένα μειλίχιο album γεμάτο alternative country μελωδίες. Η όλη ατμόσφαιρα που αποπνέει, retro θα τη χαρακτήριζε εύκολα κανείς, με γυρίζει πίσω στη δεκαετία του ’50 και με ταξιδεύει ένα φθινοπωρινό απόγευμα σε κάποια αμερικανική πολιτεία.

Το ομότιτλο κομμάτι που ανοίγει και το δίσκο μοιάζει σα παιγμένο από βινύλιο και στο πρώτο άκουσμα της φωνής της Elson ξαφνιάζομαι… Είναι πραγματικά καλή! Δε πρόκειται για κάποια πρωτότυπη χροιά, ούτε για θαυματουργές φωνητικές ικανότητες, ωστόσο κάτι στο οικείο χρώμα της φωνής της, αναδύει μια ζεστασιά. Απ’ τις συνθέσεις που ξεχωρίζουν είναι τα κομμάτια “Stolen Roses”, “Garden” και το… Jollypartonικό “Cruel Summer”.

Το album κλείνει με το “Mouths To Feed” που συνδυάζει με μαγικό τρόπο folk στοιχεία με το alternative rock και βρίσκει την Karen Elson στο ερμηνευτικό peak της! Συναίσθημα, βελούδινες μελωδίες, αέρινα φωνητικά… όλα σε ένα δίσκο από μια νέα μουσικό που τυγχάνει να έχει διατελέσει χρέη μοντέλου.

Φιλίππα Δημητριάδη

441