SOULFLY: “Ritual”

Ο πολυάσχολος Max Cavalera επανέρχεται στους Soulfly μετά από το  τέταρτο album των Cavalera Conspiracy και είναι σε δαιμονισμένη φόρμα! Από την προηγούμενη κυκλοφορία τους “Archangel” (2015) φαινότανε ότι φυσάει ένας αέρας ανανέωσης στο συγκρότημα και αυτό επιβεβαιώνεται με το φετινό “Ritual”.

Στο επώνυμο τραγούδι, που ανοίγει εντυπωσιακά το νέο πόνημα των Βραζιλιάνων, ακούγονται tribal ρυθμοί στα τύμπανα και ψαλμωδίες ιθαγενών πριν να ξεχυθεί από τα ηχεία το groove που έκανε τους Soulfly διάσημους. Η συνέχεια, με τα εννιά επόμενα τραγούδια, δείχνει ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια επιστροφή στον ήχο του “Prophecy” (2000) αλλά μια γενικότερη αναδρομή στην καριέρα του συγκροτήματος με τρόπο όμως, ο οποίος κάνει το “Ritual” να ακούγεται φρέσκο και επίκαιρο.

To άσμα “Dead Behind The Eyes” που ακολουθεί, με την συμμετοχή του Randy Blythe (Lamb Of God), είναι ένας Thrash Metal οδοστρωτήρας ικανός να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του. Οι επόμενες έξι συνθέσεις μοιράζουν τον χρόνο τους ισόποσα ανάμεσα σε  Thrash και Death Metal riffs, αλλά και Groove Metal σημεία που θα ζήλευαν οι –παλιοί- Machine Head. Ο γιός του Max, Zyon Cavalera, δίνει ρεσιτάλ πίσω από το drum kit, ενώ παράλληλα ο, παραγνωρισμένος αλλά ικανότατος, κιθαρίστας Marc Rizzo εξυπηρετεί τα τραγούδια με μοντέρνες κιθαριστικές ιδέες και solos όπου χρειάζονται. Ακόμη, άξιο, όχι μόνο αναφοράς αλλά και εκτίμησης, είναι το “Feedback!” το οποίο είναι το “Ace Of Spades” των Soulfly! Όχι μόνο γιατί το πρώτο μισό του θυμίζει τον ύμνο των Motörhead αλλά γιατί εάν παιχτεί σε ένα Metal στέκι θα καταφέρει να κουνήσει κάθε κεφάλι κάθε Metalhead που παρίσταται σε αυτό.

 Οι Soulfly κατάφεραν να κυκλοφορήσουν έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας τους, 21 χρόνια μετά από την δημιουργία της μπάντας. Ακούγονται σχετικοί με την εποχή τους και δεν θα απογοητεύσουν τους οπαδούς της σκληρής μουσικής που θα τους (ξανά-)ακούσουν εν έτη 2018. Εν ολίγοις, αν είστε μεταλάδες και θέλετε να αγοράσετε έναν δίσκο φέτος, αγοράστε το  “Ritual”, δεν θα το μετανιώσετε.

533

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.