ALLOY CZAR: “Awaken The Metal King”

Αυτή εδώ η μπάντα από το Denver του Κολοράντο έπαιζε μελωδικό heavy/power όταν οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν ακόμη πιτσιρικαρία κάπου στις αρχές του ‘80.

Είχαν τραγουδιστή τον Bob Parduba που οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε από την μετέπειτα συνεργασία του με τους Jag Panzer. Φέτος η Arkeyn Steel records κυκλοφόρησε τα 2 ανέκδοτα demo του 1981/82 αφού πρώτα πέρασαν από πλήρη ψηφιακή επεξεργασία με νέο artwork, ακυκλοφόρητες φωτογραφίες και στίχους των κομματιών σε 1000 αριθμημένα δισκάκια.

Το κομμάτια πατάνε με το ένα πόδι στο hard rock και με το άλλο στο heavy metal, πράγμα λογικό αν αναλογιστούμε την χρονική περίοδο που ενεργοποιήθηκε η μπάντα. Μαζί λοιπόν με την μαγική φωνή του Parduba ακούμε και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κράμα μουσικών συνθέσεων που έχει να θυμίσει πολλά από τον ήχο των Uriah Heep, Styx (μιας και οι 70’s επιρροές στον ήχο τους περισσεύουν), πρώιμων Praying Mantis και Def Leppard. Δε θα αφήσει σε καμιά περίπτωση ασυγκίνητους τους φίλους των Jag Panzer, Queensryche, Heir Apparent και Lethal, όπως πολύ σωστά αναγράφει και το δελτίο τύπου, αφού οι Alloy Czar ήταν από τις πρώτες μπάντες που είχαν αυτό το κοινό feeling στα κομμάτια τους με τα γκρουπ που προανέφερα.

Ακούγοντας το cd είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι θα αντιληφθείτε πως έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη περίπτωση δουλειάς που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε, μουσικών που ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι παραπάνω. Παρόλα αυτά σήμερα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε με καλύτερο ήχο τα κομμάτια σε μια συλλογή, χάρη στην πολύ καλή δουλειά που έκανε στο remastering ο Κώστας Σκανδάλης, ο οποίος για αυτήν τη δουλειά είχε στην διάθεσή του τις αυθεντικές στούντιο ταινίες. Έτσι, σχεδόν 30 χρόνια μετά αυτή η αμερικανική εκδοχή του NWOBHM διεκδικεί μια θέση στην δισκοθήκη μας, εγώ δεν θα της το αρνηθώ…

496