SOULFLY: “Totem”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Thrash / Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 5 Αυγούστου 2022

Επιστροφή και για τους Soulfly του Max Cavalera ο οποίος μετά το “Reluctant Hero” των Killer Be Killed δείχνει ότι μάλλον δεν μπορεί να μείνει άπραγος για πολύ καιρό. Από την άλλη, αυτή η έξαρση δημιουργικότητας είναι και λίγο σαν δίκοπο μαχαίρι γιατί το υλικό που παρουσιάζεις πρέπει να δικαιολογεί την ύπαρξή του.

Το “Totem” λοιπόν, 12ο album των Soulfly, εν μέρει εκπληρώνει κάποιες από τις προσδοκίες των οπαδών τους. Σίγουρο credit είναι ο τρομακτικά βαρύς ήχος που τσακίζει κόκκαλα, μιλάμε για σεμινάριο όγκου και βαρύτητας. Μετά από τις ακροάσεις κατέληξα ότι ο ορίζοντας των Soulfly στον συγκεκριμένο δίσκο τείνει προς την τεχνοτροπία ενός μεγαλειώδους ορόσημου των ’90s, το θυελλώδες “The Gathering” των Testament που συνετάραξε τα δεδομένα του thrash / death metal στα τέλη της συγκεκριμένης δεκαετίας. Όχι ότι οι Soulfly επιδίδονται σε αντιγραφές ή μιμητισμούς αλλά η δύναμη και η οργή που απορρέει από το “Totem” παρομοιάζεται απόλυτα με το πνεύμα της συγκεκριμένης δισκάρας.

Χειμαρρώδης riffολογία, συμπαγέστατο ρυθμικό υπόβαθρο και άκρατη οργή από τον Max, όλα είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα. Υπάρχουν όμως κάποιες – μικρές – ενστάσεις που αφορούν τη συνθετική δυναμική του album και αυτή τη μανία που έχει πιάσει πολλές μπάντες να προσπαθούν να εμπλουτίσουν το υλικό τους με “progressiveισμούς” προς χάριν της διαφορετικότητας και που είναι κατά κανόνα άσχετες εμπνεύσεις που τελικά αφαιρούν πολλά από κομμάτια που θα μπορούσαν να αποδοθούν αριστουργηματικά. Για παράδειγμα, στα “Totem” και “Spirit Anima” που παρεμβάλλονται εμβόλιμα μέρη χωρίς λόγο ύπαρξης και κόβουν απότομα τη γρήγορη ροή θαυμάσιων ιδεών ως εκείνη τη στιγμή. Πραγματικά ανεξήγητη πρακτική για τον γράφοντα που υιοθετείται από πολλά σχήματα. Στο φινάλε ας βγει ένα σύνολο λιγότερο κατά 10 λεπτά, και τι έγινε; Βέβαια υπάρχουν και εξαιρετικά δείγματα όπως τα “Filth Upon Filth” (πολύ καλό επικό riffing που θυμίζει Grand Magus), “Scouring The Vile” (που θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια μίξη των Sepultura με το πνεύμα των παλαιών Kreator), “Ecstasy Of Gold”, “Ancestors” και το θαυμάσιο instrumental “Soulfly XII” που σε κάνει να δημιουργείς στο νου “what if?” σενάρια αναλογιζόμενος τη δημιουργία ανάλογου υλικού που σπανίως εμφανίζεται σε τέτοιες δουλειές – δοκίμια δύναμης.

Γενικά μια χαρά δίσκος το “Totem” που θα ικανοποιήσει εν γένει τους φίλους των Soulfly όσο και όλων αυτών που γουστάρουν περίσσεια brutalαρία στο metal τους. Αν και δεν πρόκειται για “εύκολο” άκουσμα, απαιτεί την προσοχή του ακροατή και σίγουρα δεν ανήκει στις αμιγώς ψυχαγωγικές δουλειές. Πάντως εμπεριέχει ισχυρές δόσεις headbangισμού. Ακούς και τσεκάρεις φίλε αναγνώστη.

Facebook: https://www.facebook.com/SoulflyOfficial
Official website: https://www.soulfly.com/

474

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.