NYMF

Η αλήθεια είναι ότι το δεύτερο album των Σουηδών Nymf, δεν το περίμεναν πολλοί με ανυπομονησία. Το ντεμπούτο της μπάντας, πρίν τρία περίπου χρόνια, αν και πολύ καλό, λίγοι το πήραν πρέφα, αλλά με τα θαύματα που κάνουν στο νέο, δεύτερο album τους, είναι ικανοί να “αποδράσουν” προς ένα μεγαλύτερο κοινό ακροατών. Ο μπασίστας/ τραγουδιστής Niklas Sjöberg και ο κιθαρίστας Kristofer Stjernquist, φοβεροί πλακατζήδες και οι δυο τους, μας εξηγούν τα πώς και τα γιατί που οδήγησαν σε αυτό το μικρό διαμαντάκι που λέγεται “From The Dark”. Αιτούμαι της προσοχής σας…

Hello Niklas, Kristofer. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα κάποια βιογραφικά στοιχεία για τη μπάντα σας. Πότε σχηματιστήκατε σαν συγκρότημα και ποιό είναι το μουσικό background των μελών πριν τη δημιουργία των Nymf;
Kristofer: Ok, ας προσπαθήσουμε να μικρύνουμε μια μεγάααλη ιστορία… Γνώρισα τον Niklas και τον Eddie Juneskär (σ.σ. original drummer) για πρώτη φορά στο κολλέγιο το φθινόπωρο του 2006 κατά την διάρκεια των σπουδών μου πάνω στις μουσικές παραγωγές. Ο Niklas κι ο Eddie ειναι παιδικοί φίλοι και γνωρίζονταν χρόνια πριν τους συναντήσω εγώ. Κάναμε παρέα και τα σχετικά και σε λιγότερο από ένα χρόνο, μου ζήτησαν να σχηματίσω μαζί τους μια doom μπάντα και την άνοιξη του 2007 ξεκινήσαμε ένα σχήμα που αργότερα εξελίχθηκε στους Nymf. Στην πραγματικότητα, με ήθελαν για τη θέση του τραγουδιστή αλλά αυτό δεν δούλεψε και τόσο καλά (γέλια)! Ο Niklas ήδη τραγουδούσε στην άλλη του μπάντα, τους The Graviators και νομίζω ότι ήθελε να κάνει λίγο “πίσω” ως frontman και να παίξει τις κιθάρες ή κάτι άλλο. Τελικά έμεινα εγώ στην κιθάρα και λίγο αργότερα πήραμε κι έναν μπασίστα ο οποίος δεν είμαι σίγουρος πλέον ποιός ήταν (γέλια)! Δεν είναι μυστικό ότι έγιναν πολλές αλλαγές στους Nymf αλλά εγώ κι ο Niklas είμαστε τα ιδρυτικά εναπομείναντα μέλη. Θυμάμαι ότι ο άλλος κιθαρίστας μας, ο Martin Fairbanks, ήρθε στην μπάντα ενώ υπήρχε η σκέψη να διαλυθούν οι The Graviators. Ηχογραφούσαμε ένα μουσικό video για το demo μας “Man’s End” κι ο Martin ουσιαστικά εξαναγκάσθηκε να μάθει το τραγούδι σε μόλις πέντε λεπτά. Πιθανόν να μην είχε ιδέα για το τί ακριβώς θα παίξει αλλά τουλάχιστον στο video δείχνει αυθεντικός. Με την προσθήκη των Robin Ingemansson (μπάσο) που προήλθε από τους Unfaithful και του Tommy Lindskog (drums, Wulfgar) ολοκληρωθήκαμε σαν line up. Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, οι υπεύθυνοι της Transubstans records, έτυχε να ακούσουν τους The Graviators και τους υπέγραψαν. Αργότερα, ο Niklas τους μίλησε για τους Nymf και αποκτήσαμε κι εμείς ένα συμβόλαιο με την ίδια εταιρία.

Niklas, έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από την στιγμή της επίσημης κυκλοφορίας του “From The Dark”, ενός album που στην συνείδησή μου έχει παγιωθεί ως ένας από τους καλύτερους δίσκους για την χρονιά που διανύουμε. Τώρα, μετά το πέρας των ηχογραφήσεων και απομακρυσμένος κατά κάποιον τρόπο από το album, ποιά είναι η προσωπική σου εκτίμηση, ως απλός ακροατής;
Niklas: Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και σ’ ευχαριστούμε για την άποψή σου. Ως μουσικός, είναι πολύ σπάνιο κάποιος να είναι στο τέλος 100% ικανοποιημένος. Πάντα υπάρχει κάτι που ακούγοντάς το να σου δημιουργεί την σκέψη ότι ίσως να το άλλαζες λίγο. Όταν παίζουμε το υλικό μας, έχουμε στο νου τη δημιουργία μουσικής, φρέσκιας και για εμάς τους ίδιους και για το κοινό που θα μας ακούσει.

Που ηχογραφήθηκε το album, πώς ήταν οι συνθήκες ηχογράφησης και ποιά ήταν η ομάδα παραγωγής; Είστε ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα;
Niklas: Ηχογραφήσαμε το “From The Dark” στα Berno Studio στο Malmö της Σουηδίας με τον Berno Paulsson o οποίος έχει δουλέψει μεταξύ άλλων σε κλασσικά album όπως το “The Haunted Made Me Do It” των The Haunted, “Versus” των Amon Amarth και “Another way to shine” των Spiritual Beggars. Πραγματικά, ο τύπος είναι σπουδαίος και πολύ καλός στη δουλειά του και ήταν εξαιρετικά εύκολο να συνεργάζεσαι μαζί του. Το καταχαρήκαμε. Η μόνη πίεση που αισθανθήκαμε ήταν από το άγχος του χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας. Είχαμε μόλις δέκα ημέρες για τις ηχογραφήσεις, τη μίξη και το mastering.

Kristofer: Για εμένα, συνολικά ο ήχος θα μπορούσε να γίνει λίγο πιο “brutal”. Μου αρέσει όταν υπάρχει ένα παχύς τοίχος ήχου που σε εκλιπαρεί να ψάξεις για τις λεπτομέρειες και τις μεταβολές της μουσικής.

Ακούγοντας τον δίσκο σας, διέκρινα έναν μεγάλο έρωτα για το σύγχρονο Heavy Metal αλλά σαφώς πατώντας πάνω στο feeling των Black Sabbath. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη; Ποιές είναι οι επιρροές σας κατά τη σύνθεση; Τι σας κάνει να εξελίσσετε την μουσική σας;
Niklas: Ναι, κατά κάποιον τρόπο, αυτό είναι αλήθεια αν και όλοι συμφωνούμε ότι οι καλύτερες μπάντες προέρχονται από το παρελθόν. Όλοι μας ακούμε πολλά και διαφορετικά styles όπως Death, Doom, Thrash, Alternative, Progressive και ούτω καθ’ εξής. Υπάρχει πληθώρα riff και ιδεών, για να “κλέψει” κάποιος, από οποιοδήποτε ύφος και πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος που ακουγόμαστε με τον τρόπο αυτό.

Kristofer: Με δεδομένο την ευρεία γκάμα πηγών μουσικής που έχουμε, νομίζω ότι η μουσική μας εξελίσσεται φυσικά. Έχω επίσης και μια προσωπική ανάγκη να προσπαθώ να συνδυάσω όλα τα καλά στοιχεία που βρίσκω στις μουσικές που ακούω. Δεν θέλεις να μένεις για πολύ καιρό κλεισμένος στο ίδιο κουτί, έτσι δεν είναι; (γέλια)

Niklas: Ως αναφορά στο doom, είμαι μεγάλος οπαδός των Candlemass. Γουστάρω επίσης την άλλη μπάντα του Leif Edling, τους Krux, των οποίων το σύντομο του ονόματός τους, μας έδωσε την έμπνευση να αποκαλέσουμε την μπάντα μας “Nymf”.

Πιστεύετε ότι ακολουθώντας αυτό το μουσικό μονοπάτι, του doom κατά βάση metal, είναι μια απόφαση που εμπεριέχει ρίσκο; 
Niklas, Kristofer: Ίσως και να είναι, αλλά κυρίως δημιουργούμε τη μουσική που θα θέλαμε να ακούμε κι εμείς οι ίδιοι. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να ευχαριστήσεις όλους τους ακροατές εκεί έξω.

Αν σας ζητούσα να βάλετε έναν τίτλο από μια ταινία που θα ταίριαζε στη μουσική σας, ποιά ταινία θα επιλέγατε;
Niklas: Κάποια παλιά, φτηνιάρικη, κακής ποιότητας cult b-movie τρόμου, θα ταίριαζε απόλυτα! Αλλά μου είναι δύσκολο να σου προτείνω έναν συγκεκριμένο τίτλο.

Πείτε μου λίγα πράγματα για τον τρόπο που συνθέτετε. Υπάρχει ένας συνθέτης στο συγκρότημα ή είναι προϊόν συνδυασμένης προσπάθειας;
Kristofer: Οι πρωταρχικές ιδέες και τα νέα riff έρχονται πάντα από εμένα ή τον Niklas. Δείχνουμε κάποια θέματα και ελπίζουμε να αρέσουν και στους υπόλοιπους στην μπάντα. Δομούμε τα τραγούδια όλοι μαζί και αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο ο καθένας προσθέτει την δική του, προσωπική πινελιά.

Έχετε διαβάσει γνώμες για το νέο σας album; Πώς αντιδράτε σχετικά με τις γνώμες του κόσμου; Ενδιαφέρεστε ή on your balls, που λέμε κι εδώ;
Kristofer: Είναι πάντα ευχάριστο να διαβάζεις τις σκέψεις των ακροατών για τη μουσική που δημιούργησες εσύ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο να βλέπεις τις διαφορές ανάμεσα στις γνώμες του κόσμου, ειδικά σε αυτές που είναι αρνητικά κείμενες απέναντι στη δουλειά σου. Δεν τα παίρνουμε βέβαια και τόσο σοβαρά όλα αυτά και συνήθως αστειευόμαστε μεταξύ μας.

Ποιά είναι η σχέση σας με την εταιρία σας; Τι προσδοκίες έχουν από εσάς και κατά πόσο είστε ευχαριστημένοι από την συνεργασία σας;
Niklas: Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και έχουμε μια πολύ καλή σχέση μεταξύ μας. Έχουμε την ελευθερία να κυκλοφορούμε δίσκους που ηχούν με τον τρόπο που θέλουμε εμείς. Δεν επεμβαίνουν ούτε στο ελάχιστο στην διαδικασία ηχογράφησης και αυτό, όντως, είναι ανακουφιστικό σίγουρα.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία ή για support acts σε κάποια μεγάλα ονόματα;
Niklas: Επί του παρόντος, δυστυχώς, δεν έχει προγραμματιστεί κάτι. Θα καραγουστάραμε να έχουμε την ευκαιρία καθώς ουσιαστικά ακόμη δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ μια “αληθινή” περιοδεία, ολόδική μας.

Πείτε μου κάποια πράγματα για τους στίχους. Ποιός τους γράφει και σε τι αναφέρονται;
Kristofer: Σ’ αυτόν τον δίσκο, γράψαμε και οι δυο στίχους. Τα περισσότερα τραγούδια μιλούν για την τραγωδία και τον θάνατο, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον τίτλο του album “From The Dark”. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική ιδέα και τα κομμάτια προσεγγίζουν διάφορα θέματα τα οποία μας ενδιαφέρουν προσωπικά.

Niklas: Το “Evolution Blues” για παράδειγμα αναδύει το ερώτημα “Που πάμε ως ανθρώπινο είδος;”, ένα άλλο τραγούδι, το “Drive” αναφέρεται για τις αλλαγές στις φάσεις της ζωής, υπό ένα αλλόκοτο πρίσμα, σαν ένα μαστουρωμένο Τρανσυλβανικό περιβάλλον.

Γενικά ρωτώντας, ποιά είναι η άποψη σας για την extreme/ metal μουσική στις μέρες μας;
Niklas: Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω και την καλύτερη γνώμη. Οι περισσότερες μπάντες ούτε καν προσπαθούν να σπάσουν τα “θεσμικά” δεσμά και να κάνουν κάτι νεωτεριστικό με την μουσική τους. Δεν ξέρω, αλλά πλησιάζω όλο και πιο πολύ στο παρελθόν του ήχου.

Ποιά θεωρείτε πως είναι τα κεντρικά σημεία της μουσικής των Nymf, έχοντας ήδη συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι είστε μια αρκετά αυθεντική ηχητικά μπάντα, ούτε μεγάλο όνομα, αλλά ούτε και εντελώς άπειροι στο χώρο; Με άλλα λόγια, ποιές  φιλοδοξίες θέτετε εσείς οι ίδιοι στη μουσική σας;
Kristofer: Για μένα, η ουσία είναι τα riffs. Προσπαθώ να βγάλω το καλύτερο που μπορώ και να δημιουργήσω κάτι πραγματικά συναρπαστικό που να εμπεριέχει ποικιλία ρυθμών και τονικοτήτων. Φυσικά, θέλω να ηχεί όσο το δυνατόν αυθεντικό, συνδυάζοντας όλα τα διαφορετικά style μουσικής τα οποία μου αρέσουν προσωπικά.

Niklas: Και για μένα επίσης, πρωταρχική σημασία έχει η riffολογία. Αλλά θεωρώ επίσης σημαντικό να ξοδέψεις λίγο χρόνο παραπάνω για να βρεις και τις ορθές μελωδίες για την τραγουδοποιία του κάθε κομματιού.

Ποιά είναι η ψυχολογική σας κατάσταση όταν συνθέτετε;
Kristofer: Αυτό το αφήνουμε στη φαντασία σας (γέλια)!

Δουλεύετε πάνω σε νέα τραγούδια; Πόσο σύντομα θα μας έχετε καινούριο υλικό;
Niklas: Πάντα έχουμε ένα φορτηγό από νέες ιδέες για τραγούδια. Ήδη δοκιμάζουμε κάποιες από αυτές, οι οποίες είναι υποψήφιες για να γίνουν καλά κομμάτια. Μας παίρνει αρκετό χρόνο η ολοκλήρωσή τους και είναι λυπηρό ίσως, αλλά θα περιμένετε λίγο….

Πείτε μου μερικές μπάντες που σας αρέσουν τον τελευταίο καιρό. Έχετε κάποιες αδελφικές μπάντες ή έστω, υπάρχουν κάποια σχήματα που να ακούγονται παρόμοια; Και ποιά είναι η γνώμη σας για το φαινόμενο “Metal Σουηδική Σκηνή”;
Kristofer: Φυσικά έχουμε πολλούς γνωστούς και φίλους από μπάντες δεξιά κι αριστερά αλλά δεν θα έλεγα ότι έχουμε κάποια “αδερφική” μπάντα. Αλλά τα πάμε καλά γενικά και σαν γεγονός σου αναφέρω ότι ο Tommi Holappa, ο κιθαρίστας της σουηδικής stoner μπάντας Dozer, παίζει ένα solo στο τραγούδι “Like a Giant Orange Sun”. Ο Martin κι ο Niklas τον γνώρισαν κατά την κοινή τους ευρωπαϊκή περιοδεία με την άλλη τους μπάντα, The Graviators. Η Σουηδική Σκηνή, τουλάχιστον αναφερόμενοι στο είδος μας, είναι πραγματικά ακμαιότατη. Μπάντες όπως οι Ghost, οι Graveyard και οι Witchcraft, είναι ικανές για μεγάλα πράγματα!

Niklas: Για εμένα το καλύτερο album του 2012 ήταν το “Legend” των Witchcraft. Εκτελούν όλα αυτά τα πράγματα με τη μουσική τους, τα οποία έχουν παιχθεί χιλιάδες φορές στο παρελθόν και καταφέρνουν να τα κάνουν να ακούγονται ακόμη τόσο φρέσκα και όμορφα. Να προσθέσω βέβαια ότι ο τραγουδιστής τραγουδά πραγματικά καλά σ’ αυτό το album! Όπως επίσης πιστεύω ότι και ο τελευταίος δίσκος των Candlemass, “Psalms For The Dead”, ήταν εξαιρετικός!

Πείτε μου μερικές κουβέντες για τα άμεσα σχέδια σας καθώς και για το πώς συμπεριφέρεται γενικά η ζωή στους Nymf.
Niklas: Είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο (γέλια)! Λοιπόν, για το παρόν, ψάχνουμε να κλείσουμε κάποια live gigs και βλέπουμε. Πώς φέρεται η ζωή στους Nymf; Καθημερινές δουλειές φίλε μου, το κυνήγι από τη μία του χρήματος για επιβίωση και από την άλλη για εξοικονόμηση χρόνου, αφαιρεί σχετικά την πλάκα και την ελευθερία για μουσική. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των σχημάτων σήμερα. Το παλεύουμε.

Ευχαριστώ παιδιά, αυτά ήθελα να σας ρωτήσω. Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο για τους Έλληνες φίλους της μουσικής σας;
Niklas, Kristofer: Εκτιμούμε απεριόριστα την Ελληνική Μυθολογία κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την ελληνική λέξη “Nymf” και όχι την Σουηδική “Nymph”, ως όνομα του συγκροτήματος. Τίποτα ιδιαίτερο, συνεχίστε να rockάρετε κι ευχαριστούμε ομοίως.

609

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1175 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.