DOMKRAFT: “Sonic Moons”

REVIEW

Είδος: Fuzz/Psych Doom Metal
Δισκογραφική: Magnetic Eye Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Σεπτεμβρίου 2023

Αγαπητοί μουσικόφιλοι και δη λάτρεις της Σαμπαθικής θρησκείας είστε έτοιμοι για έναν εκ των κορυφαίων Doom Metal δίσκων, αν όχι τον κορυφαίο της χρονιάς; Τότε καταβροχθίστε άφοβα και με βουλιμία το “Devil Fruit” σε σχήμα πλανήτη που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου (το οποίο θυμίζει εξώφυλλα του εικονογράφου David Mattingly), και αποκτήστε υπερηχητικές και υποηχητικές δυνάμεις για να εντρυφήσουν στην ηχητική fuzz πλάνη των Σουηδών, με σκοπό να πατήσετε και να κατακτήσετε το μουσικό τους Φεγγάρι.

Απαραίτητη προϋπόθεση να μην είστε μονόχνωτοι στον Doom ήχο και να είστε διαλλακτικοί ως προς το κομμάτι της μουσικής παράδοσης γιατί το Σουηδικό τρίο δεν αστειεύεται και πιστεύει πως ακόμα και οι μουσικές παραδόσεις είναι για να σπάνε αλλά ταυτόχρονα να διατηρείτε η μαγιά για τις μελλοντικές κυκλοφορίες.

Όταν οι συμπατριώτες τους Numbah Ten “μεγαλουργούσαν” (για τους μύστες της σκηνής, διότι για τους περισσότερους ήταν δυστυχώς άγνωστοι) και ήταν ενεργοί δισκογραφικά, οι Domkraft πιθανόν να ήταν μικρή σε ηλικία. Όμως ο Έρως και η Μουσική χρόνια δεν κοιτούν, και ο νέος δίσκος ακολουθεί πιστά της διδαχές των Numbah Ten όπως τον προσδιόρισαν σε δίσκους σαν το “The End of…The Beginning” και “Reborn in 3D” αποσκοπώντας να επαναπροσδιορίσουν τον κλασικό Stoner Doom ήχο μέσα από το φάσμα της ψυχεδέλειας, του Fuzz και του έντονου reverb.

Από το εναρκτήριο “Whispers” η μπάντα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και εμφανίζει μία καλοδεχούμενη επιθετικότητα και επεκτατική μουσική πολιτική, καθώς επελαύνει και μας κερνάει ωστικά χαστούκια βυθίζοντας μας δε μία fuzz δίνη η ζάλη της οποίας μας προκαλεί ευχάριστη μ@στούρα και εύθυμη διάθεση. Οι συνθέσεις μία προς μία εξερευνούν σε διάφορα πεδία της ψυχεδελικής διαγαλαξιακής ψυχής και της διακύμανσης των μεταφυσικών πραγματικοτήτων.

Παρά το γεγονός ότι παραμένουν πιστοί στον ήχο τους και την μουσική τους κατεύθυνση, με το καινούριο άλμπουμ επισκιάζουν τον προκάτοχό του “Seeds” ξεφεύγοντας από τα αργά Sludge μονοπάτια, επιταχύνοντας λίγο τα πράγματα ανεβάζοντας ταχύτητες καθώς εισάγουν χαοτικές δυναμικές αλλαγές στα τραγούδια τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούντα πιο “αιχμηρά” και πιο “σφιχτά” τραγούδια που τονίζουν αφενός την ωρίμανση και αφετέρου την αδάμαστη δύναμη του συγκροτήματος.

Οι κύριοι Martin Wegeland, Martin Windholm και Anders Dahlgren δημιουργούν και υψώνουν ένα απροσπέλαστο wall of sound με προδιάθεση στον όγκο και την βαρύτητα, αποτελούμενο από παραμορφωμένες μπασογραμμές, βορβορώδη χτυπήματα στα τύμπανα που ηχούν σαν κανονιοβολισμοί στα αυτιά και από κοφτερά παραισθησιογόνα riffs που διαπερνούν αβίαστα κάθε σπιθαμή του κορμιού σου. Σαν μία ηχητική ακτινογραφία ένα πράγμα η οποία σε καθηλώνει, αναγκάζοντας την έννοια του χρόνου να φθίνει και να πηγαίνει πιο αργά, ενώ εσύ προσπαθείς να εξερευνήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο η μουσική διαρκεί τις πτυχές της συνείδησής σου ανοίγοντας τις πύλες της αντίληψής σου.

Ακούγεται αγχωτικό, αλλά είναι τόσο απελευθερωτικό.

Ο ήχος των Σουηδών είναι προσκείμενος σε προφανή συγκροτήματα όπως Sleep, Monster Magnet, Spacemen 3, αλλά μην επαναπαύεσαι μόνο στα προφανή γιατί το “Sonic Moon” έχει πολλά να σου αποκαλύψει και θα αδικήσεις τον εαυτό του αν το ακούσεις ελαφρά την καρδία. Αφέσου στην κάθε ακρόαση, γίνε εξερευνητής των μουσικών πεδίων της μπάντας και κατέκτησε τις κορυφές τους, και βάλε την σημαία με το μοσχομύριστo πεντ@φυλλο σε κάθε μία από αυτές. Τότε θα ανακαλύψεις και θα έρθεις αντιμέτωπος με τους Hawkwind, Sons of Otis, Shrinebuilder, Monolord, Primordial και Palace in Thunderland μεταξύ πολλών άλλων.

Η παλιοπαρέα από την Στοκχόλμη θα μπορούσε κάλλιστα από Domkraft να μετονομαστεί σε Doomcraft, έχοντας κατά νου το γεγονός ότι με τις δικές της ηχητικές μαγγανείες και πειραματισμούς λανσάρει ένα trademark στο συγκεκριμένο ιδίωμα. Το “Sonic Moon” αποτελεί ένα προσεγμένο από όλες τις απόψεις και εκλεπτυσμένο άλμπουμ, οδηγώντας την φήμη του συγκροτήματος στα ανώτατα κλιμάκια της ψυχεδελικής σκηνής.

Όλα αυτά μέσα από μελωδίες που υπόκεινται σε έναν υπνωτικό μινιμαλισμό και ήχους που “στάζουν” ψυχεδέλεια…

Facebook: https://www.facebook.com/domkraftband
Bandcamp: https://domkraft.bandcamp.com/album/sonic-moons

518

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...