VOID ERA: “Guilt”

REVIEW

Είδος: Alternative / Heavy Rock
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου 2024

Ένα περίεργο υβρίδιο είναι αυτό που προτείνουν οι Void Era, μια νεότευκτη μπάντα, με την κυκλοφορία του “Guilt”. Οι Αθηναίοι διατείνονται ότι ανήκουν στην alternative / heavy πλευρά του μουσικού φάσματος ενσωματώνοντας πολλά στοιχεία από garage rock / post punk.

Η μουσική τους είναι σίγουρα παλαιάς κοπής με αρκετές δονήσεις από late 60’s rock n’ roll και early 70s hard n’ heavy. Κυρίως συνθετικά γιατί η παραγωγή δεν έχει αντίστοιχη “λαμπάτη λογική” και ανήκει μάλλον στον punk ήχο, ηχητικά είναι αρκετά σκληρό και ίσως λίγο άγαρμπο. Επίση οι Void Era παρουσιάζουν και έναν ιδιαίτερο πειραματισμό, εναλλάσσοντας πολλές φορές ψυχεδελικές ήρεμες στιγμές με ξεσπασματικές εκκενώσεις (όπως για παράδειγμα στα “Feels the Same” και “Bless” που ξεκινούν σε stoner / desert ύφος πριν στραφούν σε groovy ηχοτόπια).

“Ξερή” distorted riffολογία και συμπαθητικά ακόρντα στα bluesy parts από την Ήλια Τσάρα (η οποία βρίσκεται και πίσω από το μικρόφωνο) και τον Θεοφάνη Μαυροπάνο και συμπαγές ρυθμικό δίδυμο με ποικιλία ρυθμών από τον Κώστα Τσάρα στα drums και ευδιάκριτες μπασογραμμές από τον John Levojohn. Η φωνή της Ήλιας είναι καλή αλλά σίγουρα θέλει λίγες μικρές προπονήσεις στην προφορά. Πέρα από αυτό, ερμηνευτικά έχει ευρεία εκφραστική γκάμα παλινδρομώντας ανάμεσα σε street και λυρικές (στο πλαίσιο της ψυχεδέλειας) αποχρώσεις ανάμεσα στα κομμάτια.

Μου άρεσε η μίξη των Black Sabbath με post punk “άρωμα” στο “Sign”, το “No Guilt” μου έφερε στο νου το “Kashmir” των Led Zeppelin αναγώμενο σε παρόμοιο στυλ, οι οποίοι Zeppelin παρελαύνουν πνευματικώς και στο “Until the End” (που ξεκινάει με blueasy τρόπο πριν καταλήξει σε γκρούβα του στυλ των Hellacopters) αλλά και στο punk ‘n’ roll “Until the End”. Γενικά αρκετά μεγάλη ποικιλία ως άκουσμα με μη επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Το “Guilt” είναι μια αξιόλογη συνθετικά πρόταση. Έχει κάποιες αδυναμίες που αφορούν το πεδίο της παραγωγής (και που ποτέ δεν ξέρει κάποιος αν είναι θέμα budget ή attitude της μπάντας) αλλά η τραγουδοποιΐα είναι ενδιαφέρουσα και σχετικά αυθεντική. Ίσως στην επόμενη δουλειά τους θα ξεκαθαρίσει και η οριστική δυναμική που έχουν ως μπάντα. Πρόσημο θετικόν προς το παρόν.

Facebook: https://www.facebook.com/void.era.band
Bandcamp: https://voidera.bandcamp.com/album/guilt

347

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.