GRAVE DIGGER

Σε πείσμα των καιρών που τα θέλει όλα εφήμερα, οι τυμβωρύχοι του heavy metal επιστρέφουν δίνοντας δυναμικά το παρών. Νέο, 16ο παρακαλώ, άλμπουμ, νέα περιοδεία με στάση φυσικά και στην Αθήνα στις 19 Σεπτέμβρη. Το Rockway ξεκλέβει λίγο από τον χρόνο του κιθαρίστα της μπάντας Axel Ritt για κουβεντούλα εν όψη των εμφανίσεών τους.

Καλησπέρα Axel,  καλώς ήρθες στις σελίδες του Rockway. Οι Grave Digger είναι ενεργοί για σχεδόν 34 χρόνια πλέον. Ποιο είναι το βασικότερο αίτιο για την επιστροφή του θεριστή καθόλη αυτή τη μακρά περίοδο;
Γεια χαρά. Είναι η μόνιμη επιδίωξη να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Όσο έχουμε την δύναμη της θέλησης προς αυτή την κατεύθυνση θα παραμένουμε στην σκηνή για ακόμη κάποια χρόνια, ίσως και δεκαετίες (γέλια).

Ποιο είναι το αγαπημένο σου Grave Digger άλμπουμ και γιατί;
Το καινούργιο μας “Return Of The Reaper”. Έχει τον καλύτερο ήχο από όλα μας τα άλμπουμ, τα καλύτερα κομμάτια και η απόδοση του κάθε μουσικού μεμονωμένα είναι θαυμάσια.

Έχει μια έντονη 80’s μυρωδιά, θέλω να πω απλά άκου το “Tattooed Rider” για παράδειγμα…
Ναι φυσικά κι έχει το άγγιγμα των 80’s επειδή όλοι μας είμαστε παιδιά αυτής της δεκαετίας. Είμαστε αυθεντικοί και μπορούμε να συνθέτουμε κομμάτια κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Μου άρεσε αρκετά το άλμπουμ και πέρασα καλά ακούγοντάς το. Αυτό που με κάνει να καταλαβαίνω πότε ένας heavy metal δίσκος είναι καλός, είναι όταν η ακρόασή του με ωθεί σε headbanging κάτι που συνέβη σε πολλά σημεία του “Return Of The Reaper” (γέλια). Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που γουστάρω αυτή την μπάντα τόσα χρόνια. Είναι σα να έχετε βρει την συνταγή να γράφετε κομμάτια που ακούγονται ρετρό αλλά και με έναν αέρα φρεσκάδας κάθε φορά, όπως συμβαίνει και τώρα…
Ήμασταν της άποψης πως ήταν η σωστή στιγμή να κλείσουμε το κεφάλαιο με τα concept  άλμπουμ, για το παρόν τουλάχιστον.  Θέλαμε να γράψουμε τραγούδια με τον παραδοσιακό τρόπο, μόνο κιθάρα, μπάσο, τύμπανα και φωνητικά, καθαρό metal, αυτός είναι ο τρόπος που έπρεπε να γίνει.

Πραγματικά με αυτό το δίσκο απομακρύνεστε από το μοτίβο των concept δουλειών σας, αλλά μόνο ως προς το θεματολογικό κομμάτι με τον ήχο σας να παραμένει ακλόνητα χαρακτηριστικός, θυμίζοντας μάλιστα σε σημεία πιο παλιές περιόδους της μπάντας. Είναι οφθαλμοφανές πως αγαπάτε το κλασικό metal, αλλά αναρωτιέμαι αν υποβόσκει κι ένας φόβος να εκτροχιαστείτε από τον ήχο – σήμα κατατεθέν σας εάν αποφασίζατε να πειραματιστείτε με διαφορετικό υλικό.
Όχι, ακόμη τσεκάρουμε νέο υλικό κάθε φορά που δουλεύουμε επάνω σε νέα τραγούδια, αλλά τα περισσότερα από τα hip στυλ που παίζουν στην ευρύτερη σκηνή δεν έχουν κανένα νόημα για μια μπάντα σαν τους Grave Digger. To “δώσε στον κόσμο αυτό που ζητάει” και η υψηλότερη θέση στα chart κάθε χώρας στην ιστορία της μπάντας με το νέο άλμπουμ μιλάει από μόνο του.

Τι μουσική ακούς όταν δεν παίζεις ο ίδιος;
Όταν βρίσκομαι στο σπίτι μου απλά ακούω κλασική μουσική. Οι αγαπημένοι μου είναι ο J.S.Bach λόγω των θαυμάσιων ενορχηστρώσεων του και ο Peter Tchaikovsky λόγω των απίστευτων μελωδικών του γραμμών.

Ο τρόπος που τραγουδάει ο Chris είναι μοναδικός αλλά ταυτόχρονα ακούγεται και αρκετά… επώδυνος. Πως τα καταφέρνει;
Ο Chris προσπαθεί να κοιμάται αρκετές ώρες κατά την περιοδεία και φροντίζει να μένει μακριά από κάθε είδους κλιματιστικό.

Πως θα θέλατε να σας θυμούνται όταν οι Grave Digger δεν υπάρχουν πια, όποτε κι αν αυτό συμβεί;
Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ (πολλά γέλια)…

Σε τι ποσοστό συμμετέχεις στην σύνθεση των κομματιών;
Είμαι υπεύθυνος για το περίπου 70% της μουσικής, ενώ ο Chris γράφει όλους τους στίχους. Μερικά τραγούδια είναι εξ ολοκλήρου γραμμένα από εμένα, ενώ τα υπόλοιπα τα δουλεύουμε μαζί με τον μπασίστα, Jens Becker.

Axel είσαι vegan και μάλιστα ακτιβιστής καθώς παρακολουθώ εδώ και αρκετό καιρό το blog σου στο οποίο μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα νέα σου.  Τι άποψη έχουν σχετικά τα υπόλοιπα μέλη;
Ο Chris είναι επίσης χορτοφάγος, με κάποια… διαλείμματα για κάποια θαλασσινά γεύματα ενίοτε.

Οι Έλληνες οπαδοί είναι διαχρονικά στο πλευρό σας. Σε λίγες ημέρες ερχόσαστε για ακόμη μια εμφάνιση με αφορμή το καινούργιο δίσκο…
Οι Έλληνες οπαδοί είναι πραγματικά θαυμάσιοι. Όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά την χώρα σας συγκλονίστηκα από την θερμή και καλόκαρδη υποδοχή.

Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά;
Αυτό πρέπει να παραμείνει μυστικό, ελάτε στο show και “δανείστε” μας τα αυτιά σας… (γέλια)

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
Ελπίζω να σε δω στα επερχόμενα live!

246