HOWLING GIANT: “Glass Future”

ALBUM

Είδος: Psych/Desert/Prog rock
Δισκογραφική: Magnetic Eye Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Οκτωβρίου 2023

Σε αυτόν τον εύθραυστο κόσμο που κατοικούμε προσωρινά και με ημερομηνία λήξης από ότι φαίνεται, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σίγουρο χρονικό διάστημα μετά το παρόν σε καμία των περιπτώσεων, και πνιγμένοι στην αβεβαιότητα οδηγούμαστε σε ένα γυάλινο μέλλον.

Και αρκεί να σημειωθεί πως έχει ήδη ραγίσει πολλές φορές το ρημάδι το γυαλί με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται αισθητά. Αυτό το έχουν αντιληφθεί προ πολλού οι Howling Giant και κάπως έτσι σκεπτόμενοι με την Sci fi αισθητική που τους χαρακτηρίζει ξεδιπλώνουν το μουσικό τους μετά αποκαλυπτικό “αφήγημα” και το κάνουν με τέτοιο τρόπο που να φαντάζει χαρωπό. Η μπάντα αποτελείται από τρεις μυθοπλάστες που δεν βασίζονται στο ψέμα αλλά στην ειλικρίνεια και στον ορθολογισμό και μέσα από το πέπλο του φανταστικού λένε αλήθειες που πονάνε μέσα από τις συνθέσεις του “Glass Future”.

Αρκεί να αφαιρέσεις τυχόν παρωπίδες και να είσαι “ανοιχτό-(ή)ς” ώστε να αφουγκραστείς το μήνυμα που έχουν για μας.

Η αχανής αυτή Αμερικανική ήπειρος έως και σήμερα δεν έχει διερευνηθεί ολοκληρωτικά κρύβοντας διάφορες πτυχές σε πολλούς τομείς. Με έναν τέτοιο συσχετισμό μπορούμε να αναφερθούμε και στο μουσικό κομμάτι και στα αμέτρητα συγκροτήματα που κυκλοφορούν εκεί έξω, αλλά και δη σε μπάντες όπως οι εκ του Nashville προερχόμενοι Howling Giant οι οποίοι σε κάθε κυκλοφορία ωριμάζουν και μεστώνουν όπως τα Jack Daniels στα βαρέλια στο Tennessee.

Το Desert/Prog τρίο δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια και ελίσσεται μεταξύ ιδιωμάτων και σκηνών με περίσσια ευκολία και χαρακτηριστική άνεση δίνοντας το ηχητικό του στίγμα. Η εύθυμη διάθεση είναι προφανής και σε συνθέσεις όπως το “Siren Song” οι thunder pop μελωδίες που ακούγονται είναι ηχητικά προσκείμενες στους Torche σε μέγιστο βαθμό. Κατά γενική ομολογία όμως η τριάδα ταξιδεύει στον μουσικό σύμπαν των Tool με τον ρόλο του δορυφόρου υπό το όνομα των Elder. Εντωμεταξύ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εξελίσσεται το από κοινού σκέλος της Αμερικανικής περιοδεία των προαναφερθέντων με διθυραμβικές κριτικές.

Στο δίσκο δεν ακολουθείται η συμβατική προσέγγιση στα κομμάτια με την εισαγωγή, κουπλέ, ρεφραίν και τούμπαλιν. Υπάρχει μία πιο προοδευτική συνθετική αντιμετώπιση και νοοτροπία κάτι που λύνει τα χέρια της μπάντας από τα τυποποιημένα δεσμά δίνοντας έξτρα ώθηση στα κομμάτια. Ιδιαίτερα η επιπρόσθετη χρήση με organ, synth και πιάνο ξεκλειδώνει τους πληκτροφόρους ορίζοντες δίνοντας χρώμα με νόημα στον ήχο που θέλουν να εκφράσουν. Το κίνημα του προοδευτικού desert rock με σημαιοφόρους τους Elder βρίσκει εκ νέου καινούριους εκφραστές και παγιώνεται σιγά σιγά στη συνείδηση και στα αυτιά μας.

Αυτό που κάνει την διαφορά πάντως είναι το γεγονός πως δεν έχουν μακροσκελείς συνθέσεις και σε φυσιολογική χρονική διάρκεια ανά κομμάτι προτάσσουν την πολύπλευρη μουσική τους με βατό και προσιτό τρόπο, όχι απαραίτητα mainstream διεκδικώντας radio airplay. Στο μεγαλύτερο ποσοστό παραμένει ιδιαίτερα κιθαριστικός δίσκος και τολμώ να πω ότι οι λάτρεις της Virtual εποχής της σιδηράς παρθένου θα ανακαλύψουν αρκετές θελκτικές ομοιότητες. Όπως επίσης στο “Tempest and the Liars Gateway” θα κάνουν τον συσχετισμό με την εποχή του Υδροχόου των Vic, την ίδια στιγμή που στο “Juggernaut” οι μύστες θα της Καλιφορνέζικης σκηνής θα ταξιδέψουν με space συχνότητες στο χρονοντούλαπο για λογαριασμό των White Witch Canyon και του “Escape Pod”.

Το συγκρότημα καταφέρνει να περάσει το σκόπελο του δεύτερου δίσκου και μπορεί να μην είναι ευοίωνες οι προβλέψεις του μεταγενέστερα, παρόλα αυτά μας χαρίζει μία μουσική σανίδα σωτηρίας για το παρόν για να πιαστούμε και να βολιδοσκοπήσουμε το μέλλον.

Facebook: https://www.facebook.com/howlinggiant
Bandcamp: https://howlinggiant.bandcamp.com/album/glass-future

394

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...