STAMINA: “Perseverance”

Οι Ιταλοί Stamina είναι μια μελωδική προοδευτική metal μπάντα που συνδυάζει μια μεγάλη πραγματικά γκάμα επιρροών από μελωδικό metal ως προοδευτικό rock και από hard rock ως fusion και jazz.

Ακούγοντας το “Perseverance” καταλαβαίνεις πως πρέπει να πίνουν νερό στο όνομα των πρώιμων Royal Hunt, χωρίς να χάνουν το δικό τους ξεχωριστό άρωμα που διαχέεται σε ένα σκασμό διαφορετικών φορμών όπως προανέφερα.

Μπορεί ο Jacopo Di Domenico να είναι ο τραγουδιστής των Stamina στις ζωντανές τους εμφανίσεις αλλά στο άλμπουμ τραγουδά μόνο ένα κομμάτι. Τα υπόλοιπα μοιράζονται σε guest μουσικούς όπως Goran Edman (Y. Malmsteen, Glory, Space Odyssey, John Norum, Brazen Abbot), Nils Molin (Dynazty), Maria McTurk (Royal Hunt) και Giorgio Adamo ο οποίος τραγουδούσε στο προηγούμενο άλμπουμ των Stamina με τίτλο “Two Of A Kind” του 2010.

Υψηλό τεχνικό επίπεδο των μουσικών, συνθέσεις που καλύπτουν μεγάλο φάσμα, αρκετοί guest μουσικοί, ισορροπημένη παραγωγή είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της δουλειάς η οποία απευθύνεται σε φίλους του ήχου των Royal Hunt (κυρίως), Malmsteen, Symphony X, Dream Theater αλλά και Deep Purple, Rainbow και Kansas. Το prog metal στοιχείο παλεύει με εκείνο του κλασικού rock για το πιο θα επικρατήσει οδηγώντας θα έλεγα σε ισοπαλία.

To “Perseverance” πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηριστεί μια δουλειά “δισκάρα”. Από την πρώτη ακρόαση βγάζεις το καπέλο στους μουσικούς που συμμετέχουν ενώ όσο το ακούς το αγαπάς και περισσότερο. Η πολύ παρέα με τους Royal Hunt τελικά μόνο καλό τους έκανε μιας και από πολύ καλοί τείνουν να γίνουν σπουδαίοι. Ειδικά για τους φίλους του νεοκλασικού metal απαραίτητο και σίγουρα στα κορυφαία άλμπουμ για τη χρονιά που διανύουμε.

846