IRON DOGS: “Free and Wild”

Αυτή η μπάντα εύστοχα θα μπορούσε να φέρει το όνομα “Jo Capitalicide’s Project”, μιας και ο ίδιος έχει αναλάβει τα φωνητικά, τις κιθάρες αλλά και το μπάσο στην ηχογράφηση του άλμπουμ αφήνοντας κενό μόνο πίσω από τα ντραμς το οποίο κάλυψε το 2ο και στερνό μέλος των Iron Dogs, o Dan Lee.

Σχηματίστηκαν μόλις το 2011 και το “Free and Wild” είναι η δεύτερη δουλειά τους, ενώ έχει προηγηθεί και ένα EP. Το παράδοξο είναι πως έρχονται από τον Καναδά, ενώ ο ήχος τους έχει σχέσεις εξάρτησης πρώτιστα με τον Βρετανικό ήχο των αρχών της δεκαετίας του 80 όπως Iron Maiden του 81-82, πρώιμους Black Sabbath, Motorhead, Angelwitch και του συνόλου του NWOBHM σιναφιού, αλλά και των punksters The Plasmatics της Wendy Williams και κατά δεύτερο λόγο με κλασικές US metal μπάντες όπως οι Cirith Ungol, οι Omen, οι Slough Feg και οι Raven με τον κατάλογο να μην έχει τέλος.

Η τελετουργική προσκόλληση στον συγκεκριμένο ήχο και εποχή επεκτείνεται από τις συνθέσεις ως την παραγωγή η οποία επιτηδευμένα ρετρό δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες. Κι όσο κι αν ο Capitilicide μου έφτιαξε πραγματικά την διάθεση με τα εμπνευσμένα riff του στην κιθάρα, τόσο αδιάφορο με άφησαν οι επιδόσεις του στα φωνητικά.

Κομμάτια όμως όπως το “Firebird” που ανοίγει το album δεν αποτελούν κακέκτυπα των ινδαλμάτων τους από τις αρχές της δεκαετίας του 80, αλλά εποικοδομητικά απορροφημένες επιρροές. Αν είστε φίλοι του ήχου των συγκροτημάτων που προανέφερα δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσει ασυγκίνητους το “Free And Wild”

475