ROTTEN MIND: “Unflavored”

ALBUM

Δισκογραφική εταιρεία: Lövely Records
Είδος: Post Punk, Garage Punk, punk rock
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Μαρτίου 2022

Πάνε λίγα χρόνια από τότε που έμαθα τους ROTTEN MIND στο Ίδρυμα 214 (πρώην Καταγραμμένο Σύνδρομο) σε αυτό το γνωστό και μη εξαιρετέο υπογειάκι, το οποίο δεν θεωρώ ότι είναι υπερβολή να το χαρακτηρίσω ως σχολή για εμάς τους οπαδούς της ευρύτερης punk σκηνής. Είναι ένας αυτό οργανωμένος χώρος όπου πραγματοποιούνται συναυλίες εγχώριων και ξένων συγκροτημάτων, χωρίς χορηγούς και μεσολαβητές, χωρίς πόρτα, αλλά με ελεύθερο αντίτιμο, όπου θα μάθεις νέες DIY μπάντες από post punk μέχρι crust and everything in between.

Έτσι κάπως έμαθα και τα παιδιά που μας επισκέφτηκαν από την Σουηδία, νεοσύστατο μουσικό σχήμα ακόμα, μιας και δημιουργήθηκαν το 2015 στην Uppsala και μέχρι τότε είχαν κυκλοφορήσει μόνο το “I’m alone even with you”, αλλά μας είχαν αφήσει με ανοιχτό το στόμα με το γκαζιαρικο. αλλά μελωδικό garage punk τους.
Μετά το δυναμικό ντεπούτο τους, υπήρξαν πολύ ενεργή μπάντα με εμφανίσεις σε μέρη όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Τσεχία, μοιράστηκαν την σκηνή με συγκροτήματα όπως οι Hurula, Asta Kask και οι The Sounds και έχουν γράψει για αυτούς περιοδικά όπως το NME, Vice, Vive Le Rock και το Swedish Gaffa.

Το ’17 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο, το ’18 το “Fading Into Oblivion” και το “Rat City Dog” το ’20. Κάθε 2 χρόνια μέσο όρο συνθέτουν και ηχογραφούν δηλαδή, φρέσκο υλικό με νέες ιδέες αλλά πιστό στις επιρροές τους που είναι στις αρχές της δεκαετίας του 80 με τους Άγγλους The Vibrators να συναντούν τους Christian Death και τους T.S.O.L. στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, συγκρίνουν τον εαυτό τους με συγκροτήματα όπως οι Crusades, Iceage, Radioactivity, Metz και οι High Tension Wires. Εγώ θα πρόσθετα ότι μου θυμίζουν μια μίξη των συμπατριωτών τους Wasted με τους Human Tetris. Σε γενικές γραμμές όσο έχω παρακολουθήσει τη δισκογραφία τους, δείχνουν να γίνονται πιο σκοτεινοί, να πηγαίνουν τα garage και punk rock στοιχεία στο παρασκήνιο και να πρωταγωνιστούν τα post punk και death rock στοιχεία στην μουσική τους.

Το “Unflavored” πιστός διάδοχος του “Rat City Dog”, πιο δουλεμενο, ψαγμενο και ιντελεξουαλ χωρίς να χάνει όμως σε αλητεία και δυναμική. Οι συνθέσεις έχουν γίνει ακόμα πιο τεχνικές χωρίς να χάνουν την απλοϊκότητα που διέπει το protopunk, η παραγωγή φρέσκια και καθαρή αλλά χωρίς να χάνει την vintage-ιά που απαιτείται, ενώ η φωνή του Jakob Arvidsson παραμένει το ίδιο καθαρή και πρίμα που παρότι δεν συνηθίζεται σε αυτό το είδος δίνει έναν επιθετικό ρομαντισμό στα 12 νέα κομμάτια διάρκειας 40 ακριβώς λεπτών.
Με το που πάτησα play μπαίνει το “Infammable” σε punk rock ταχύτητες με το εφέ της κιθάρας να παραπέμπει στην dark-ίλα των Grave Pleasure. Στο ίδιο ύφος αλλά σε πιο αργό τέμπο συνεχίζει με την μπασογραμμη “Seprent Eyes” και τα κλασσικά 16α. Ώπα σκέφτηκα, έχουν σκοτεινιάσει αρκετά τον ήχο τους και μειώσει υπερβολικά τα garage στοιχεία με το που μπαίνει το “Die Young”, με το σκαλωματικο ρεφρέν και τις κιθάρες να μην υστερούν σε τίποτα από τα συνθια. Συνεχίζουμε με το πιο gang of four-ικό “(I ain’t) One To Talk To” και 5ο μπαίνει το “Νο Dedication” να θυμίζει έντονα τους δικούς μας Chain Cult. Tο “Unfavored” μας υπενθυμίζει ότι το rock steady είναι χαρακτηριστικό και του post punk πέραν του ska, ενώ ακολουθεί το “Empty Generation” σε πιο post punk φόρμα και το “Lose Lose| να γκαραζιζει λίγο, αλλά χωρίς να χάνει την ατμόσφαιρα του ύφους της προόδου τους. Σε mid tempo συνεχίζει το “Mysterious Man” και ακολουθεί το “Drifter” το οποίο ανέβασαν σαν single και ήταν σωστός προάγγελος του σκοτεινού αλλά πιασαρικου χαρακτήρα του άλμπουμ. Το άλμπουμ τελειώνει με τις χορευτικές μελωδίες του “Degerates” και τις πιο αργές και ατμοσφαιρικές του “Filled with Poison” που θυμίζουν Cure.

Στην ολότητα του το άλμπουμ, ενώ αποτελεί κομμάτι μιας κορεσμένης και παλαιάς, αλλά όχι ξεπερασμένης μουσικής σκηνής, δίνει φρέσκο και ανανεωμένο χαρακτήρα σε αυτό το στερέωμα. Ακούγεται γλυκά και ρομαντικά από την μια, αλλά και δυναμικά και ανεβαστικά από την άλλη, από την αρχή ως το τέλος. Για μια ακόμη φορά οι Σουηδοί μας εκπλήσσουν και δείχνουν ότι σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να κρίνουμε το περιεχόμενο από το εξώφυλλο μιας και το pop art του cover ακούγεται στον ήχο τους διαχρονικά κάνοντας εύπεπτη από την μια, αλλά ιδιαίτερη και ψαγμένη από την άλλη την μουσική τους.

Facebook: https://www.facebook.com/rottenmindua
Bandcamp: https://rottenmind-official.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/rottenmindua/
Official website: https://llyrecords.com/rotten-minds/

1133

Avatar photo
About Χρήστος "Brodie" Κωνσταντινίδης 27 Articles
Κινείται από τις DARKικές κατακόμβες του POST PUNK, του MINIMAL SYNTH, αλλά και του BLACK METAL παλεύοντας να κάνει μια POSITIVE HARDCORE έφοδο στα θερινά ανάκτορα ευθυμώντας με PUNK ROCK και SKA PUNK. Επιθυμεί να σπάσει THRASH-ίζοντας την DΟΟΜ συνθήκη που επιβάλλεται στο WORKING CLASS OI! κάτεργο και να ελευθερωθεί μέσω μιας CRUST αισθητικής φτάνοντας σε μια EMO ενσυναίσθηση και ALTERNATIVE κάθαρση.