HAVOK: “V”

ALBUM

Είδος: Thrash metal
Δισκογραφική: Century Media Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Μαΐου 2020

Αν έχεις επαρκώς ιδρώσει τη φανέλα σε κάποιο pit, τότε προφανώς θα γνωρίζεις και θα σέβεσαι τους αμερικανούς Havok. Για κάποιους που ίσως δε γνωρίζουν, οι Havok είναι ένα από τα “πρώτα βιολιά” της επονομαζόμενης New Wave Thrash σκηνής.

Όχι ηλικίας “δεινοσαύρου” ούτε όμως και “νεογνού”, καθώς εδώ και 16 χρόνια τα παιδιά από το Colorado “ραπίζουν” μουσικά το ακουστικό μας νεύρο. Με τη δέουσα λοιπόν εμπειρία κυκλοφορούν αισίως το 5ο τους άλμπουμ υπό τον λιτό και απέριττο τίτλο “V”. Σημειολογικά “V” όπως το λατινικό 5, “V” όπως ventouza, “V” όπως varate.

Και η αλήθεια είναι ότι οι Havok “βαράνε” ακόμα ανηλεώς. Όχι ακατάπαυστα όπως πχ στο “Time Is Up” (2011) αλλά τώρα έχουν την εμπειρία και πλέον τα “χτυπήματά” τους είναι μεθοδικά, συγκεκριμένα και εξίσου “θανατηφόρα”. Έχοντας φτάσει στο τεχνικό τους peak (μιλάμε για δομή συνθέσεων πάντα) στο προηγούμενό τους άλμπουμ “Conformicide” (2017), αποφασίζουν – και ορθώς – να μην επαναλάβουν τους εαυτούς τους και έτσι στο “V” βρίσκουν την τέλεια ισορροπία όλων αυτών που τους χαρακτηρίζουν. Old school feeling, αιχμηρά riffs, τεχνική κατάρτιση, groovy κομμάτια, όλα σε ένα νοικοκυρεμένα. Με μια εξαιρετική παραγωγή από τον Mark Lewis (Cannibal Corpse, The Black Dahlia Murder) και ένα τρομερό εξώφυλλο (ίσως το καλύτερό τους) από τον Eliran Kantor (Testament, Iced Earth) ως έξτρα “βέλη” στη φαρέτρα τους, μας παρουσιάζουν το νέο τους πόνημα.

Οι προθέσεις της μπάντας γίνονται αντιληπτές από το πρώτο κιόλας κομμάτι “Post-Truth Era” με την εισαγωγή να φέρνει στο μυαλό κάτι από “Blackened” για να εξελιχθεί σε ένα τραγούδι με τη σφραγίδα των Havok. Οι αμερικανοί δεν έκρυψαν ποτέ τις επιρροές τους από Megadeth, Exodus, Metallica και αυτό φροντίζουν να δείξουν με το τρομερό “Fear Campaign”. Ο παλαιότερος όλων David Sanchez (rhythm guitar/vocals) εξακολουθεί να “φτύνει” τους κατά βάση πολιτικοποιημένους στίχους τους, αυτή τη φορά όχι τόσο οργισμένους αλλά περισσότερο ενδοσκοπικούς. Για του λόγου το αληθές, άκου τραγούδια όπως τα “Betrayed By Technology” και “Ritual Of The Mind” και θα το διαπιστώσεις και μόνος σου.

Οι άλλοι δύο “πυλώνες” της μπάντας δεν είναι άλλοι από τους Reece Scruggs (lead guitar) και Pete Webber (drums) και βρίσκονται στο πλευρό του αρχηγού από το 2010. “Σιγά τα ωά” θα σκεφτεί κάποιος και όμως, με τον έναν να προσφέρει στοχευμένα leads και να “μοιράζει την τράπουλα” ανάμεσα σε μελωδία και επιθετικότητα και το δεύτερο να πρόκειται για έναν από τους καλύτερους και πιο τεχνικούς ντράμερ εκεί έξω, η “καλοδουλεμένη” μηχανή των Havok παραμένει σε πλήρη ισχύ.

Headbanging το ανάγνωσμα πρόσχωμεν στη συνέχεια με το “Interface with The Infinite” και το “ανώμαλο” αρχικό του riff και αφού πάρεις μια βαθιά ανάσα πάμε παρακάτω. Το πρελούδιο “Dab Tsog” (διάβασέ το ανάποδα), το “Phantom Force” και το “Cosmetic Surgery” επιβάλλεται να ακουστούν υπό καθεστώς πλήρους άπνοιας, χωρίς πολλά μα και μου. Στα καπάκια ρε παιδί μου, πώς αλλιώς να στο πω;

Αφήνω τελευταίο και όχι τυχαία τον νέο τους μπασίστα Brandon Bruce. Ο τύπος ανέλαβε καθήκοντα σε μια “πολύπαθη” θέση, σε μια μπάντα που πάντα αναδείκνυε το μπάσο στα τραγούδια της και τα μέρη που είχαν παίξει οι προηγούμενοι δεν τα λες και απλά υποστηρικτικά. Ε, λοιπόν τα ίδια κάνει και αυτός εδώ. Παίζει τις “κάλτσες” του, τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά, ανοίγοντας δικούς του “δρόμους” και οδηγώντας πολλές φορές τα κομμάτια, όπως για παράδειγμα στο εκπληκτικό “Panpsychism” ή το “πάρ’ τα στη μάπα” “Merchants Of Death”.

Το κουαρτέτο σε πλήρη στύση κλείνει το άλμπουμ με το 8λεπτο έπος “Don’t Do It”, με μια φοβερή μουσική κλιμάκωση όπου η εναλλαγή ατμόσφαιρας και groove ρυθμού, οδηγούν σε ένα ανελέητο thrash ξέσπασμα. Αποδεικνύουν έτσι, χωρίς υπερβολή, πως όπως κάθε γενιά έτσι και ετούτη εδώ μπορεί να έχει τα δικά της thrash metal πρότυπα και ένα από αυτά είναι και οι Havok.

Αντί επιλόγου και διεξαγωγής συμπερασμάτων και σε περίπτωση που δεν καλύφθηκες από τα παραπάνω, μια πρόταση – προτροπή. Μην ακούς τις τελευταίες φράσεις του Sanchez που ουρλιάζει “don’t do it”. Εσύ απλά do it και κάτσε και λιώσε το άλμπουμ. Έτσι απλά.

Web: http://havokband.com/
Facebook: https://www.facebook.com/havokofficial
Instagram: https://www.instagram.com/havokbandofficial/
Twitter: https://twitter.com/HAVOKthrash

1013

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.