KATATONIA: “Sky Void Of Stars”

ALBUM

Είδος: Dark/Progressive Metal
Εταιρεία: Napalm Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Ιανουαρίου 2023

Από την αρχή φαινόταν πως αυτή η μπάντα θα χαράξει το λογότυπο της βαθιά μέσα στην καρδία μου, με τρόπο μάλιστα, ανεξίτηλο.

Από την εποχή του “Brave Murder Day”, η καταχνιά που ξεπηδούσε από τη μουσική των Katatonia απάλυνε τρόπον τινά, τις σκοτεινές γωνίες του εγκεφάλου μου και με το “Discouraged Ones” άρχισαν να γίνονται απαραίτητοι σαν το οξυγόνο. Περάσαμε παρέα πάρα πολλές ώρες, ειδικά με το αριστουργηματικό και αξέχαστο “Viva Emptiness”, το οποίο ακόμη και τώρα μου προκαλεί ανατριχίλα.

Οι Katatonia περνώντας τα χρόνια, κατάφερναν να μεταλλάσσονται και να ακούγονται φρέσκοι συνεχώς, χωρίς να “ξεπλένουν” τη μουντάδα που τόσο αγαπητούς τους έκανε σε όσους ονειρεύονται γοτθικά τοπία. Η φωνή του Jonas Renkse, πάντοτε πιστή στο καθήκον της, και με τον ίδιο πλέον να έχει βασικό συνθετικό ρόλο στην μπάντα, έχοντας σταθερό συνοδοιπόρο τον κιθαρίστα Anders Nyström, οδηγούν τους Katatonia για 13η φορά στις αγκάλες μας.

Τρίτη συνεχόμενη φορά με τη σύνθεση Renkse-Nyström-Sandin-Moilanen-Öjerson, 2 χρόνια μετά το γλυκόπιοτο “City Burials”, παραδίδουν την ίσως πιο “αισιόδοξη” μουσική που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει. Από το ξεκίνημα του “Austerity”, νιώθω να εκπέμπεται αυτοπεποίθηση από τους πέντε μουσικούς που εύκολα κερδίζουν τις αισθήσεις σου, έχοντας συνοδό και μια εξαιρετική παραγωγή, όπου το “Sky Void Of Stars” ακούγεται πολύ βαρύτερο από τον προκάτοχο του, φέροντας vibes 2000s.

Στα θετικά επίσης, είναι και η απόλυτη ηχητική ομοιογένεια των κομματιών που κρατούν την ατμόσφαιρα στα σωστά επίπεδα και ο δίσκος ρέει αυτούσιος σαν ρυάκι που γλύφει τους βράχους κάποιου περήφανου, κουρασμένου από το πέρασμα των αιώνων, όρους. Στα κομμάτια δεν λείπουν έξυπνα τεχνικά κιθαριστικά σόλο που επιβεβαιώνουν αρκετά και τον όρο progressive, ο οποίος τους ακολουθεί τελευταία (αν και είναι όσο σχετικός όσο η έννοια του χρόνου).

Στο κομμάτι “Impermanence” δε, δανείζει τη φωνή του ο κύριος Joel Ekelöf των συμπατριωτών και όσο δεν πάει συμβατών με τους Katatonia, Soen (o τραγουδιστής ντε!), σε μια ονειρική σύμπραξη δυο συγκροτημάτων που αρνούνται να αποτύχουν.

Θέλοντας να κλείσω το άρθρο, θα πω πως το “Sky Void Of Stars” είναι μια ακόμη κατάθεση ψυχής των Σουηδών και μια από τις πιο δεμένες προσπάθειες τους τα τελευταία χρόνια, που φέρει ως αποτέλεσμα να θέλω να ξαναπατήσω το repeat, μην έχοντας την ανάγκη να ακούσω κάποιο hit, αγνοώντας τα υπόλοιπα. Ένα ρομαντικό, αλλά όχι απαλό, δημιούργημα που γιγαντώνεται μέσα σου με κάθε ακρόαση και σε κάνει να θέλεις να βγεις στο μπαλκόνια να χειροκροτήσεις και ας νομίζουν οι γείτονες πως το κάνεις για το νοσηλευτικό προσωπικό σε καιρό πανδημίας.

Υποκλίνομαι ταπεινά στο μεγαλείο αυτής της “σκοτεινής” παρέας και πετάω νοητά ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τα μαύρα κοράκια που πετούν σε εκείνο το comic δυστοπικό αστικό τοπίο.

Υ.Γ. Με δυσκολία θα επιλέξω ως μεγαλύτερη στιγμή το “Atrium”.

Official Website: www.katatonia.com
Facebook: www.facebook.com/katatonia
Instagram: www.instagram.com/katatoniaband/
Twitter: www.twitter.com/katatoniaband

450

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.