INTO BATTLE FEST Vol.2 Day 2: Satan, Ironsword, Wrathblade, Vultures Vengeance, Amulet, Liv, Hardraw (15/12/2018) Κύτταρο

Το Into Battle Festival, είναι ένα καινούργιο festival στη χώρα μας, αφού μόλις πέρυσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη του έκδοση, αλλά τείνει να γίνει θεσμός. Ο συνδυασμός της έλλειψης ενός τέτοιου μουσικού εγχειρήματος κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπως και η δίψα του συναυλιακού κοινού της χώρας μας για να δούνε μπάντες του underground ήχου που δεν έχουν συχνά τη δυνατότητα, δίνει τη κατάλληλη πάσα στους διοργανωτές για να συνεχίσουν να πραγματοποιούν αυτό το festival.

Η δεύτερη μέρα του festival, θα λάμβανε χώρα το Σάββατο και αναλογιζόμενος το line-up και φυσικά τη μέρα πραγματοποίησης, θα έπρεπε να ξεκινήσω από νωρίς. Άλλωστε οι δρόμοι της γιορτινής πρωτεύουσας μας, θα ήταν σίγουρα γεμάτοι κίνηση. Έτσι λοιπόν, πήρα τον απαραίτητο καφέ για το δρόμο και ξεκίνησα νωρίς το μεσημέρι, αφού στις 16:00 οι πόρτες του venue θα άνοιγαν να υποδεχτούν τους φίλους της σκηνής.

Μετά από ένα ολόκληρο ταξίδι, όπως μου φάνηκε λόγω της αυξημένης κίνησης, έφτασα στο χώρο του Κυττάρου γύρω στις 16:30 και προς μεγάλη μου έκπληξη, ευχάριστη για μένα αφού πρόλαβα τελικά, είδα ότι οι πόρτες δεν είχαν ανοίξει ακόμα, πράγμα που δημιούργησε την αίσθηση ότι το festival θα αργήσει και να τελειώσει. Η μικρή προσέλευση του κόσμου και η αργοπορία του να ανοίξει η θύρα για τα εισιτήρια, φάνηκε ότι θα με κρατούσε εκτός του venue και δεν θα προλάβαινα την πρώτη μπάντα. Ευτυχώς, οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και πέρασα τις πόρτες ακριβώς την ώρα που πάταγαν στη σκηνή οι Hardraw.

Η ώρα ήταν 17:00, όταν ανέβηκαν οι Κύπριοι metallers, 20 λεπτά αργότερα από το πρόγραμμα. Οι λιγοστοί οπαδοί, ανάμεσα τους και εγώ, περίμεναν με αγωνία να δουν τι θα μας παρουσιάσουν αφού τα κολακευτικά σχόλια για τη μπάντα, είχαν φτάσει μέχρι τα αυτιά μου. Οι Hardraw, είχαν και τον άτυπο ρόλο του να “ζεστάνουν” το ακροατήριο για την καυτή συνέχεια, όπως προμηνυόταν.

Η μπάντα από τη Μεγαλόνησο, όχι μόνο δικαίωσε όλα όσα είχαμε ακούσει για αυτούς, αλλά έδωσε ένα από τα show για highlight της βραδιάς. Παίζοντας κομμάτια από τα demos και την πρώτη τους δουλειά “Night Of The Wolf”, απέδωσαν τα μέγιστα μπροστά σε μικρό κοινό και αξίζουν συγχαρητήρια για τον επαγγελματισμό και την ενέργεια που έβγαλαν στη σκηνή. Πιασάρικες συνθέσεις, δυνατά riffs και καλοπαιγμένα solos, έδιναν και έπαιρναν σε κάθε τραγούδι. Οι ερμηνείες του frontman, εξαιρετικές, μας γέμισαν με ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στη metal σκηνή της χώρας μας, αφού ας μη γελιόμαστε οι Κύπριοι είναι και θα είναι αδέρφια μας. Μοναδικό μείον, κάποια προβλήματα τεχνικά που δεν οφείλονταν σε αυτούς. Κορυφαίες στιγμές, τα “The Path”, “Night Of The Wolf”, “Strike ‘Em Down” και φυσικά η αφιέρωση στον μοναδικό Mark “The Shark” Shelton του “Heavy Metal To The World” των θεών Manilla Road. Ένα εξαιρετικό “ορεκτικό” για αυτό που θα ακολουθούσε, από ένα ελπιδοφόρο σχήμα. Μπράβο παιδιά, και εις ανώτερα.

Hardraw setlist :
The Abyss Of Mankind
The Path
Crimson Lake
Night Of The Wolf
Strike ‘Em Down
Hunted X Hunter
Hellfire
Heavy Metal to The World (Manilla Road Cover)
Heavy Metal Union

Το πρόγραμμα, όπως καταλαβαίνετε πήγε περίπατο, αφού η 20λεπτη αρχική αργοπορία τα πήγε όλα πίσω. Έτσι, οι Liv από τη Κροατία ανέβηκαν στη σκηνή του Κυττάρου γύρω στις 18:00. Ο ήχος της μπάντας, ένα κράμα speed και heavy/thrash metal. Με τις πρώτες νότες, καταλάβαινες ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και αξιόλογο. Τρομερή ενέργεια και πάθος, που παρέσυρε το κόσμο σε headbanging, αφού το είδος που παίζουν ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Τα προβλήματα στον ήχο, συνεχίστηκαν και εδώ, αλλά η μπάντα συνέχισε το έργο της.

Το group φαινόταν άνετο στη σκηνή, με έναν frontman να θυμίζει Max Cavalera στο παρουσιαστικό, και με πολύ δυνατές ερμηνείες. Speed/thrash riffs κατέλαβαν τη σκηνή του Κυττάρου και πολύ ωραία solos γέμισαν την ατμόσφαιρα του venue με “τίγκα” metal αισθητική. Καλύτερες στιγμές, τα “Watchtowers Of The South”, “Black Metal Slut”, “Freezing War” και η αφιέρωση τους στον Mark Shelton με το τραγούδι τους “Dying Planet’s Revenge”. Ο κόσμος το ευχαριστήθηκε, και  οι Liv κέρδισαν το χειροκρότημα και τις εντυπώσεις.

Liv setlist:
Conspiracy
Watchtowers Of The South
Cult of Dioniz
Black Metal Slut
Alcohol Suicide
Freezing War
Dying Planet’s Revenge

Η ώρα περνούσε ευχάριστα, με τους αρκετούς φίλους που συνάντησα κάτω, και κατά τις 18:50 έκαναν την είσοδο τους οι Άγγλοι Amulet. Ένα σχήμα που παίζει κατά κόρον nwobhm στα όρια του speed metal. Γνωστοί για τη δυναμική που έχουν επάνω στη σκηνή, περίμενα ένα δυνατό show. Πολύ όμορφες μελωδίες, με heavy αισθητική και αρκετά γρήγορο ρυθμό, ξεσήκωσαν το κοινό που άρχισε να μεγαλώνει σιγά-σιγά. Οι Άγγλοι metallers, έπαιξαν κομμάτια από το demo, το πρωτο album και μας επεφύλασσαν και μία έκπληξη, αφού έπαιξαν και τραγούδια από το νέο δίσκο που αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2019.

Το αρχικό τρακ που φάνηκαν να έχουν, ειδικά ο frontman, σιγά-σιγά ξεπεράστηκε και το group “λύθηκε” πάνω στη σκηνή. Αυτό που δεν φαινόταν να ξεπερνιέται, ήταν τα διάφορα τεχνικά προβλήματα. Το venue, γέμισε με αγνό, πρώιμο nwobhm από τις χρυσές δεκαετίες ‘70-’80, και οι θεατές έδειχναν να απολαμβάνουν αυτό που άκουγαν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα νέα κομμάτια ‘’The Satanist”, ‘’Burning Hammer”, ‘’Siren’s Call”, το single ‘’Bloody Night” και τα ‘’Mark of Evil”, ‘’Sign of High Priest”. Σίγουρα όχι αυτό που περίμενα με βάση αυτά που είχα ακούσει, ίσως και λόγω του τρακ στην αρχή, αλλά μία αξιόλογη εμφάνιση από ένα νέο group. Περιμένουμε τη συνέχεια τους.

Amulet setlist :
The Flight-Intro
Shockwave
Running Out A Time
The Satanist
Burning Hammer
Bloody Night
The Talisman
Siren’s Call
Gateway to Hell
Siege Machine
Mark of Evil
Sign of High Priest

Το απαραίτητο διάλλειμα, για να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες και κατά τις 20:00, ανεβαίνουν στη σκηνή οι Ιταλοί Vultures Vengeance. Η εμφάνιση της μπάντας, έφερνε κάτι από τους αγαπημένους μας πειρατές, τους Running Wild. Στο πρώτο άκουσμα, ήμουν σίγουρος πλέον ότι πρόκειται για ένα group που γουστάρει τους Γερμανούς, και εννοείται αυτό που κάνει. Εξαιρετικές συνθέσεις, τρομερά riffs και μεγάλα solos, δημιούργησαν μία ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα. Η σκηνική παρουσία της μπάντας, από άλλο πλανήτη. Δεν πτοήθηκαν, ούτε όταν εν μέσω ενός κομματιού έπεσε ο ήχος της κιθάρας του frontman.

Συνέχισαν, λες και δε συνέβη τίποτα. Μία πραγματική μηχανή, που παράγει ατόφιο heavy/power metal όπως το γουστάρουμε. Έπαιξαν σχεδόν και τα δύο EPs που έχουν κυκλοφορήσει συν ένα καινούργιο τραγούδι και ξεδίπλωσαν με απίστευτη ευκολία και άνεση το τεράστιο ταλέντο τους. Κορυφαίες στιγμές, νομίζω όλα. Δεν παρέλειψαν να αφιερώσουν το ‘’And The Wind Still Screams His Name”, στον Mark Shelton. Ακόμη μία highlight εμφάνιση στη βραδιά, και φυσικά μία μπάντα που θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στο μέλλον.

Vultures Vengeance setlist :
Intro
Rise of The Morning Star
Empire of The Crimson Field
And the Wind Still Screams His Name
On A Prisoner’s Tale
Into the Cave
Guitar Solo by Tony LA
A Curse from Obsidian Realm
Gates of The Unknown
Fates Weaver

Αφού πήρα και την απαραίτητη ενέργεια με λίγο φαγητό, εκεί γύρω στις 21:30 κατέλαβαν τη σκηνή του Κυττάρου οι Έλληνες Wrathblade. Μία μπάντα, που έχει συνδέσει το όνομά της με την epic heavy metal σκηνή της χώρας μας. Με δύο εξαιρετικά albums στη δισκογραφία τους, ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι δεν υπολείπονται και σε σκηνική παρουσία. Ξεκινώντας με το εκπληκτικό ‘’God Defying Typhoeus”, από το ντεμπούτο τους, έδωσαν ένα ρεσιτάλ live εμφάνισης. Τα προβλήματα στον ήχο, είχαν αποκατασταθεί ευτυχώς, και το κοινό έδειχνε σαν έτοιμο από καιρό να ‘’κοπανηθεί” στους ρυθμούς του group. Κομμάτια όπως τα ‘’Vaunted Pride”, ‘’Signs Of Wrath”, ‘’Submersion” και ‘’Sheer Vengeance Will Out Upon Thee”, δημιούργησαν μία ανεπανάληπτη σύνδεση παλιού και νέου υλικού, καταλήγοντας σε μία απίστευτη εμφάνιση της μπάντας.

Το live τους έκλεισε με το δικό μου αγαπημένο, ‘’Dolorous Shock”. Ιδιαίτερη στιγμή, η αφιέρωση τους στον Mark Shelton με το δικό τους ‘’No Dole For The Blest”. Οι Wrathblade, βάζουν σημαντικές βάσεις για να γίνουν οι επόμενοι μεγάλοι της epic metal σκηνής και να γράψουν το όνομά τους, δίπλα σε αυτά μεγαθηρίων του είδους όπως Manilla Road, Cirith Ungol και άλλων. Εύγε!!

Wrathblade setlist :
God-Defying Typhoeus
Vaunted Pride
Signs of Wrath
No Dole for The Blest
Submersion
Flee to Freedom
Sheer Vengeance Will Out Upon Thee
Titanomakhia
Castration of Uranus
Dolorous Shock

Το πρόγραμμα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ πλέον, αλλά αυτό δε δείχνει να ενδιαφέρει και πολύ τους παρευρισκόμενους. Κατά τις 22:30, κάνουν την εμφάνισή τους στη σκηνή οι Πορτογάλοι epic metallers Ironsword. Η μπάντα, γνωστή πλέον για τα μεστά και δυναμικά shows της, έκανε αυτό για το οποίο ήρθε. Έφερε, κυριολεκτικά, τη μάχη στη σκηνή του Κυττάρου. Τρομερή ενέργεια, εξαιρετικό setlist και οπαδοί στα όρια της metal παράνοιας, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό live. Ο Tann, δε σταμάτησε να λέει ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη πατρίδα του, και οι Έλληνες οπαδοί δε σταμάτησαν να τραγουδούν με τη μπάντα τους epic metal ύμνους της. Η γεμάτη γρέζι φωνή του Tann, δίνει μία ιδιαίτερη πνοή στα ούτως ή άλλως τρομερά τραγούδια τους. Το μπάσο και τα τύμπανα, άξιοι ακόλουθοι της Λεγεώνας των Ironsword.

Το group, έπαιξε κομμάτια από όλη τη δισκογραφία τους, και μία έκπληξη, ένα νέο τραγούδι από το καινούργιο album που αναμένεται μέσα στη νέα χρονιά. Έτσι,  ύμνοι όπως τα ‘’Cimmera”, ‘’Forging The Sword”, ‘’None But The Brave”, Eye For An Eye” και ‘’Burning Metal”, δημιούργησαν ένα πολεμικό σκηνικό στο χώρο του Κυττάρου. Οι οπαδοί, επιδόθηκαν σε ανηλεή headbanging, δίνοντας μία επιπλέον ώθηση στην μπάντα να συνεχίσει την επική της εμφάνιση. Συγκινητική στιγμή της βραδιάς, η αφιέρωση του Tann σε έναν φίλο όπως είπε του κομματιού ‘’ The Riddle Master” των Manilla Road, αναφερόμενος φυσικά στον ηγέτη τους, τον Mark Shelton. Εξαιρετική εμφάνιση, για μία μπάντα που έχει κερδίσει την αγάπη των Ελλήνων οπαδών.

Ironsword setlist :
Intro
Cimerra
Brothers of The Blade
Nemedian Chronicles
None but The Brave
Forging the Sword
Eye for An Eye
An Ending in Fire
Heavy Metal Storm
The Riddle Master
Dragons of The Sea
Fear the Night
Road Warriors
Burning Metal

Η ώρα για τη μεγάλη στιγμή της βραδιάς, την εμφάνισή των θρύλων του nwobhm, είχε έρθει. Κατά τις 00:00 περίπου, τα φώτα έπεσαν και οι Satan ανέβηκαν στη σκηνή του Κυττάρου. Από τις πρώτες κιόλας νότες, προμηνυόταν ένα τρομερό show, αφού ο κόσμος ανυπομονούσε να δει ζωντανά μία μπάντα θρύλο του είδους. Οι Άγγλοι metallers, με νέο album στις αποσκευές τους το ‘’Cruel Magic” και με καλές κριτικές έως τώρα, μπήκαν φουριόζοι μην θέλοντας να μας απογοητεύσουν. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, όταν έχεις σχεδόν 40 χρόνια στη σκηνή.

Η μπάντα ξεκίνησε με τα ‘’Trial By Fire” και ‘’Blades Of Steel”, δύο κλασσικά κομμάτια από το album ‘’Court In The Act”. Οι ερμηνείες του Brian Ross εξαιρετικές, και η απόδοση του group σε υψηλά στάνταρ. Η συνέχεια ανήκει στο νέο δίσκο, με το ‘’The Doomsday Clock” να ακούγεται από το μικρόφωνο. ‘’The Devil’s Infantry” και ‘’Into The Mouth Of Eternity”, και οι οπαδοί εκστασιάζονται μόνο με το άκουσμα. Η μπάντα βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, και ο λαλίστατος Ross δίνει ρεσιτάλ και στην επικοινωνία με τον κόσμο. ‘’Break Free” και ‘’Ophidian” για τη συνέχεια, με καταιγισμό από riffs και solos που γέμισαν με ατόφιο ατσάλι το venue.

Οι πρώτες ανάσες για το group, είναι γεγονός με το intro για το ‘’Siege Mentality”. Η heavy metal πανδαισία, συνεχίζεται με τα ‘’Cruel Magic” από το τελευταίο πόνημα τους, και ‘’Incantations” από το τρίτο τους. Δύο ακόμα δυνατά κομμάτια, τα ‘’Legions Hellbound” και ‘’Testimony”, έρχονται να γκρεμίσουν τη σκηνή του Κυττάρου. Η μπάντα, ξεφεύγοντας λίγο από το αναμενόμενο setlist, πρόσθεσε και τρία ακόμα τραγούδια, ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους. Έτσι, παίχτηκε το ‘’No Turning Back” ενώ ήταν να κλείσουν με το ‘’The Fall Of Persephone”.

Οι Satan, αποσβολωμένοι από την αγάπη των Ελλήνων οπαδών, συνέχισαν να προσφέρουν heavy metal μαθήματα με τα ‘’Kiss Of Death”, ‘’Heads Will Roll” και για κλείσιμο, μετά από 2 ώρες heavy metal παροξυσμού, το εξαιρετικό ‘’Alone In The Dock”. Η μπάντα και ο κόσμος, έγιναν ένα τραγουδώντας το ρεφρέν με όση δύναμη τους είχε απομείνει. Ο Ross, αφού ευχαρίστησε τους οπαδούς και τους διοργανωτές, χάθηκε μέσα στο κοινό για το δεύτερο μέρος του live.

Οι Satan, πρόσφεραν ένα άκρως εκρηκτικό show, με τα απαραίτητα κομμάτια για setlist και φυσικά με τα επιπρόσθετα τραγούδια, να δίνουν επικό τόνο στο live. Σίγουρα ένα καταπληκτικό show, από τους μετρ του είδους. Όσοι δεν μπόρεσαν να τους δουν, πολύ απλά, έχασαν.

Satan setlist :
Intro
Trial by Fire
Blades of Steel
The Doomsday Clock
2028
The Devil’s Infantry
Into the Mouth Of Eternity
Break Free
Ophidian
Intro/Siege Mentality
Cruel Magic
Incantations
Legions Hellbound
Testimony
No Turning Back
The Fall of Persephone
Kiss of Death
Heads Will Roll
Alone In The Dock

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας του festival, ο κόσμος φάνηκε κάτι περισσότερο από χαρούμενος. Ήταν εκστασιασμένος, από αυτό που είχε δει μπροστά στα μάτια του. Προσωπικά πιστεύω, ότι αυτό το festival πρέπει να γίνει θεσμός. Το χρειάζεται η σκηνή, το χρειάζεται και το κοινό της πατρίδας μας.

Η επιστροφή στο σπίτι, με βρήκε κατάκοπο αλλά πολύ χαρούμενο, για αυτό που έζησα. Εύχομαι σε ακόμη καλύτερες βραδιές, και επίσης σε ακόμα περισσότερα ανάλογα live.

503

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.