SOULFLY: From Nay to Yay

TRIBUTE

Το 1996 η μεταλική κοινότητα επλήγει ανεπανόρθωτα.

Οι Sepultura εμφανίζονται στο Monsters of Rock στο Castle Donnington χωρίς τον Max Cavalera, ο οποίος έσπευσε να συμπαρασταθεί στη σύζυγο του και manager της μπάντας, Gloria Bujinowski, της οποίας ο γιος βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Μετά από αυτό υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της μπάντας που ήθελε να απολυθεί η Gloria, αφού όπως είπαν είχε άνιση αντιμετώπιση αυτών σε σχέση με τον σύμβιο της, Max. O Max δεν το δέχτηκε και η τελευταία εμφάνιση του με τους Sepultura ήταν στις 16 Δεκεμβρίου του 1996.

Ο ίδιος δήλωσε αργότερα: “Ξεκίνησα τους Sepultura όταν πήγαινα σχολείο. Συνήθιζα να γράφω το όνομα στα σχολικά μου βιβλία. Αυτό που περνά τώρα, είναι σαν να παρακολουθώ τον ίδιο μου τον γιο να πεθαίνει. Κλαίω καθημερινά, νιώθω πληγωμένος, λυπημένος, θυμωμένος, σαν να έχω πεθάνει ο μισός”.

Ο Max Cavalera όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Το 1997 στο Λος Άντζελες ίδρυσε τους Soulfly και έδωσε και πάλι νέα πνοή στο metal, κυκλοφορώντας ως σήμερα 12 ολοκληρωμένα albums. Με αφορμή την εμφάνιση των Soulfly, πλαίσια του Rockwave Festival, κάνω μια ταξινόμηση των albums των, από το “Όχι” ως το “ΝΑΙ!!!”.

12. “3” (2002), Roadrunner Records)

Αν και δεν τα πάει πολύ άσχημα εμπορικά, το “3” (σήμα το Ωμ), πέρασε και δεν ακούμπησε την ψυχή μου και ως σήμερα ξεχνάω πως οι Soulfly το κυκλοφόρησαν.

Ο πρώτος του τίτλος ήταν “Downstroy” και σε μια μετέπειτα συνέντευξη του, ο Max που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την παραγωγή, δήλωσε πως μετάνιωσε την αλλαγή του τίτλου.

Η συμμετοχή του Christian Machado (Ill Nino), η διασκευή στο “One Nation” των Sacred Reich και η folk αναφορές στον δίσκο, δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα που δείχνουν μια κουρασμένη και όχι τόσο εμπνευσμένη μπάντα.

11.“Enslaved” (2012, Roadrunner Records)

Νέο αίμα σε τύμπανα και μπάσο, με τους David Kinkade (Borknagar) και Tony Campos (Asesino) αντίστοιχα να πιάνουν δουλειά, ενώ στην παραγωγή είναι ο Zeuss (Hatebreed, Agnostic Front, Madball κ.α.).

Σαν καλεσμένοι βρίσκονται στο album οι Dez Fafar (Coal Chamber, Devildriver) και Travis Ryan (Cattle Decapitation) και το album αυτό πλησιάζει το death metal όσο κανέναν άλλο στον κατάλογο τους.

10.“Archangel” (2015, Nuclear Blast)

Σε παραγωγή Matt Hyde (Deftones, Parkway Drive και άλλα πολλά), δεύτερο album μέσω της Nuclear Blast και το μικρότερο σε διάρκεια album των Soulfly, φτάνοντας μόνο τα 36:30 λεπτά, ενώ είναι και το τελευταίο album με τον Τony Campos, ο οποίος μεταγράφηκε στους Fear Factory. 

O Στέφανος Στεφανόπουλος εμφανώς απογοητευμένος από την αγαπημένη του μπάντα έγραψε: “Εν ολίγοις, το “Archangel” κινείται στα ίδια επίπεδα με το “Savages”, κάτι που σημαίνει πως ναι μεν ακούγεται ευχάριστα, αλλά δεν έχει να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό, ενώ η έλλειψη φρέσκιας αντίληψης στις συνθέσεις, όπως και η απομάκρυνση από τα ethnic στοιχεία, δε βοηθάει. Και κακά τα ψέματα, άπαξ και το εν λόγω δισκάκι κυκλοφορούσε από μια άσημη μπάντα, δεν θα λάμβανε ανάλογης προσοχής.” (Review)

09.“Omen” (2010, Roadrunner Records)

Στην παραγωγή εδώ ο Max κάνει παρέα με τον Logan Mader (ex-Machine Head) και συμμετέχουν οι Tommy Victor των Prong και ο Greg Puciato των Dillinger Escape Plan.

Στην deluxe edition υπάρχουν και δυο διασκευές όπου οι γιοι του Zyon και Igor Jr. παίζουν τύμπανα, ο πρώτος στο “Refuse/Resist”, o δεύτερος στο “Your Life, My Life” των Excel.

Πιάνει το νούμερο ένα στις λίστες της ελληνικής IFPI, αλλά είναι το τελευταίο album για τους Joe Nunez και Bobby Burns, τύμπανα και μπάσο αντίστοιχα.

“Λείπει η πρωτοτυπία που ξεκίνησε με το πρώτο, ομώνυμο, album τους, απογειώθηκε με το “Primitive”, καταστάλαξε με το “3” και ωρίμασε με το “The Prophecy”. Δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται στην έλλειψη των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, όπως προαναφέρθηκε, αλλά όσο ευχάριστα και αν ακούγεται το “Omen”, δε θα το συγκατέλεγα στις καλύτερες δουλειές τους.” έγραψε τότε ο Στέφανος Στεφανόπουλος (review).

08.“Conquer” (2008, Roadrunner Records)

Οι Soufly βουτάνε πιο βαθιά στην στροφή τους προς στο thrash metal που ξεκίνησε με το “Dark Ages” και η κυκλοφορία του Cavalera Conspiracy, με την μετά από καιρό μουσική συνάντηση των αδερφών Cavalera, μόνο τυχαίο γεγονός δεν αποτελεί.

Guess Who είναι πάλι στην παραγωγή, αλλά η μίξη έγινε από τον μοναδικό Andy Sneap και ο Max δηλώνει πως στον δίσκο αυτό επηρεάστεηκε από τους Bolt Thrower, Napalm Death και Slayer. Το ακούμε, φίλε!

Συμμετοχές; Έχουμε, αμέ. David Vincent των Morbid Angel και Dave Peters των Throwdown.

07.“Totem” (2022, Nuclear Blast)

Το πιο πρόσφατο δημιούργημα των Soulfly, με το οποίο θα επισκεφτούν την Πλατεία Νερού.

Στην παραγωγή βρίσκεται ο Arthur Rizk μαζί με τον Max, με τον πρώτο ουσιαστικά να αναπληρώνει την απώλεια του Mark Rizzo, με τους Chris Ulsch και Johnny Powers να προσφέρουν μερικά solos, ενώ και ο John Tardy των Obituary τείνει χείρα βοηθείας.

“Γενικά μια χαρά δίσκος το “Totem” που θα ικανοποιήσει εν γένει τους φίλους των Soulfly όσο και όλων αυτών που γουστάρουν περίσσεια brutalαρία στο metal τους. Αν και δεν πρόκειται για “εύκολο” άκουσμα, απαιτεί την προσοχή του ακροατή και σίγουρα δεν ανήκει στις αμιγώς ψυχαγωγικές δουλειές. Πάντως εμπεριέχει ισχυρές δόσεις headbangισμού.” Τάδε έφη, Ιορδάνη Κιουρτσίδης και ποιος είμαι εγώ να τον αμφισβητήσω. (review)

06.“Savages” (2013, Nuclear Blast)

9 δίσκους μετά, οι Soulfly αλλάζουν “σπίτι” μεταπηδώντας στην Nuclear Blast και μάλιστα πλέον, ο γιος του Max, Zyon αντικαθιστά τον David Kinkade στα τύμπανα, ενώ και ο μικρότερος γιος, Igor Jr συμμετέχει στο τραγούδι “Bloodshed”.

Στην παραγωγή ο Terry Date (Metal Church, Dream Theater, Soundgarden κ.α.) και συμμετέχουν οι Jamie Hanks (I Declare War), Neil Falon (Clutch) και ο Mitch Harris των Napalm Death, ενώ και ο Tony Campos ακούγεται να τραγουδάει στον δίσκο.

“Τα “Bloodshed”, “Fallen”, “Ayatollah of Rock N’ Rolla”, “Master of Savagery” και “This Is Violence” αποτελούν τα καλά δείγματα γραφής τους νέου δίσκου, ο οποίος ξαναλέω, υπερέχει των τελευταίων πονημάτων του σχήματος, χωρίς όμως να παρουσιάζει κάτι το ουσιαστικά φρέσκο. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως το “Savages” παρουσιάζει σαφή στοιχεία ανάκαμψης από τον συνθετικά προβλέψιμο κατήφορο των Soulfly, κάτι το οποίο δίνει ελπίδες για τη συνέχεια” κατέληξε τότε ο Στέφανος Στεφανόπουλος ακούγοντας το album (review).

05.“Soulfly” (1998, Roadrunner Records)

Οι φίλοι του Max Cavalera μέσα σε δυο έτη πέρασαν από την απόλυτη θλίψη στην ασυγκράτητη χαρά, αφού το νέο σχήμα του Βραζιλιάνου μουσικού ήταν groovy όσο ποτέ και άνοιξε τον ασκό του αιόλου επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο κόσμο να ξεκινήσει τη δική του πορεία στην αγαπημένη μας τέχνη.

Σε παραγωγή του πολύ Ross Robinson, οι Soulfly βλέπουν το ντεμπούτο τους να γίνεται χρυσό και με κομμάτια διαχρονικά να το καθιστούν ιστορικό. “Eye for an Eye” με τους Burton C. Bell και Dino Cazares (Fear Factory) να συμμετέχουν, “Bleed” με τους Fred Durst και DJ Lethal (Limp Bizkit) και το μοναδικό “Umbabarauma” βάζουν τους Soulfly με πατιλίκια στο παιχνίδι.

04.“Ritual” (2018, Nuclear Blast)

Συνεχίζοντας την πορεία τους χέρι χέρι με τη Nuclear blast, οι Soulfly εμφανίζονται εδώ με τον Mike Leon στο μπάσο, αλλά θα χαιρετήσουν μετά από αυτό τον Marc Rizzo.

Στην παραγωγή είναι ο Josh Wilbur και σαν guests συμμετέχουν οι Randy Blythe (Lamb of God), Ross Dolan (Immolation) και Mark Damon (The Pretty Reckless).

O Αχιλλέας Noir ενθουσιασμένος από το “Ritual” είχε καταλήξει πως “οι Soulfly κατάφεραν να κυκλοφορήσουν έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας τους, 21 χρόνια μετά από την δημιουργία της μπάντας. Ακούγονται σχετικοί με την εποχή τους και δεν θα απογοητεύσουν τους οπαδούς της σκληρής μουσικής που θα τους (ξανά-)ακούσουν εν έτη 2018. Εν ολίγοις, αν είστε μεταλάδες και θέλετε να αγοράσετε έναν δίσκο φέτος, αγοράστε το  “Ritual”, δεν θα το μετανιώσετε.” (review)

03.“Primitive” (2000, Roadrunner Records)

Οι Soulfly είναι πλέον μέρος της αναπτυσσόμενης nu metal σκηνής και ο δίσκος πουλάει πάνω από 225.000 κομμάτια.

Σε παραγωγή των Toby Wright (Alice in Chains κτλ.) και του γιου του John Lennon και της Yoko Ono, Sean, το “Primitive” διχάζει κοινό και κριτικούς, αλλά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου album τους.

Κομμάτια σαν τα “Back to The Primitive”, “Pain” (με συμμετοχή Chino Moreno), “Jumpdafuckup” (με Corey Taylor), “Terrorist” (με Tom Araya), κάνουν τους ακροατές να χοροπηδούν χωρίς σταματημό και οι Soulfly ακούγονται λίγο πιο θαρραλέοι ηχητικά.

02.“Dark Ages” (2005, Roadrunner Records)

Σερί σημαντικών δίσκων ξεκινάει με αρχή το “Prophecy” και ο Max φαίνεται πλέον να μεταμορφώνεται σε αξιόλογο παραγωγό, με τις reggae επιρροές να εισχωρούν για πάντα στο dna της μπάντας. Ο Cavalera επηρεασμένος από το θάνατο του 8 μηνών εγγονού του “Moses” και του φίλου του, Dimebag Darrell (Pantera) σκουραίνει την ηχητική απόχρωση της μουσικής των Soulfly, που κυκλοφορούν ένα ακόμη διαμάντι. Το τραγούδι “Corrosion Creeps” είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Chuck Schuldiner (Death) και ο γιος του, Richi Cavalera τραγουδάει στο “Staystrong” εις μνήμην του μικρού Moses και του θετού γιου του Max, Dana. Οι κριτικοί στάζουν μέλι και λίγα έγραψαν.

01.“Prophecy” (2004, Roadrunner Records)

Αμάν! Οι Soulfly αλλάζουν μέλη με μόνο τον ιδρυτή τους Max Cavalera και φαίνεται να “ξυπνούν”, μετά το “φιάσκο” του “3” και πουλάνε πάνω από 275.000 κόπιες. Δυο μπασίστες θα σπεύσουν να συνεργαστούν για το album και δεν είναι τυχαίοι. Ο ένας είναι ο David Ellefson (Megadeth) και ο άλλος είναι ο Bobby Burns (Primer 55), ενώ την παραγωγή αναλαμβάνει και πάλι ο Max.

Οι ethnic επιρροες είναι εμφανείς και πηγάζουν από την παραμονή του Cavalera για κάποιο καιρό στη Σερβία και το album είναι βαρύτερο και πιο μεταλικό από όλα τα προηγούμενα (ακόμη και η reggae έξαρση του “Moses” είναι μοναδική), βγάζοντας μια ιδιαίτερα ώριμη συνθετική ικανότητα.

Στις 27 Ιουνίου λοιπόν, η Πλατεία Νερού και το Release Athens Festival θα υποδεχτεί τους Soulfly, μαζί με τους Parkway Drive, Triptykon και Skybinder (Δελτιο Τυπου).

*Μπορείς τώρα να επωφεληθείς από τις συνδυαστικές προσφορές για τις metal ημέρες του Release Athens Festival και να πιεις τα υπόλοιπα σε μπίρες:

ΔΙΗΜΕΡΟ / Disturbed, Bullet For My Valentine, Nova Twins (26/6/23, Πλατεία Νερού) + Parkway Drive, Soulfly, Triptykon performing Celtic Frost (27/6/23, Πλατεία Νερού) προς 65€ 

ΤΡΙΗΜΕΡΟ / Disturbed, Nova Twins & more tba (26/6/23, Πλατεία Νερού) + Parkway Drive, Soulfly, Triptykon performing Celtic Frost (27/6/23, Πλατεία Νερού) + Amon Amarth, Kreator, Heaven Shall Burn, Bleed From Within (28/6/23, Πλατεία Νερού), προς 100€

Διάθεση εισιτηρίων:
 Τηλεφωνικά στο 11876
Online στα releaseathens.gr / viva.gr
Φυσικά σημεία: Καταστήματα  Nova, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης
 
Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr

603

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.