MARS RED SKY: “Dawn Of The Dusk”

ALBUM

Είδος: Heavy Psych /Progressive/ Doom
Δισκογραφική: Mars Red Sound/ Vicious Circle Record
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Δεκεμβρίου 2023

Το προ μηνών split EP των Mars Red Sky με τους Queen of the Meadow (στους οποίους επίσης παίζει ο Julien Pras μαζί με την Helen Ferguson) έδειξε μία διαφορετική κατεύθυνση όσον αφορά το μουσικό κομμάτι αλλά και το αισθητικό θα έλεγα. Όμως με τις λιγοστές ακροάσεις που έκανα δεν με κέρδισε με την πρώτη και δεν αντιλήφθηκα το μέγεθος του όλου πράγματος αλλά και της αλλαγής.

Ως απόρροια του ότι η κυκλοφορία αυτή ουσιαστικά ήταν ο προάγγελος της πέμπτης ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς της τριάδας από το Bordeaux, με προϊδέασε αρνητικά ως προς το αποτέλεσμα, και για το λόγο αυτό δεν το είχα στις άμεσες προτεραιότητες από πλευράς ακρόασης και παρουσίασης, παρόλο που το άκουσα κάποιες μεμονωμένες φορές.

Πλέον οδεύοντας σε εορταστικό mood με την εργασιακή αποσυμπίεση να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της, και χωρίς το άγχος για τις λίστες της χρονιάς δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί, αισθανόμουν ότι κάτι άφησα στη μέση και επέστρεψα (ή με τράβηξε αυτό με κάποιο τρόπο…) στο “Dawn of The Dusk” με την απαιτούμενη προσοχή για τους Γάλλους και δικαιώθηκα πραγματικά. Όχι δεν κέρδισαν κάποια θέση στην φετινή λίστα, αλλά ακόμα καλύτερα εδραιώθηκαν σε περίοπτη θέση στις μουσικές μου προτιμήσεις αλλά και σαν συγκρότημα για άλλη μία φορά.

Η μπάντα συνεχίζει να διατηρεί άρρηκτες σχέσεις από ηχητικής πλευράς με τις πρώτες κυκλοφορίες της, όπως το ομώνυμο ντεμπούτο της αλλά και το “Stranded in Arcadia” με τα ψυχεδελικά desert κατάλοιπα να παραμένουν. Όμως δεν σταματάνε εκεί και πλέον εξελίσουν τον ήχο τους με την προσθήκη νεωτεριστικών στοιχείων, όπως sound effects, drones, harmonica, rhodes piano, κάνοντας βήματα προόδου παραπέρα. Οι μελωδίες τους είναι βουτηγμένες στην έξτρα αντήχηση φέρνοντας τους κοντά στους Dead Meadow, αν οι τελευταίοι εκτός από φυσιοδίφες δεχόντουσαν την φύση την ίδια σαν τροφό τους,  πειραματιζόμενοι με παραισθησιογόνους μύκητες και λογής “χαλαρωτικά” χόρτα.

Το Forest Rock μετατρέπεται σε Progressive Doom και συναντά τη Dark Folk τραγουδοποιία της Queen of The Meadow εξερευνώντας μουσικά πεδία με απεριόριστη έμπνευση. Επιπρόσθετα οι συνθέσεις τους δέχονται μία έντονη fuzz ακουστική επεξεργασία και στήνουν ψυχεδελικές γέφυρες μεταξύ των Γαλλικών πόλεων Bordeaux και Lille, αλλάζοντας μουσικά κλειδιά με τους συμπατριώτες τους Glowsun πάντα στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Εκεί που πραγματικά πρωτοπορούν και διαφοροποιούνται από τις κοινές μάζες είναι η ικανότητά τους να χαράξουν δημιουργικές “σφαίρες” συνολικά, και μεμονωμένες μοναδικές συνθέσεις ατομικά, όπως το “The Final Round” που είναι άξιο θαυμασμού. Με ολίγον τι mid-Kraut και ολίγον mid-Gothic σε συνδυασμό με μία post-Punk πινελιά, ακούγονται σαν μία σύμπραξη του Moby με τους Wolfsheim και τον Mat McNerney .

Η μουσική του “Dawn of The Dusk” απορροφά τον ακροατή σαν δίνη και τον τοποθετεί σε ένα οπτικό και ζωντανό κενό μιας άλλης διάστασης, από το οποίο επιστρέφει φυσικά έχοντας βιώσει μία πραγματική αισθητηριακή εμπειρία.


Facebook: https://www.facebook.com/marsredskyband/

Bandcamp: https://marsredsky.bandcamp.com/album/dawn-of-the-dusk

325

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...